Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

  Ενώ λήγει υποτίθεται η προθεσμία δήλωσης ακινήτων στο κτηματολόγιο το ποσοστό καταγραφής ως τώρα είναι 2% επί 570.000 δικαιωμάτων. Έχοντας ευχέρεια χρόνου αλλά και εμπειρία προ τριετίας από ανάλογη καταγραφή κτηματολογίου στη Σητεία, ετοίμασα τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και τα αναλογούντα στις δύο μας κόρες.
  Η κατάθεση στο κτηματολόγιο Σητείας που ήταν και είναι  ανοικτό γίνονταν στα πλούσια γραφεία της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών αντίστοιχη της άλλοτε κραταιάς Ένωσης Κισάμου, από έμπειρους εξυπηρετικούς υπαλλήλους γνώστες  οικισμών και της υπαίθρου.
- Ας αποφύγω αναλυτικές συγκρίσεις που μας ντροπιάζουν-
Αφού ετοίμασα τους φακέλους και με συντεταγμένες –που δεν χρειάζονταν στη Σητεία - για τα ορατά στο χάρτη – αλλά και με χάρτες από τον Google Εarth και όλα όσα κατά νόμον και περίσσευμα, αναζήτησα ραντεβού από την αόρατη αρχή- Εταιρεία του κτηματολογίου Α. Ε.;.
Πού είναι το γραφείο; Ευθύνη της εταιρείας ούτε μία ταμπελίτσα; Ο Δήμος ενδιαφέρθηκε; Ερωτώντας, φθάνω στο έρημο σχολείο Φαλελιανών στο Κολένι και εκεί συναντώ ένα υπάλληλο.  
-Ά μου λέει δεν έχετε συμπληρώσει τα έντυπα στοιχείων ακινήτου – ένα δισέλιδο με 150 τετραγωνάκια, αυτά ήξερα πώς το συμπλήρωνε η γραμματεία του γραφείου αλλά εδώ βλέπω ένα υπάλληλο για να καταγράψει 200.000; τουλάχιστο σπίτια και χωράφια.-  
-Επίσης αναφέρει κλπ κλπ τα οποία είχα, ναι αλλά, χρειάζεται και βεβαίωση Α.Φ. Μ, αφού του αντιτείνω υπάρχει στο Ε9  -ά όχι –φέρε λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ-  απορώ του λέω.
Χρειάστηκα μια μέρα και υπομονή να συμπληρώσω τα κατά τη γνώμη μου αναγκαία τετραγωνάκια των εντύπων που μου έδωσε-δεν νομίζω πως μπορεί να τα συμπληρώσει κανείς χωρίς γνώση ανάλογη λογιστού-
Την άλλη μέρα-άλλωστε δεν είχε άλλα ραντεβού- πήγα με διάθεση υπομονής και κατανόησης παλιού και έμπειρου εκπαιδευτικού.
Από τον διάλογό μας  ο οποίος θα κούραζε τον αναγνώστη φάνηκε, ότι ο άνθρωπος είναι εντελώς άσχετος με τον τόπο, ας μου επιτραπεί δε ως ταλαιπωρηθείς πολίτης να τον χαρακτηρίσω τουλάχιστο εντελώς ακατάλληλο αλλά και αδιάφορο για τη θέση και το έργο του του.
Ακόμη όμως και διαφορετικά να ήταν, δεν είναι δυνατόν σε ένα άνθρωπο να έχει ανατεθεί αυτό το έργο.
Έφυγα μάταια οργισμένος για την αόρατη εταιρεία, προϊσταμένης αρχής; - ενός υπάλληλου από το Ηράκλειο στη μέση του πουθενά-
Πληροφορίες μου, ότι γραφεία στην Κίσαμο αναλαμβάνουν διεκπεραιώσεις εργολαβικά και με αντιμισθία, με οδήγησαν να περάσω πληροφοριακά από τα γραφεία της Ένωσης. Εκεί  δυο κοπέλες μου είπαν ότι είναι του κτηματολογίου. Μάλλον λειτουργεί και η πάλαι ποτέ γεωργική Ένωση ως ιδιωτικό γραφείο.
- Μπορείτε να δείτε τους φακέλους –ρώτησα – Και πόσο θα πληρώσω - μου είπαν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, πλην των παγίων εξόδων του κτηματολογίου.
 Από μια σύντομη εξέταση των φακέλων, η κυρία με εμπειρία αρμοδίου και ευφυούς ανθρώπου, ερωτά: αφού τα έχετε πλήρη όλα γιατί δεν τα πάτε στα Φαλελιανά; - προφανώς για να αποφύγω το κόστος.
Αποφεύγω να καταγράψω την απάντηση.
Κράτησαν τους φακέλους, που όταν ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση θα γίνει η πληρωμή.
Συμπερασματικά: ανεχόμαστε στην Κίσαμο, την αόρατη αρχή «Κτηματολόγιο Α. Ε ;» πού από το κράτος αναλαμβάνει εργολαβικά και με πληρωμή των κτηματογραφουμένων, να επιτελούν το έργο της, ιδιωτικά γραφεία, όπου εκτός από το υποχρεωτικό κόστος προς την εταιρεία ο πολίτης να επωμίζεται και επί πλέον χαράτσια.
Αφού υπάρχει το ηλεκτρονικό κτηματολόγιο και ο όποιος έμπειρος πολίτης μπορεί να δηλώσει τα κτήματά του και ο μη δυνάμενος μπορεί να ενεργήσει μέσω ειδικευμένων γραφείων προς τι οι υπάλληλοι των κατά περιοχές κτηματολογίου;
Υπάρχει αρμοδιότητα της Δημοτικής αρχής;  Οι κυβερνητικοί βουλευτές ακούει κανείς; Υπάρχει κράτος;
  Πευκιανάκης Γ. π. Λυκειάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: