Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Η δεύτερη φώτο σχετική με την πολιορκία του φρουρίου της Κισάμου τον Απρίλη του 1897 είναι από το πλοίο H.M.S. Fearless.
Τον Απρίλιο του 1897 λίγες μέρες μετά και την βοήθεια που παρείχαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στους Τούρκους του φρουρίου της Κισάμου, τους βοηθάνε και στην αποχώρηση τους, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των ανταρτών..
- Στις 9 Απριλίου, το βασιλικό ναυτικό ήταν και πάλι σε δράση ανοιχτά της πόλης Κισάμου. Ένα καταδρομικό το H.M.S. Fearless. με κυβερνήτη τον Charles E. Gladstone, συμμετείχε στην εκκένωση γυναικών και παιδιών από το φρούριο της πόλης όταν οι βάρκες τους πυροβολήθηκαν από αντάρτες. Τόσο τα αυστροουγγρικά όσο και τα βρετανικά πλοία άνοιξαν πυρ για να καλύψουν την επιβίβαση. Όπως αναφέρει στην αναφορά του ο βρετανός διοικητής, και συνεχίζει...!
«Όλα τα παρόντα πλοία άνοιξαν πυρ στο ανατολικό τετράγωνο του φρουρίου, σε απόσταση 3.800 γιάρδων, και ξόδεψαν σημαντική ποσότητα πυρομαχικών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι τοίχοι γκρεμίστηκαν σε κάποιο βαθμό, αλλά τα ερείπια παραμένουν εξίσου αποτελεσματικά ως προστασία για τους τυφεκοφόρους όπως ήταν πριν, και θα ήταν αδύνατο να ισοπεδωθεί το κτίριο με πυροβολισμούς». 

Φαίνεται λοιπόν οτι ένα μέρος του φρουρίου το ανατολικό (οδός Τομπάζη)  καταστράφηκε το 1897 και μάλλον απο τότε κανείς δεν το επισκεύασε, ήταν δε και καλή περίπτωση να παρθούν οι πέτρες για οικοδόμηση σχολείων και σπιτιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: