Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ....

Στις 4 Ιουλίου, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ ειδοποιήθηκε από ιδιοκτήτη ξενοδοχείου, που βρίσκεται στον κόλπο Κισάμου Χανίων για το θάνατο μιας θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή. Ο θάνατος της εν λόγω χελώνας μπορεί να χαρακτηριστεί αποτρόπαιος μιας και κάποιος ασυνείδητος την καμάκωσε στο καβούκι με ψαροντούφεκο, γεγονός που σήμανε και το τέλος της.
Το πρόβλημα είναι πως ο εν λόγω ασυνείδητος δεν είναι δυστυχώς και ο μόνος. Ο τραυματισμός θαλάσσιων χελωνών ή η θανάτωσή τους από πρόθεση, που αναγνωρίζεται κυρίως από τα χτυπήματα στο .....
....κεφάλι των ζώων, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου ή τραυματισμού στη θάλασσα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διάσωσης που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Από την άλλη μεριά ο θάνατος ενήλικων χελωνών αποτελεί με τη σειρά του μια από τις βασικότερες αιτίες, για τη μείωση του πληθυσμού του απειλούμενου είδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, από το έτος 2006 έως το 2012, 200 θαλάσσιες χελώνες έχουν εντοπιστεί νεκρές στην Κρήτη, ενώ ανά την Ελλάδα ξεπερνούν τις 500 κάθε χρόνο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι απειλούμενο είδος, συνεπώς προστατεύεται τόσο από την εθνική όσο και τη διεθνή νομοθεσία. Κατ’ επέκταση, κάθε δραστηριότητα τέτοιου είδους αποτελεί ποινικό αδίκημα. Για το λόγο αυτό κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να προβούν στη διερεύνηση αυτής της βεβαιωμένης παράνομης ενέργειας, μιας και το καμάκι, που υπήρξε το «όπλο του εγκλήματος», βρέθηκε μαζί με τη νεκρή χελώνα.
Και φυσικά, όλα τα παραπάνω συνήθως συμβαίνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες (οι νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες ξεβράζονται στις παραλίες), οι οποίοι συχνά αναρωτιούνται πως γίνεται να υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα, ασυδοσία και έλλειψη παιδείας στη χώρα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.
Και εμείς το ίδιο αναρωτιόμαστε, δυστυχώς… (ΡΣ)
archelon.gr

Υ.Σ Προς Αρχέλων Έχετε δίκιο αλλά καλά θα κάνετε να σηκώνεται τα τηλέφωνα σας..που και που. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: