Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Αυτά τα στοιχεία της παραπάνω κάρτας που παρουσιάστηκε σε φυλλάδιο στην εκδήλωση για την "ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ" προέκυψαν απο την έρευνα κοινής γνώμης που έγινε το 2021. Αν και αυτή η έρευνα δεν υπάρχει αναλυτική δειγματοληπτική κατάσταση (πόσοι, χώρος που έγινε, αν ήταν κάτοικοι της περιοχής ή του συνόλου του Δήμου κλπ) εντούτοις τα αποτελέσματα αυτά ειναι τα αναμενόμενα και γνωστά σε όλους μας. Όπως επεσήμαναν και οι ομιλητές για να μπορέσουν να γίνουν αυτά που ονειρεύονται για αυτήν την περιοχή της πόλης μας, θα πρέπει να γίνουν πρώτα κάποια άλλα βήματα ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή πως θα κάνουμε 4 δρόμους πεζόδρομους και μια πλατεία, αλλά χώρους σταθμευσης για τα αυτοκίνητα που θα φύγουν απο εκεί δεν υπάρχουν. Άρα αυτόματα όλο το βάρος πέφτει στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, για την οποία υπάρχει πρόταση για να αποφορτιστούν φτιάχνοντας σε κάθε κύρια διασταύρωση κάποιους κυκλικούς κόμβους, αν και το φάρδος της ειναι απαγορευτικό για κάτι τέτοιο. Έτσι αυτόματα πάμε στην μοναδική λύση που θα πρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε αμέσως και φαίνεται οτι ειναι και διακαής πόθος σε 8 στους 10 κατοίκους.... την παράκαμψη της πόλης, όπως φαίνεται στην έρευνα.

Παράκαμψη λοιπόν το πρώτο βήμα και το μόνο έργο που θα μπορέσει να σώσει την πόλη αλλά και να γίνουν όλα αυτά τα υπόλοιπα που είναι πολύ σωστά, αλλά δίχως εφαρμογή αν δεν κάνουμε ...μια παράκαμψη σε όλα μας. Θα μου πεις τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε εντελώς τίποτα ..όχι βέβαια μπορούμε και μπορούσαμε δίχως αυτή την έρευνα αφού όλοι ξέρουμε οτι χρειαζόμαστε διανοίξεις οδών, όλοι ξέρουμε οτι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης και η ζωνη επαφής, για τα πεζοδρόμια δεν το κουβεντιάζω, ούτε για τον δημοτικό φωτισμό που ακόμα έχουμε τους στύλους της ΔΕΗ και νομίζουμε οτι έχουμε φως... Δηλαδή έχουμε πραγματα να ξεκινήσουμε αλλά όχι μόνο δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε αλλά φέραμε κάποιους επιστήμονες να μας πουν αυτά που βλέπουμε καθημερινά. Επίσημα βέβαια τώρα. Μάλιστα μια καλή ερώτηση προς τους ερευνητές θα ήταν.... Ποια γνώμη έχετε, από που πρέπει να ξεκινήσουμε; Παράκαμψη θα έλεγαν; δεν ξέρω; 

Σίγουρα ειναι εργαλείο αυτή η έρευνα σε κάποιους που έχουν όνειρα να δουν την πόλη μας να περνά απο την αφάνεια στην ζωή. Το να λέμε οτι η έρευνα ειναι τέλεια αλλά να μην ξετελέψουμε να δούμε κάτι, επειδή τα προβλήματα ειναι ανυπέρβλητα, πάλι δεν μας τιμά... και δεν τιμά αυτούς που νομίζουν οτι έκαναν κάτι. Δεν έκαναν εντελώς τίποτα λοιπόν, ώσπου να αρχίσουν να υλοποιούν έστω κάτι απο όλα αυτά. 
Απεύχομαι να μπει και αυτή η έρευνα στο συρτάρι όπως και η συγκοινωνιακή μελέτη που μας υποσχέθηκαν, εκεί βέβαια που υπάρχει η "μελέτη" Rogan" για το λιμάνι μας όπως και η "μελέτη" για την παράκαμψη τη πόλης, που μας υποσχέθηκαν οτι θα την κάνουν όταν κάνουν και τον νέο ΒΟΑΚ. Δεν ξέρω αν στο ίδιο συρτάρι ειναι και οι μελέτες για τα νέα Λύκεια που ως και σήμερα αγνοούνται.. 
Πάντως όπως άκουσα απο εκλεγμένο μας η δημοτική αρχή έχει αυτή την στιγμή ένα μόνο στόχο εκτός απο τις επενδύσεις.... το κλειστό γυμναστήριο στα Γλυκορίζια, και εκεί θα ρίξει το βάρος της. Σίγουρα ειναι κάτι που μας λείπει και δεν κάνουμε δίχως αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: