Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου, με θέμα: «Light in Life» (Το Φως στη Ζωή), το οποίο συνδιοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και ο Δρ Κωνσταντίνος Σιώμος, διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής του Max Planck Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Φωτός (Γερμανία). Το Συμπόσιο έχει ενταχθεί στις επίσημες εκδηλώσεις της UNESCO, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φωτός και αποσκοπεί στην επιστημονική θεμελίωση και ιδεολογική ιστορική αναζήτηση της φυσικής και φιλοσοφικής αλήθειας της έννοιας του «φωτός», το οποίο εμφανίζεται τόσο ως φιλοσοφική και θεολογική έννοια, όσο και ως αντικείμενο εντατικής έρευνας στο χώρο των φυσικών επιστημών. 
   Οι ομιλητές του Συμποσίου, οι οποίοι προέρχονταν από όλες τις Χώρες του κόσμου, ήταν ο Msgr Bruno Marie Duffè από το Βατικανό  (Εσείς είστε το φως του κόσμου), ο Κωνσταντίνος Σιώμος (Φως, Λόγος, Ζωή: Θαύματα και λόγοι –μια φιλοσοφική επιστημονική προοπτική), o Καθηγητής Brian Wilson από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του Καναδά (Το φως στην υγεία και τις ασθένειες στη μοριακή εποχή της πληροφορίας) και (Πρόοδοι στην απεικόνιση φθορισμού για την ογκολογία και άλλες κλινικές εφαρμογές), ο Καθηγητής Wolfgang Schleich, (Συγκεντρώσεις φωτός: στην δυαδικότητα των κυμάτων-σωματιδίων), ο Καθηγητής Luis Sanchez-Soto (Η φύση και οι αριθμοί Golden Ratio και Fibonacci), ο Καθηγητής H.-Peter Berlien (Πρόοδοι στην ιατρική λέιζερ κατά το πέρασμα των δεκαετιών), ο Καθηγητής Valdas Sirutkaitis (Νέα συστήματα και τεχνολογίες .......
......laser femtosecond που αναπτύχθηκαν στη Λιθουανία για βιοϊατρικές εφαρμογές), ο Καθηγητής Gerd Leuchs, Διευθυντής Ινστιτούτου Max-Planck για τη Φυσική του Φωτός στη Γερμανία (Η κατανόηση του φωτός), ο Καθηγητής Luis Sanchez-Soto («Ομοιόμορφη» διανομή σημείων σε μια σφαίρα), ο Καθηγητής Stephen Bown (Φως για τη ζωή - Το μέλλον της ζωής στη Γη, μια ανθρώπινη ευθύνη), o Δρ Carsten Philipp (Η εικαστική τέχνη του δέρματος: η ψυχολογία και η κοινωνική αντίληψη των τατουάζ και η αφαίρεσή τους με λέιζερ), ο Δρ Andrea Aiello (Η αρχή της υπέρθεσης για τα κύματα φωτός και ύλης), ο Καθηγητής Gernot Alber (Πραγματικότητα, Αιτιότητα και Φυσική του Φωτός), ο Καθηγητής Hossein Masoumi Hamidani, από το Ινστιτούτο Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης (Φως και οπτική στην αρχαία Μέση Ανατολή: Το «Kitab al-Manazir»), ο Καθηγητής Hamid Khalesifard (Παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των λέιζερ στη ζωή: Οπτική τηλεπισκόπηση σκόνης στη Μέση Ανατολή) και ο Rev. Dr. Wadinagala Pannaloka, Καθηγητής Φιλοσοφίας, στο Πανεπιστήμιο Kelaniya της Σρι Λάνκα (Το φως στη βουδιστική φιλοσοφική παράδοση). Στην ίδια προοπτική στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Φως, ανθρώπινη ανάπτυξη και ζωή: Αφυπνίζει η εκπαιδευτική και κοινωνικοοικονομική δομή μια αίσθηση ευθύνης στο μοναδικό φαινόμενο της ζωής στη γη;», υπήρξε μία ακόμη εποικοδομητική ευκαιρία για διάλογο πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης και της αποτελεσματικότητάς της.



     Στο παραπάνω Συμπόσιο τονίστηκε, επίσης, και η διάσταση του φωτός μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό, κυρίως μέσα από τις ομιλίες του συγγραφέα Robert Fulghum, με θέμα: «Η αλήθεια για τα ουράνια τόξα» και της Εικαστικού Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Γλυπτά και Όραμα - Προοπτική ενός καλλιτέχνη». Κατά τον κ. Fulghum, «κάθε άνθρωπος “βλέπει” το δικό του ουράνιο τόξο, γιατί η πηγή του είναι μέσα μας», ενώ κατά την κα Χατζηδάκη, «το φως είναι από μόνο του έργο τέχνης» και «όλοι πρέπει να αφήνουμε το γύρω μας φως να δυναμώνει μέσα μας, δυναμώνοντας έτσι την πίστη και το πείσμα μας να μην αφανιστούμε, να μην αφεθούμε όσο δύσκολος και άνισος κι αν είναι ο αγώνας».
     Οι σύνεδροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο και τη δράση του Ιδρύματος, αλλά και να επισκεφθούν την παρακείμενη Μονή Γωνιάς και το Μουσείο της Μονής. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, όπου ενημερώθηκαν για τον συμβολισμό και τη σημασία του φωτός στην ορθόδοξη εικονογραφία από τις Μοναχές της Μονής και περιήγηση στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Την τελευταία ημέρα οι σύνεδροι επισκέφτηκαν την Παλαιά Πόλη των Χανίων, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων και την Καθολική Εκκλησία των Χανίων, ενώ επισκέφθηκαν  την έκθεση «Εικόνων Φως». Την ομάδα του Συνεδρίου υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Εικαστικών Δημιουργών «Νεώριον Τέχνης», Μαγδαληνή Βογιατζή και η Αγιογράφος Αναστασία Βεργανελάκη, η οποία ανέλυσε διεξοδικά την τεχνική της Αγιογραφίας και τη σημασία του Φωτός στο έργο της. 
      Παράλληλα πραγματοποιήθηκε Συναυλία Κουαρτέτου Εγχόρδων στις υπαίθριες εγκαταστάσεις της ΟΑΚ, στο Κολυμπάρι, με μουσική Ελλήνων και Ευρωπαίων συνθετών και έργα: Haydn, Puccini, Borodin, Σκαλκώτα, Kreisler και σε πρώτη εκτέλεση έργου του Μάνου Χατζιδάκι, διασκευασμένο για Κουαρτέτο Εγχόρδων. Το Κουαρτέτο αποτελούνταν από τους διεθνούς φήμης μουσικούς καλλιτέχνες: Maria Siomos (Βιολί), Gergely Kóta (Βιολί), Marta Potulska (Βιόλα) και Niko Leopold (Τσέλο).
     Το παρόν Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την Τελετή Λήξης και την παράδοση των Πιστοποιητικών παρακολούθησης προς τους συμμετέχοντες, ενώ τα συμπεράσματα του Συμποσίου παρουσίασε ο Msgr Bruno Marie Duffè, σύμφωνα με τον οποίο «το παρόν συμπόσιο μας βοήθησε να κατανοήσουμε πως υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πολλοί δρόμοι για να ερμηνεύσουμε φαινόμενο του φωτός μέσα στον χρόνο, πάντοτε μέσα από την προοπτική της ευθύνης του ανθρώπου για τη Δημιουργία και τη συμπεριφορά του μέσα στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: