Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΛΑΔΙ...... ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ

Ανορθόδοξες προσπάθειες στην Ισπανία και αμηχανία στην Ελλάδα
Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*
Ενώ η συγκομιδή άρχισε σε διάφορους βαθμούς σε όλες σχεδόν τις Μεσογειακές χώρες, η πρόσφορα νέων λαδιών δεν φαίνεται να είναι αρκετά αυξημένη όσο αναμενόταν, πράγμα που συντελεί στην διατήρηση των αυξημένων τιμών που υπήρχαν και προ της έναρξης συγκομιδής ή και σε ελαφρές αυξήσεις.lll
Βασικός λόγος φαίνεται να είναι η γενικά μειωμένη παραγωγή σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, πλην Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην διεθνή αγορά.
Στην Ελλάδα το γενικότερο κλίμα της αγοράς παρουσιάζει κάποια νευρικότητα. Μερικά ελαιοτριβεία, σύμφωνα και με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 8-11-22 (βλ. www.sedik.gr), δίδουν τιμές μόνο για λάδια νέας εσοδείας, ενώ άλλα δεν φαίνεται να κάνουν αυτή την διαφοροποίηση και δίδουν την ίδια τιμή για νέα και παλιά λάδια της ίδιας ποιότητας. Βέβαια, εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη που έχουμε τονίσει πολλές φορές, η αποθήκευση του ελαιολάδου σε δεξαμενές ελαιοτριβείων, που πράγματι είναι αρκετά καλύτερος και συμφερόμενος τρόπος αποθήκευσης να γίνεται με βάση κάποια έγγραφη συμφωνία η οποία να προβλέπει και τους όρους διάθεσης.
Το θέμα αποτελεί αντικείμενο έρευνας του ΣΕΔΗΚ αναρτημένης στην ιστοσελίδα του www.sedik.gr, όπου ελεύθερα και ανώνυμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους.
Τελικά οι τιμές του εξτρά 0,3ο αυτή την εβδομάδα παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην Πελοπόννησο και κυμαίνονται μεταξύ 4,20-4,90€/kg. Αντίθετα στην Κρήτη διατηρούνται στα ίδια επίπεδα μεταξύ 3,70-4,50€/kg. Στην Ισπανία, όπου η συγκομιδή δεν έχει ακόμη γενικευτεί λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας αλλά και λόγω της ανεπάρκειας εποχιακών εργατών τα ημερομίσθια των όποιων έχουν ανέλθει σε 50-60€, σύμφωνα με ΜΜΕ κάποιοι μεγάλοι αγοραστές φαίνεται να εξετάζουν περιπτώσεις αναμείξεων όχι και τόσο ορθόδοξες.
Έτσι, οι τιμές για το έξτρα διατηρούνται μεταξύ 4,55-4,90 €/kg επίπεδο ρεκόρ στην Ισπανία για την περίοδο αυτή (Πιν.2).
Στην Ιταλία, όπου η παραγωγή είναι επίσης μειωμένη, οι τιμές διατηρούνται σε επίσης υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται για το έξτρα μεταξύ 4,30€/kg - 6,50 €/kg και τα ΠΟΠ/ΠΓΕ από 9,50-15,0€/kg.
Στην Τυνησία, όπου επίσης η παραγωγή φαίνεται να είναι κάπως μειωμένη οι τιμές έχουν αυξηθεί στα 4,43€/kg.

Δεν υπάρχουν σχόλια: