Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΟΙ (παλιό τροπάριο που συνεχίζεται)

Μοιραίο λάθος, ξενοδοχείο στην παραλία Φαλάσαρνα.....μια αποψη του Γιώργου Κιαγιά*.
Λέει λοιπόν :
Διαχειρίζομαι το airbnb ενός φίλου μου, υποδέχομαι και τους επισκέπτες. Όταν πάω να τους πω που αξίζει κατά τη γνώμη μου να πάνε, το 90% από αυτούς δεν μου δίνουν σημασία, έχουν ήδη σημειώσει: Μπάλο, Ελαφονήσι, Σαμαριά, Φαλάσαρνα. Τα Χανιά έχουν πολύ τουρισμό και ζουν από τον τουρισμό. Τον τουρισμό φέρνουν σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι τέσσερις προορισμοί.
Και οι τέσσερις θεωρούνται ως φυσικά τοπία, και όχι ως τόπος διαμονής και διασκέδασης. Ως φυσικά τοπία έγιναν παγκοσμίως γνωστά, και ως αυτά αρέσουν.
Αν αρχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε ξενοδοχεία γύρω από αυτά, αλλοιώνεται εντελώς ο χαρακτήρας τους. Τα πάντα διαδίδονται στην εποχή μας με ταχύτητα φωτός σε όλο το πλανήτη.
Γρήγορα θα μαθευτεί πως στα Χανιά ( αυτά ξέρουν οι τουρίστες, και οχι Κίσσαμο ) τα φυσικά τοπία μετατρέπονται σε τουριστική κιτσαρία. Εκεί που πηγαίναμε για μαλλί, θα βγούμε κουρεμένοι.
Και όχι μόνο αυτό: Θα έχουμε καταστρέψει ό, τι το πιο όμορφο διαθέτει ο τόπος μας.
Στα Χανιά ως τώρα τους τουρίστες τους δεχόμαστε στα αστικά κέντρα, και όχι μέσα στη φύση.
Από αυτά τα κέντρα επισκέπτονται την φύση. Αυτό κάνει τα Χανιά να αγαπιούνται ως νομός που έχει διατηρήσει την φυσικότητα του, γι’ αυτό το 60% των τουριστών στα Χανιά έρχονται ξανά και ξανά. Θα είναι τραγικό να κάνουμε τα Χανιά Άγιο Νικόλαο, Μάλια ή Χερσόνησο.

*Ο Γιώργος Κιαγιάς, ειναι καθηγητής Γερμανικών και αρθρογράφος

Τα Χανιά λοιπόν γιατί η Κίσαμος δεν την ξέρει κανένας... θα καθορίσουν τα τι, πως και γιατί την ανάπτυξης μας. Εμείς οι απλοί συγγενείς των, θα παρακολουθούμε εξ αποστάσεως και θα κάνουμε αυτό που θέλουν τα κέντρα εξουσίας. Το ίδιο μπάχαλο δεκαετίες τώρα με τον ΒΟΑΚ το Λιμάνι, τον νότιο άξονα και με τόσα άλλα έργα που τα σαμπόταραν λες και εμείς εδώ υπάρχουμε μόνο για να τους εξυπηρετούμε. Ο κ. Κιαγιάς που θέλει τη Φαλάσαρνα παρθένα ώστε οι επισκέπτες να πηγαινοέρχονται στα Χανιά που ειναι και η ζωή και ειναι γνωστά παγκοσμίως με τα καλά ξενοδοχεία τους... Είμαστε μια εξοχή και μια ημερησια εκδρομούλα μόνο για τον κάθε Κιαγιά, που οι τουρίστες θα μας χέσουν, θα μας κατουρούν και θα φεύγουν αυθημερόν, αφήνοντας κάτι ψίχουλα Ευρώ αλλά μπόλικα σκουπίδια.. οι ίδιοι βέβαια θα μας κατηγορήσουν την επομένη οτι δεν τα μαζεύουμε καλά, ή θα μας πουν πως πρέπει να το κάνουμε ώστε να εξυπηρετήσουμε τους τουρίστες που θα μας στείλουν.. 
Πάντως ο ίδιος παραδέχεται οτι οι τουρίστες ξέρουν τους προορισμούς Φαλάσαρνα- Λαφονήσι και Μπάλο πολύ πριν ανοίξει το στόμα του να τους υποδείξει.
Αφού λοιπόν τους ξέρουν τους προορισμούς που έτυχε να ειναι στην Κίσαμο και οι τρεις, θέλουμε να τους κρατήσουμε εδώ τους επισκέπτες μας, για κάμποσες μέρες και όχι για ώρες...
Τους θέλουμε να μείνουν εδώ, να κινηθούν εδώ, να ξοδέψουν εδώ κακό ειναι;  Αυτό λοιπόν πάνε να καταστρέψουν κάτι τύποι σαν και τον κ. Κιαγιά που δίχως να ξέρουν έχουν και αποψη. Το 60% των τουριστών έρχονται για τα Χανιά λέει, ναι αλλά το 100% αυτών θα περάσει απο αυτούς τους 3 προορισμούς και όχι για μόνο μια φορά.
Και έχουμε και κάτι τύπους εδώ που συνηγορούν να ειμαστε οι υπάκουοι συγγενείς των κέντρων.... εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: