Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΡΑΓΕ ΜΙΛΑΜΕ;

Μεγάλο μέρος του δικτύου υδροδότησης της πόλης της Κισάμου παραμένει (και μερικών χωριών) μέχρι σήμερα από σωληνώσεις κατασκευασμένες από αμίαντο, γνωστές ως αμιαντοσωλήνες, υλικό το οποίο έχει οριστεί καρκινογόνο και έχει απαγορευτεί η χρήση του από τη δεκαετία του ‘80. 
Η έκθεση στα καρκινογόνα αποτελέσματα του αμίαντου δεν προκύπτει μόνο από την απλή χρήση μεταφοράς νερού. Αυτό που χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο είναι οι συχνές φθορές στις σωληνώσεις του δικτύου οι οποίες ελευθερώνουν στο νερό και τον αέρα τις τοξικές ίνες αμιάντου. Οι μικρο- ίνες αυτές μάλιστα, αν εισέλθουν στις πνευμονικές κυψελίδες δεν μπορούν να μεταβολιστούν και είναι σχεδόν αδύνατον να αποβληθούν.
Η χρήση των σωληνώσεων αμιάντου χρήζει άμεσης αντικατάστασης, μάλιστα όπως θυμάμαι το 2017 ο Δήμος Κισάμου, έκανε προγραμματική σύμβαση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Χανίων, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης από αμίαντο (μήκους 4,5 χιλιομέτρων υψους 500.000 Ε) για να κατασκευαστεί νέο δίκτυο ύδρευσης, με ταυτόχρονη εγκατάσταση ελέγχου διαρροών για εξοικονόμηση νερού.
Απορία έχω βέβαια μιας και αυτό ήταν επί δημαρχίας Σταθάκη αν προχώρησε αυτή η μελέτη ή έμεινε και αυτή σε κάποιο συρτάρι...την ίδια ώρα βέβαια που χθες όλη η πόλη δεν είχε νερό για 10 ώρες... αφού έσπασε η κεντρική της Ηρώων Πολυτεχνείου που ειναι και αμίαντος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: