Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

Εισήγηση κ. Κώστα Κουκουράκη
Με προγραμματική σύμβαση η οποία υπογράφηκε μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Χανίων και ΟΑΔΥΚ και χρηματοδότηση 45000 € υλοποιήθηκε η μελέτη «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση» του έργου Λιμνοδεξαμενή Πλατάνου.
Στα πλαίσια της μελέτης αυτής το έργο χωροθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2010 με την 671/29-10-2010 απόφαση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, η θέση είχε επιλεγεί μεταξύ τριών πιθανά κατάλληλων θέσεων και είχε κριθεί ως η πλέον πρόσφορη και ενώ είχε ακολουθηθεί η υποχρεωτική εκ του Νόμου διαδικασία δημοσιοποίησης για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι, κατά τη διαδικασία αυτή δεν είχε υποβληθεί οποιαδήποτε ένσταση ούτε είχε εκφρασθεί οποιαδήποτε αντίρρηση.
Η ωρίμανση του έργου είχε προχωρήσει μέχρι και το στάδιο της υδραυλικής μελέτης, δηλαδή είχε ολοκληρωθεί το 30% της διαδικασίας η οποία απαιτείται για να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο. Αυτή η διαδικασία σταμάτησε λόγω προβλήματος κήρυξης αναδασωτέας μέχρι τον Αύγουστο του 2014 όπου με τον Ν 4280/2014 αρθρ.53 λύθηκε το πρόβλημα. Έως τον Απρίλιο του 2015 δε υπάρχει καμία κινητικότητα για το θέμα. Τότε προτείνεται από το Δήμαρχο αλλαγή θέσης της λιμνοδεξαμενής χωρίς το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πάρει σχετική Απόφαση. Από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Οκτώβριο του 2016 δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ή κινητικότητα ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη, ενώ ο χρόνος πιέζει διότι το τρέχον ΕΣΠΑ εξελίσσεται και λήγει το 2020.
Με δεδομένο ότι ο χρόνος είναι πλέον πολύ λίγος.
Με δεδομένο ότι η περιοχή Πλατάνου Φαλασσάρνων είναι από τις δυναμικότερες περιοχές στον αγροτικό τομέα.
Με δεδομένο ότι εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πρόβλημα για τις καλλιέργειες λόγω σοβαρής υφαλμύρωσης και κακής ποιότητας αρδευτικών υδάτων .
Με δεδομένο τη διαδικασία ερημοποίησης και αχρήστευσης εκατοντάδων στρεμμάτων γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας είναι ταχύτατη.
Με δεδομένο ότι ΟΑΚ έχει το πλέον κατάλληλο προσωπικό τεράστια μελετητική εμπειρία και μπορεί να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς όλες τις αναγκαίες μελέτες και δράσεις ωρίμανσης κάθε έργου.
Με δεδομένο ότι η λιμνοδεξαμενή πρέπει να γίνει με κάθε κόστος.
Με δεδομένο ότι και άλλες περιοχές έχουν ανάγκη επιπλέον αρδευτικού νερού.
Προτείνω:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κισάμου, η Αντιπεριφέρεια ΠΕ Χανίων και ο ΟΑΚ να προχωρήσουν σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης έχοντας υπ’ όψιν την επείγουσα ανάγκη υλοποίησης όλων των μελετών και ολοκλήρωση των διαδικασιών για ένταξη και χρηματοδότηση της Λιμνοδεξαμενής Πλατάνου στο παρόν ΕΣΠΑ.
Να προχωρήσει ο Δήμος σε ενέργειες διερεύνησης δυνατότητας χωροθέτησης διακριτού έργου δεύτερης λιμνοδεξαμενής στην υψηλή ζώνη η οποία περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές κοινότητες από Τοπόλια-Καλάθενες έως Λουσακιές Γραμβούσα
Κουκουράκης Κων/νος
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου 
                   ----------------------------------------------------
Εισήγηση Δημοτικής αρχής
Α) Διαπιστώνει από τη μέχρι σήμερα πορεία ότι κανένας θεσμικός φορέας δεν κατανόησε, ούτε ασχολήθηκε όπως έπρεπε με το θέμα  "Ερημοποίηση" - υφαλμύρωση Δυτικής Κισάμου. προβαίνοντας σε ουσιαστικές ενέργειες και υλοποίηση έργων για να προστατεύσουν περιοχή και τους παραγωγούς από αυτό το φαινόμενο.
Β) Η σημερινή δημοτική αρχή έθεσε τις βάσεις για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, με την ομόφωνη ψήφιση των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων στις 15.12.2014 του έργου Αξιοποίησης χειμέριων Απορροών Σφηναρίου. Αυτό που δεν κατάφερε κανείς 30 χρόνια τώρα, γιατί δεν ασχολήθηκαν με πίστη και πραγματικά σχέδια ή ασχολήθηκαν επιδερμικά.
Γ) Το Δημοτικό Συμβούλιο Κισάμου θεωρεί πρώτης προτεραιότητας, όχι μόνο τη συνέχιση της β' φάσης του παραπάνω έργου, δηλαδή της μεταφοράς των χειμέριων απορροών Σφηναρίου στην Τοπική Κοινότητα Πλατάνου που πρέπει να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα (η ένταξη του έργου εντός του 2017), αλλά και την κατασκευή ταμιευτήρα για την αποταμίευση του τεράστιου όγκου νερού που πηγαίνει στη θάλασσα (εφόσον συνεχίζονται οι ίδιες βροχοπτώσεις), για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα άρδευσης της Δυτικής Κισάμου. Το σύνολο δηλαδή της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, μαζί με τον οικισμό Σφηναρίου, την Τοπική Κοινότητα Λουσακιών και την Τοπική Κοινότητα Γραμβούσας. Η αποταμίευση αυτή πρέπει να γίνει άμεσα, σε σημείο που να εξυπηρετεί τους παραπάνω στόχους και να είναι κατάλληλη από όλες τις πτυχές. Πρωτίστως Γεωλογικά και Οικονομοτεχνικά, ως προς την κατασκευή του έργου και ως προς τη λειτουργικότητα , τη χρέωση δηλαδή προς τους παραγωγούς.
Δ) Αυτό το ζήτημα είναι καίριας σημασίας για τη βιωσιμότητα του 1/3 του πληθυσμού του Δήμου Κισάμου και πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Περιφέρεια Κρήτης) μαζί με τις τεχνικές τους υπηρεσίες τους να επιληφθούν άμεσα του θέματος και να απαντήσουν εγγράφως προς το Δήμο Κισσάμου για τις περαιτέρω ενέργειές τους.
Ε) Ο Δήμος Κισάμου ζητά να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής της Λιμενοδεξαμενής στη θέση Χαλαριά - Ξηροκάμπια, οικισμού Σφηναρίου, Τ.Κ. Πλατάνου.
Η εισήγηση της Δημοτικής αρχής μπαίνει δεύτερη μιας και χθες ξαναμπήκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: