Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΦΟΝ

Κι αν κάποτε στον Μπάλο φθάσω, τότε για πάντα θα ξαποστάσω. Κι εκεί θ’ αφήσω από τη ζωή μου πυγολαμπίδα, θαλασσοπούλι και την ψυχή μου».
Αυτοί είναι οι τελευταίοι στίχοι από ποίημα του αλησμόνητου γιατρού, στρατηγού Υγειονομικού Σπύρου Καστανάκη που έχει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του “Αντηλιού πυγολαμπίδα” αφιερωμένου στην ηρωίδα – γιατρό του ΕΚΑΒ που χάθηκε στις 14-1-2001 κατά την πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε στην περιοχή του Σουνίου.
Στις σελίδες αυτού του θαυμάσιου βιβλίου (έκδοση 2012) ο γιατρός εξιστορεί πραγματικά ωραίες στιγμές από τη ζωή της Σοφίας, αλλά και άλλες ελέω ποιητικού λόγου.
Της Σοφίας που μερικές φορές είχε πραγματοποιήσει διακοπές στον Μπάλο της Γραμπούσας και είχε εκφράσει την απέραντη αγάπη της γι’ αυτό τον ευλογημένο τόπο και τη ζωηρή επιθυμία της κάποτε, όταν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, να μείνει για πάντα εκεί στον Μπάλο. Πολλές φορές στη ζωή συμβαίνουν πράγματα που σε καμιά περίπτωση δεν είναι τυχαία και γι’ αυτό υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως με την Μπεφόν. Δύο μήνες μετά την πτώση του ελικοπτέρου και με πραγματική αυταπάρνηση μέσα στην καταιγίδα της νύχτας έγινε μεταφορά ασθενούς από νησί του Αιγαίου. Το άψυχο σώμα της εκβράσθηκε στη Γραμπούσα κοντά στον Μπάλο για να πραγματοποιηθεί ίσως η επιθυμία της να “μείνει” για πάντα σ’ αυτόν τον τόπο. Δύο μήνες ταξίδευε στο Αιγαίο για να φτάσει στον τόπο που αγάπησε. Ενα περιστατικό μόνο θα αναφέρω που δείχνει την προσωπικότητα της Σοφίας. Εργαζόταν στο μαιευτήριο “Αγιος Στυλιανός” για να πάρει ειδικότητα γυναικολογική. Μετά που αντίκρισε να πραγματοποιούνται στο χειρουργείο και κάτω από την εικόνα του Αγίου Στυλιανού προστάτη των νηπίων, εκτρώσεις – φόνοι νηπίων εγκατέλειψε τον χώρο και άλλαξε ειδικότητα. Στο λιμάνι της Κισάμου η προτομή της θυμίζει το γεγονός που αναφέρθηκα. Και τιμής ένεκεν αντιγράφω από το βιβλίο του γιατρού Καστανάκη τον πίνακα των μέχρι πριν λίγα χρόνια δυστυχημάτων ελικοπτέρων μεταφοράς ασθενών του ΕΚΑΒ και που ο γιατρός τα χαρακτηρίζει σαν προεξοφληθέντα από παραλείψεις, υπερβολές, ανευθυνότητες.
Αντ. Πλυμάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: