Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Αυτή ειναι μια αγνωστη φωτογραφία ου 1897 που βρίσκεται στο Βασιλικό Μουσείο του Greenwich (Γκρίνουιτς της Αγγλίας)
"Ναυτικοί γκρεμίζουν το ερειπωμένο σπίτι στο Καστέλι Κισσάμου... Απρίλιος 1897" λέει η λεζάντα.
Είναι μια απόδειξη αυτής της επανάστασης και πολιορκίας του φρουρίου Καστελίου το 1897 όπου ενώ ήταν σίγουρη η κατάληψη του φρουρίου απο τους επαναστάτες επενέβησαν οι Μεγάλες δυνάμεις (Αυστριακοί εδώ) και έσωσαν τους Τούρκους του φρουρίου. Μάλιστα για να τους βοηθήσουν επειδή ήταν εξουθενωμένοι απο την πολιορκία ανέλαβαν και πρωτοβουλία να ρίξουν όλα τα σπίτια πέριξ του φρουρίου ώστε να έχουν οι Τούρκοι ορατότητα στις επιθέσεις των επαναστατών.
Η ατυχής αυτή επανάσταση (8 Απριλίου – 8 Μαΐου 1897) που ξεκίνησε με την κάθοδο του Τιμολέων Βάσσου στέρησε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, όμως προσωρινά, αφού το κρητικό όνειρο έγινε πραγματικότητα την επόμενη χρονιά (στις 2 Νοεμβρίου 1898) όπου ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης εγκατέλειπε οριστικά την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: