Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ...

Η αλήθεια ήταν οτι είχα μια όρεξη να ακούσω τα συμπεράσματα των ειδικών για το πως θα γλυτώσουμε την πόλη μας απο αυτούς τους "κακούς" που την καταστρέφουν και δεν της προσφέρουν ως και σήμερα αυτό που της αξίζει. Δυστυχώς απογοητεύτηκα όπως απογοητεύτηκαν και οι περισσότεροι που δεν ανήκουν σε αυτές τις ομάδες "σωτηρίας". Μάλιστα αυτά που ειπώθηκαν, η πρώτη σειρά των ακροατών, ίσως και η δεύτερη, τα έχει ακούσει πάνω απο 20 φορές αφού κατά γενική ομολογία αυτοί ειναι που εναλλάσσονται στα της πόλης...  
 Για τους υπόλοιπους πολύ λίγους ακροατές το μόνο ενδιαφέρον, ήταν η ανάλυση του ερωτηματολογίου που έκανε πριν απο 14 μήνες το ΕΜΠ, που και αυτό δεν χρειάζεται να το δεις γραμμένο ..μια βόλτα στην πόλη και το βλέπεις αμέσως. 
Είναι μια απλή διαβεβαίωση όλων όσων λένε οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου, που με τα χρόνια έχουν μείνει και λιγότεροι, όσα κατά καιρούς γράφει το blog, δίχως να παίρνει και "χρηματοδότηση" ακόμα και οι Νέοι Ορίζοντες και το Biskotto. Τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου θα αποτελούσαν τεράστιο εργαλείο στην κάθε δημοτική, όχι βέβαια για την δική μας, αφού της ήταν γνωστά οχι με το ερωτηματολόγιο αλλά απο την εμπειρία της και προ 20ετίας. 
Ευτυχώς σήμερα τα λέει όλα αυτά ένα επίσημο και σοβαρό πανεπιστήμιο και δεν υπάρχουν οι κάθε λογής σύμβουλοι και ντελάληδες ώστε να τα διαψεύσουν. Μάλιστα με απλά λόγια τα αποδέχεται και πρέπει πάνω σε αυτά να κάνει ότι κάνει για να ξεμπλοκάρει την κατάσταση, αλλά και να βγει και συνεπής στις υποχρεώσεις της που δεν ειναι η έρευνα αλλά το έργο.
Τι μας λέει η έρευνα και το καυτό αυτό ερωτηματολόγιο; Είμαστε ένα μαύρο χάλι και να μπορέσουν οι επιστήμονες να εφαρμόσουν, έστω και τα μισά απο αυτά που θα μπορούσαν να δώσουν σε μια τέτοια πόλη με τόσο αρχαιολογικό, θρησκευτικό και ιστορικό ενδιαφέρον θα πρέπει κατ' αρχής να κάνουμε τα απλά...  διανοίξεις δρόμων, διεύρυνση και κατασκευή πεζοδρομίων, εφαρμογή του σχεδίου πόλης σε όλο το μήκος και το πλάτος, μια συγκοινωνιακή μελέτη απο την μια άκρη ως την άλλη, μια παράκαμψη, να κάνουμε δενδροφυτεύσεις και φυσικά να αλλάξουμε και εμείς την κακή συνήθεια τους και να μην χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο αφού όλο το κέντρο γίνεται πλέον ένας πεζόδρομος.....
Πρέπει να κάνουμε σαν πόλη, όλα αυτά που είχαν υποχρέωση ως και τώρα οι δημοτικές αρχές και δεν έκαναν με προφάσεις και γελοίες δικαιολογίες. 
Κανείς πολίτης, δημότης της πόλης και κατ΄ επέκταση του ιστορικού κέντρου δεν ειναι αντίθετος σε αυτά που είπαν οι καθηγητές και διδάκτορες, αλλά φυσικά κρατούν τις επιφυλάξεις τους μιας και ξέρουν την αδυναμία της δημοτικής αρχής να κάνει εξ' αρχής αυτό το τόλμημα. Πάλι θα μπλέξουμε τα ποδαράκια μας, μάλιστα όπως άκουσα και με δανεικά χρήματα ,για να δούμε αν λίγα απ' αυτά που ειπώθηκαν μπορούν να γίνουν.
Θα θυμίσω στους χειροκροτητές και την έκθεση ιδεών Rogan για το λιμάνι μας... που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Κρίμα βέβαια που άκουσα και απο την δημοτική αρχή οτι στόχος ήταν αυτός ...ποιος δηλαδή να μας πουν τα αυτονόητα, δίνοντας μάλιστα σε μια έρευνα 375.000Ε. Δηλαδή πόσο θα στοιχίσει αν θέλουμε να κάνουμε όλα αυτά που μας είπαν, συν αυτά που ειναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να είχε κάνει; 5.000.000ε; Ποιος θα μας χρηματοδοτήσει όλα αυτά στα αλήθεια; 
Τέλος κρατώ και τις επιφυλάξεις μου αν μια τέτοια έρευνα μπορεί να γίνει μελέτη και μηπως σκοντάψει σε άλλες υπηρεσίες και προπαντός του ΥΠΠΟ, που κακά τα ψέματα αυτές τις διαδρομές τις έχει αποτυπώσει χρόνια πριν μάλιστα και σε εντυπωσιακά φυλλάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: