Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

....του πολιτισμού και της προσφοράς.
Γράφει ο Γιώργος Πευκιανάκης
Ο Θανάσης κράτησε την ζωή του ταξιδεύοντας στον κόσμο της Κισάμου και τον πολιτισμό της Κρήτης συμμετέχοντας και αναδεικνύοντας την πνευματικότητα των πραγμάτων.
Πολυπράγμων σε δραστηριότητες σε συλλογική προσπάθεια. Δημοσιογράφος στην αφετηρία, ανέπτυξε όλες εκείνες τις πνευματικές και λογοτεχνικές ικανότητες που του επέτρεπαν να εκφράζεται και κοινοποιεί τι ιδέες του. 
Δημοσιογραφεί, συγγράφει και εκδίδει ικανό αριθμό βιβλίων. Ποιητής ιστοριοδίφης, φυσιοδίφης, λαογράφος και χιουμορίστας. Κυρίως όμως της καθημερινής λαογραφίας πνευματικός εργάτης στην αναβίωση και προβολή της αυθεντικής ζωής ως παράδοση δημιουργικής εξέλιξης.
Στη δεκαετία του -70 που γνωριζόμαστε, διατηρεί κατάστημα ηλεκτρικών ειδών όπου λίγο τον ενδιαφέρει το εμπόριο. Στο κατάστημά του- πνευματικό στέκι- συχνάζουν  και όσοι ενδιαφέρονται  για την δισκογραφία ή για την ηχογράφηση όχι μόνο της κρητικής  αλλά και άλλων ακουσμάτων της έντεχνης μουσικής.
Τα «Χανιώτικα Νέα» είναι για την εποχή ο κατ’εξοχήν τρόπος δημοσιογραφικής και  πνευματικής επικοινωνίας και ο Θανάσης διαθέτει την εφημερίδα από το μαγαζί του. Υποδεικνύει δικές του δημοσιεύσεις και άλλες πνευματικές παρουσιάσεις και δημιουργίες. Βρίσκομε και εμείς την δυνατότητα της δικής μας παρουσίας μέσω των φιλόξενων στηλών, της από τότε προβεβλημένης εφημερίδας.
Αργότερα που η εφημερίδα αποκτά συνδρομητές αλλά και περισσότερους αναγνώστες ο Θανάσης ο ίδιος διανέμει την εφημερίδα.
Με την πρώτη ευκαιρία, αρκετά νωρίς  συνταξιοδοτείται για ν’αφοσιωθεί απερίσπαστος στο συγγραφικό του έργο και τον πολιτισμό. 
Οικογενειάρχης λιτός και αυτάρκης, βιώνει με την εξαιρετική σύζυγό του την φιλόλογο Μαρία Μανιουδάκη και τις τέσσερις κόρες του πορεία ζωής και χαίρεται παιδιά και εγγόνια.
Πνευματικός άνθρωπος, συμμετέχει βιωματικά στην εκκλησία και διαμορφώνει συγκροτημένη χριστιανική ζωή με βάση την διδασκαλία και φιλοσοφία του ευαγγελίου και τις αξίες της χριστιανικής μας πίστης. Σεμνός ταπεινός στην ουσία και την στάση ζωής.
Δεν περιμένει την ανταπόδοση παραδείσου μιας άλλης ζωής, βιώνει  επί γής τον πνευματικό παράδεισο ως εκφράζεται στα ποιήματα του, παντού στον κήπο του Θεού με κορυφαία μέρη- διακεκριμένες θέσεις – η Γραμβούσα και ο Μυρτίλος! Ίσως κάποτε ανακαλύψουν στη ποίησή του ό,τι και στην ζωγραφική του Θεόφιλου. 
Για πολλά χρόνια και ως χθές έθεσε τον εαυτό του και όλη του την προσπάθεια στην διατήρηση, αναβίωση του αυθεντικού τρόπου ζωής, ως από την ιστορία και την παράδοση του τόπου αναφέρεται. Με την αναμφισβήτητη ικανότητα και προσφορά του αναγνωρίζεται ισόβιος πρόεδρος. Ένας ικανός αριθμός ανθρώπων συμμετέχει και συνεργάζεται. Ελπίδα και φροντίδα του να υπάρξει και συνέχεια.
Όπως και ν’άχουν τα πράγματα ο Θανάσης θα ζήσει στις ψυχές των νεωτέρων σαν εμβληματική προσωπικότητα της Κισάμου και με την συγγραφική του προσφορά και για επόμενες γενεές.
Ευφραίνου φίλε εν Κυρίω και είθε και εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: