Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ... ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ;

Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΕΜΠ για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές κριτικές για την μελέτη και τις προοπτικές υλοποίησης της στη πόλη.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά τους
•   Το θέμα για την αναβάθμιση της οδού Σκαλίδη απασχολεί τους πολίτες, τον εμπορικό σύλλογο και τον  δήμο Κισάμου εδώ και πολλά χρόνια
•    Στα πλαίσια αυτά έγινε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων το 2007 και ξεκίνησαν το 2008 οι εκδηλώσεις στην πλατεία Τζανακάκη με σκοπό να ζωντανέψει την αγορά που είναι μακριά από την παραλία
•    Η αρχαιολογία είχε κάνει πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο για την αναβάθμιση του χώρου της αυλής μπροστά από το μουσείο αλλά η τότε δημοτική αρχή το αντιμετώπισε επιπόλαια 
•   Ο εμπορικός σύλλογος έβαλε σαν πρωταρχικό του σκοπό την υλοποίηση ενός ανοιχτού εμπορικού κέντρου για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, αλλά βρήκε μπροστά του υποσχέσεις χωρίς αποτέλεσμα. 
•   Τέλος βρισκόμαστε σήμερα στη δεύτερη φάση της μελέτης που είχε ανατεθεί στο ΕΜ Πολυτεχνείο. 
Τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες προσπάθειες είναι γνωστά.
Ας δούμε κάποια ερωτήματα για την μελέτη ( Β΄ φάση ) του ΕΜΠ.
Ερώτηση πρώτη. Συζήτησαν οι μελετητές με τους φορείς και ιδιαίτερα με το δημοτικό συμβούλιο, την αρχαιολογία  και τον εμπορικό σύλλογο?
Ερώτηση δεύτερη. Οι στόχοι της εν λόγω μελέτης συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ή ανατέθηκε μια μελέτη εν λευκό στηριζόμενοι στην εμπειρία των μελετητών?
Ερώτηση τρίτη. Ποια ήταν τα δεδομένα που δόθηκαν από το δήμο Κισάμου στους μελετητές για να προχωρήσουν τις εργασίες τους? 
α) η οδός Σκαλίδη θα γίνει πεζόδρομος ή θα συνεχιστεί η διέλευση των αυτοκινήτων? 
Β) η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου θα παραμείνει όπως είναι ή θα γίνουν αλλαγές? 
Γ) ο τελευταίος δρόμος του σχεδίου πόλεως θα ολοκληρωθεί για να απεγκλωβίσει την κυκλοφορία των οχημάτων και πως αυτό θα επηρεάσει το κέντρο?
δ) θα υλοποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη  η οποία θα διαμορφώσει την πορεία των οχημάτων και των πεζών? 
ε) δόθηκε στον μελετητή η πρόταση του εμπορικού συλλόγου για το ανοιχτό εμπορικό κέντρο?
Ερώτηση τέταρτη. Ο δήμος Κισάμου έχει αποφασίσει να δώσει τη μορφή σύγχρονης πόλης στη Κίσαμο ή θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα επιμέρους συμφέροντα ορισμένων επιχειρηματιών? Θα βάλει όρους και κανόνες για τα πεζοδρόμια, τις πλατείες, την παραλιακή ζώνη, ή θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη λογική ότι "η αγορά θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της ( αυτορυθμίζεται )".
Αγαπητοί συμπολίτες εάν δεν απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα καμία μελέτη δεν θα αναβαθμίσει την πόλη.
Πρέπει πρώτα, να απαντήσει ο δήμος, τι θέλει, για να παρουσιάσουν οι μελετητές τις προτάσεις τους βάση των κατευθύνσεων του δήμου.
Ψωματάκης Μανόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: