Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

 Για ένα τετράμηνο αναμένεται να κάνει “τρισδιάστατες” έρευνες στο βυθό της Κρήτης το σκάφος της εξειδικευμένης σε αυτές τις διαδικασίες νορβηγικής PGS, Sanco Swift, που ήδη, βρίσκεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic, για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στα θαλάσσια ύδατα της περιοχής από τις 24 Οκτωβρίου.
Μάλιστα οι τρισδιάστατες έρευνες μπορεί να δώσουν “εικόνα” για συγκεκριμένα σημεία - στόχους στις δύο περιοχές, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Μάλιστα το σημαντικό είναι ότι έχουν γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των ερευνών.
Με βάση, παράγοντες, της αγοράς ενδεχομένως και σε ένα δίμηνο να υπάρχει μια σχετική εικόνα για το εάν υπάρχουν αποθέματα.  Πάντως σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον ANT1 είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός “οι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) - όπως έχει πλέον μετονομαστεί η ΕΔΕΥ - εκτιμάται ότι σε σχέση με τα αποτελέσματα ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης, από την κοινοπραξία ExxonMobil και την Helleniq Energy θα υπάρξουν "νέα" στο τέλος του 2023.
“Στόχος είναι να έχουμε, στο τέλος του 2023, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα για έρευνες και  σημαντικές αποφάσεις επενδύσεων”  ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Αριστοφάνης Στεφάτος, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες.
Υπενθυμίζεται ότι παράταση 24 μηνών για την Πρώτη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών (σεισμικές έρευνες) ζήτησε και έλαβε, πριν λίγες εβδομάδες, από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil.
Με την παράταση αυτή η αμερικανική εταιρεία που είναι ο νέος Λειτουργός (Operator) των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στα ανοιχτά της Κρήτης θα πρέπει να λάβει την απόφαση για εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο, μέχρι δηλαδή τον Οκτώβριο του 2024.
Η παράταση, μάλιστα, ήταν αναπόφευκτη καθώς η αμερικανική εταιρεία διαδέχθηκε τη γαλλική TotalEnergies, που αποχώρησε τον Ιούλιο παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο Helleniq Energy.
“Η Exxon έχει υποβάλει ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δέσμευση να το ολοκληρώσει σε 2 αντί για 3 χρόνια. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους επενδυτές και με την Exxon” ανέφερε ο κ. Στεφάτος και προσέθεσε ότι υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης των εργασιών εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την όλη πορεία του project.  Μάλιστα για το πεδίο στο Ιωάννινα ανέφερε ότι υπάρχει ήδη απόφαση για γεώτρηση.
Όπως μάλιστα υπογράμμισε ότι “αν τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά μιλάμε για τεράστια αξία και επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι πολύ κρίσιμο να προχωρήσει το όλο σχέδιο”.
Προσφυγές
‘Ηδη έχει τροχοδρομηθεί η εκδίκαση των προσφυγών περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη, καθώς πριν λίγες μέρες έγινε η δίκη, της οποίας η απόφαση βέβαια θα απαιτήσει κάποιους μήνες. Ενώ με βάση όσα έχει αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ έχει γίνει επαρκής επεξεργασία για την τεκμηρίωση των φακέλων ενώπιον της δικαιοσύνης
Ερωτηθείς, πάντως,  προ διμήνου για το θέμα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων κ. Άρης Στεφάτος δήλωσε ότι οι νομοτεχνικές λεπτομέρειες της προσφυγής δεν είναι τόσο σημαντικές σε βαθμό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εκτροπή της υπόθεσης στο ΣτΕ.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: