Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ

Κάπως έτσι έχει η ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου σχετικά με το γιατί πρέπει να απογραφούμε ...
-"Επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να απογραφούν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Κισσάμου καθώς το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνει κάθε Δήμος για να χρηματοδοτήσει τις βασικές του δραστηριότητες εξαρτάται από τον αριθμό του μόνιμου πληθυσμού."
- Αυτή η παράμετρος στην ανακοίνωση του Δήμου Κισάμου σίγουρα θα λειτουργούσε καλύτερα αν μας έλεγαν πόση είναι τώρα η κρατική επιχορήγηση όταν ο πληθυσμός του Δήμου είναι 10.790 άτομα και πόσο θα πάει λόγου χάρη αν είμαστε 13.000 που είναι ένα νούμερο πολύ πιθανό να το πιάσουμε καλοκαιριάτικο και όχι χειμώνα, αφού ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου δεν βρίσκεται εδώ τέτοια εποχή. Πόσο παραπάνω θα ήταν η επιχορήγηση για να μπορέσουμε να βάλουμε τα δυνατά μας να πείσουμε όλους αυτούς που δεν απογράφονται να απογραφούν.     
-  Η στατιστική υπηρεσία σίγουρα δεν κάνει καλά την δουλειά της, αυτό φαίνεται και απο τα παράπονα των πολτών που δεν βρίσκει τον απογραφέα τους, αλλά και το ερωτηματολόγιο του 2022 είναι για τα "μπάζα", που κάποιους τους αποτρέπει να διαθέσουν μισή ώρα και βάλε, για να απαντήσουν, αν έχουν ζεστό νερό, αν η τουαλέτα είναι μέσα, πόσα παράθυρα βλέπουν δυτικά και πόσα ανατολικά. Ανάκριση δίχως λόγο ....
- Αν και η απογραφή του 2011 μας βγάζει μόλις 10.790 κάτοικοι εντούτοις ο Δήμος Κισάμου στα καλύτερα του ποτέ δεν είχε παραπάνω απο 13.137 κατοίκους (εκλογικός κατάλογος Μάϊου 2019) και 12.819 (εκλογικός κατάλογος Ιουλίου 2019)
Δηλαδή πόσα παραπάνω θα πάρουμε αν βρεθούμε13.000 κάτοικοι; Υπάρχει απάντηση; 
Φυσικά και τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης ειναι απαραίτητα, όπως απαραίτητα είναι και τα χρήματα της Μονομετοχικής που κανείς μα κανείς δεν ξέρει πόσα ειναι με ακρίβεια χρόνια τώρα; 
Και μην ξεχάσουμε φυσικά οτι το 2001 ήμασταν 7.463 κάτοικοι μιας και τότε η Μύθημνα και το Ιναχώριο έπαιρναν και αυτοί επιχορήγηση σαν Καλικρατικοί Δήμοι.
Άρα θεωρώ οτι θα έπρεπε να ξέρουμε πόσα παίρνουμε όταν είμαστε 10.800 κάτοικοι για να κάνουμε τον λογαριασμό να δούμε και τι έργα μας κάνανε με αυτά τα χρήματα.... ώστε να έχουμε μια ελπίδα οτι αν πάρουμε περισσότερα ίσως δούμε και ...περισσότερα. 
Αστοχία... λοιπόν η αναφορά της κρατικής χρηματοδότησης ειδικά σε ένα δήμο που είναι μόλις 10.000 κατοίκους και δεν υπάρχει η προοπτική να πάει 20.000 με τις υποδομές που έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: