Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΟΥΡΑΓΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ


Μόνο 18% είναι το μερίδιο αγοράς των συνεταιρισμών στη Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. είναι 40% και σε χώρες όπως η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Δανία ξεπερνά το 60%. Είναι το αποτέλεσμα αναποτελεσματικών πολιτικών, πελατειακών μηχανισμών και ευκαιριακών συνεταιριστικών ηγετών που επικράτησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Και δυστυχώς συνεχίζεται, επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του ο Δρ Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης.
«Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση και αναβάθμιση του συνεταιριστικού κινήματος, απαλλαγμένο από τα φαντάσματα του παρελθόντος, που πρέπει να διαδραματίσει το οικονομικό ρόλο του και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αλλά και προστασίας του.......
αγροτικού εισοδήματος από τα καρτέλ. H γεωργία που φιλοδοξεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική, χρειάζεται σοβαρή και σύγχρονη επιχειρηματική διάρθρωση της παραγωγής», επισημαίνει ο κ. Χαρτζουλάκης για να συμπληρώσει:
«Οι δεσμοί μεταξύ των συνεταιρισμών-ομάδων παραγωγών και της αγροτικής ανάπτυξης είναι πολλαπλοί. Οι συνεταιρισμοί είναι συχνά σημαντικοί εργοδότες και συντελεστές της περιφερειακής οικονομίας. Συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περιβαλλοντική αειφορία.
Οι συνεταιρισμοί/ομάδες παραγωγών θα μπορούσαν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από ένα ευέλικτο ομοιογενή συνεταιριστικό νόμο, ενιαία φορολογία, και σαφώς καθορισμένους κανόνες ανταγωνισμού. Σε ορισμένους κλάδους οι οργανώσεις παραγωγών και οι συνεταιρισμοί έχουν επωφεληθεί από την ΚΑΠ και από μερικές από τις μεταρρυθμίσεις της».
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο κ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε ακόμα στο κρίσιμο θέμα της πορείας της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη και στη χώρα μας, σε σχέση με τη διεθνή παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: