Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ;

Τα ασφαλιστικά μέτρα για τον εξοπλισμό απο τα παλαιά Λύκεια και την επιστροφή όλου του εξοπλισμού που αφαιρέθηκε όπως υποστηρίζει ο δήμο Κισάμου, από το κατεδαφισθέν κτήριο του ΕΠΑΛ Κισάμου, εκδικάστηκαν την Παρασκευή στο Ειρηνοδικείο Χανίων. Στην υπόθεση κατέθεσαν εκ μέρους του σχολείου ο διευθυντής του ΕΠΑΛ κ. Ζουριδάκης και εκπρόσωπος απο την εταιρεία που είχε αναλάβει την κατεδάφιση των σχολείων. 
Ο Δήμος Κισάμου με τα ασφαλιστικά μέτρα αξιώνει την επιστροφή του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και την αποζημίωση του εξοπλισμού που καταστράφηκε και δεν μπορεί να επιστραφεί, που ανέρχεται στο 30% της σημερινής τους αξίας του ...κάπου στα 36.000Ε συν πλην.
Το δικαστήριο όπως ήταν αναμενόμενο δεν έβγαλε απόφαση, η οποία θα βγει στις επόμενες μέρες.
Είναι από τις περιπτώσεις που δεν θα ασχολούμαστε καθόλου αν δεν υπήρχε ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ο κ. Καστανάκης να δει το φορτηγό με τον εξοπλισμό ένα απόγευμα να φύγει για Χανιά. Βέβαια όλο αυτόν τον καιρό οι διευθυντές φώναζαν οτι κάτι δεν πάει καλά εκεί, αλλά δυστυχώς δεν είχαν τέτοια φωνή ώστε να την ακούσουν οι υπόλογοι. (έχουν ξαναφωνάξει αλλά πέσανε πάνω στους ειδικούς και ξερόλες) 
Το θέμα βέβαια ειναι σοβαρό και δεν χωρά αμφιβολία οτι μπορεί να πιάσαμε τον πλιατσικολόγο, αλλά την κύρια ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί την έχουν άλλοι. Δεν θα αναλύσουμε ποιοι αλλά αν δούμε ακόμα και σήμερα που ειναι πεταμένος ο υπόλοιπος εξοπλισμός του ΕΠΑΛ Κισάμου θα καταλάβουμε πολλά. 
Η αδιαφορία ξεχυλίζει απο κάθε μεριά και δυστυχώς φαίνεται. Στην περίπτωση των Λυκείων της πόλης.. υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα, προχειροδουλειές για το θεαθήναι, και το μόνο που έχουμε κερδίσει έως τώρα είναι 3 χρόνια μετά την άσκοπη κατεδάφιση των Λυκείων να βρισκόμαστε στα δικαστήρια για πράγματα που έτσι και αλλιώς έχουν όπως φαίνεται συναισθηματική και μουσειακή αξία. Γιατί απλά όταν και άμα φτιαχτούν ακόμα και τα πρόχειρα εργαστήρια που και αυτά βρίσκονται στην αρχή της κατασκευής τους, μπορεί να έχει αλλάξει ο απαιτούμενος εξοπλισμός, μπορεί τα Λύκεια να μην υπάρχουν πια στην Κίσαμο, μπορεί οι καθηγητές που σήμερα τρέχουν και ενδιαφέρονται να έχουν συνταξιοδοτηθεί. 
Το θέμα λοιπόν των ημερών ειναι ο παλαιός εξοπλισμός αντί για τα άλλα που ηθελημένα κρύβονται και αποσιωπούνται ... 
- Που βρισκόμαστε τώρα τρία προς τα τέσσερα χρόνια στην περίπτωση αυτή; Ποιο ειναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει; Θα παραμείνει ο χώρος των παλαιών Λυκείων έτσι όπως τον βλέπουμε; Τα νέα κτήρια που ακόμα η αρχιτεκτονική τους μελέτη δεν έχει φτάσει σε μας θα κτιστούν πάνω στα παλιά θεμέλια; Ή απλά θα βάλουμε τα προκάτ στο χώρο αυτό και τελειώσαμε; Κανείς δεν ξέρει ούτε βέβαια υπάρχει και προοπτική να ανακοινωθεί κάτι μιας και αυτό το κάτι μάλλον ειναι ακόμα άγνωστο σε όλους τους.
Ρώτησα μια μέρα τον εργολάβο της κατεδάφισης υπηρεσιακά σχετικά με το που θα φτάσει η κατεδάφιση. Μου απάντησε: 
- Ένα μέτρο πάνω απο την γη θα ρίξουμε τα κτήρια αυτή ειναι η συμφωνία που έχω υπογράψει...
- Δηλαδή τα θεμέλια δεν ειναι στην μελέτη αυτή να βγουν; 
- Όχι βέβαια θα γίνει άλλη!!
Ποια ειναι λοιπόν η άλλη μελέτη που θα καθαρίσει τελείως τον χώρο ώστε να αρχίσει η κατασκευή των Νέων κτηρίων; 
Που βρίσκεται άραγε αυτή η μελέτη και πότε θα γίνει ο διαγωνισμός της; Γιατί για όσους ξέρουν αυτό ειναι το δυσκολότερο κομμάτι. Να φύγουν τα θεμέλια που δεν ξέρουμε πως ειναι και σε ποια κατάσταση ....  
Όσο βέβαια δεν κινείται φύλο έχω μια υποψία οτι πάνω σε αυτά τα σαπισμένα μπετά (κατά κράτος και δημοτική αρχή) θα χτίσουμε και τα Νέα μας Λύκεια.... για να έχουν θέμα πάλι στα επόμενα 30 χρόνια να τα ξαναφτιάξουν.
Τόση αδιαφορία δεν έχω ξαναδεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: