Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

2022 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΑΚ

 Χανιά -Κίσαμος 4 λωρίδες με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα, και αν βάλουν διόδια θα στοιχίζει η διαδρομή 2.3Ε
Η χρονιά του ΒΟΑΚ με στόχο να κλείσουν οι διαγωνισμοί και να πάρουν το λόγο μπουλντόζες, έργα και εργοτάξια είναι η φετινή με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα. Το 2021 υπήρξε για το μεγαλύτερο νέο οδικό project της χώρας μια χρονιά που το έργο ωρίμασε. Οι δύο διαγωνισμοί που είχαν ξεκινήσει το 2018, έκαναν το μεγάλο βήμα και πέρασαν στην Β` φάση... γράφει το έγκυρο σάιτ Ypodomes.
Και συνεχίζει "Παράλληλα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έγινε συστηματική προσπάθεια και ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, κλείδωσε η χάραξη και το σημαντικότερο, εκπονήθηκαν οι περιβαλλοντικές μελέτες. Στο πρώτο και βασικότερο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Χανιά-Χερσόνησος, η περιβαλλοντική μελέτη λίγο πριν κλείσει το έτος, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη η περιβαλλοντική μελέτη είχε εγκριθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από τις 24 Νοεμβρίου.
Η διαδρομή Χανιά-Ηράκλειο θα διανύεται σε μόλις 70 λεπτά ενώ η διαδρομή Χανιά-Άγιος Νικόλαος σε περίπου 100 λεπτά. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα είναι ασφαλής καθώς θα περιλαμβάνει στηθαία ασφαλείας τόσο ενδιάμεσα στα ρεύματα κυκλοφορίας, όσο και στα πλάγια του άξονα. Η ανώτατη ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύξει ο οδηγός θα είναι κατά τόπους τα 130χλμ/ώρα όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα."
Για το δικό μας κομμάτι λέει.....τα γνωστά
Κίσσαμος-Χανιά (προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης):
-Μήκος αυτοκινητόδρομου: 37,5 χλμ. (ως και τον κόμβο Καλλεργιανών)
-Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα. Εκτιμώμενο κόστος 180 εκατ. ευρώ.
Και για τα διόδια...
Το κόστος των διοδίων θα ακολουθεί επίσης το μοντέλο των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων με κόστος 0,063 ανα χιλιόμετρο ενώ όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, θα λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια.
Δηλαδή ο οδηγός θα πληρώνει ακριβώς όσα χιλιόμετρα διανύει και όχι από σταθμό διοδίων σε σταθμό διοδίων. Το κόστος με σημερινές τιμές για το ταξίδι Χανιά-Ηράκλειο θα κοστίζει περίπου 10 ευρώ ενώ το Χανιά-Άγιος Νικόλαος περίπου 13 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: