Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Πάρτο αλλιώς. . . Αφού πήγε ανάποδα το μονόδρομο ήταν σχεδόν σίγουρο οτι θα μπει στην Σκαλίδη. Ο τίτλος του καθημερινού έργου γνωστός, με τους επαγγελματίες πλέον της Σκαλίδη να το έχουν πάρει αποφασίσει και να μην ασχολούνται με τέτοια πταίσματα. Γιατί άλλωστε να γίνουν αυτοί κακοί όταν η δημοτική αρχή δεν δίνει σημασία στα απλά, και μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις ειναι απούσα; 
Βέβαια για να λέμε και την καθαρή αλήθεια δεν φταίει πάντα η δημοτική αρχή αλλά και εμείς που μάθαμε να κινούμαστε αντίθετα στο μονόδρομο μόνο και μόνο για να παρκάρουμε κοντύτερα στο μαγαζί που θέλουμε να πάμε, αγνοώντας όλες τις απαγορεύσεις.

Υ.Σ Για την μαμά που διαμαρτύρεται μιας και ο γιός της παίζει στην πλατεία και δεν μπορούν όταν είναι κλειστοί οι δρόμοι να μπαίνουν μηχανόβιοι και να κάνουν σούζες, της λέω οτι τα μηχανάκια δεν φταίνε εξ ολοκλήρου.. φταίνε πρώτα αυτοί που δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους με τον άλφα ή βήτα τρόπο, αλλά και το σπουδαιότερο φταίνε όταν ξέρουν...οτι εκλεγμένοι  παραβιάζουν τους μονόδρομους και τα απαγορευτικά καθημερινά.. οι νέοι λοιπόν ακολουθούν αυτό το παράδειγμα του εκλεγμένου μας, που έχει και επιδεικτική ασυλία. 



ΚΑΙ ΕΔΩ Η ΛΥΣΗ ΑΡΓΕΙ....

Το θέαμα δεν ειναι το καλύτερο και απορώ πως η δημοτική αρχή αλλά και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κισάμου, δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, όχι να ξηλωθεί οτι έχει απομείνει, αλλά να καθαριστεί ο τόπος απο τις βρωμιές και την σαπίλα. 
Φυσικά μιλάω για το έκτρωμα του Ντάμιαλη
Μπορεί να έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη οι κληρονόμοι της επιχείρησης, αλλά αυτό νομίζω δεν έχει να κάνει με την οικτρή εικόνα που βλέπουν καθημερινά χιλιάδες ξένοι επισκέπτες μας, αλλά και όσοι σταματούν για το θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, το σπηλαίο, του  Αι Γιάννη τον Ντάμιαλη.
Οι εικόνες μιλάνε απο μόνες τους
Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν πέσει και κάποια ξύλα στο οδόστρωμα που αυτό αυτόματα θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς του δήμου για να το καθαρίσει μέσα έξω το έκτρωμα ώστε να μην έχουμε και κανένα θανατηφόρο τροχαίο με τα εμπόδια που λόγω σαπίλας κυλούν στην μέση του δρόμου.

ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Υπεγράφησαν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα οι πράξεις ένταξης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” σημαντικών έργων που αφορούν πολλούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, συνολικού προϋπολογισμού 10.892.707 ευρώ», όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης.
Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, είναι τα εξής:
• Αγροτική οδοποιία Δήμου Γαύδου, ασφαλτόστρωση δρόμου Καστρί – Ελικοδρόμιο – Αγ. Ιωάννης, προϋπολογισμού 2.230.000 ευρώ.
Συντήρηση δημοτικών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ Δήμου Πλατανιά, 1.042.161 ευρώ.
•  Συντήρηση σχολικών μονάδων Δήμου Χανίων, 3.316.200 ευρώ.
• Διαμόρφωση Κέντρου Ελέγχου και ενίσχυση κρίσιμων υποδομών για την αντιμετώπιση κινδύνων στον Δήμο Χανίων, 1.892.591 ευρώ.
• Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων, ΔΕΥΑ Σελίνου, Δήμος Καντάνου – Σελίνου, 1.072.033 ευρώ.
• Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης των υποδομών ύδρευσης και λυμάτων και εγκατάσταση ΑΠΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, Δήμος Κισάμου, 1.339.722 ευρώ.

Δεν θέλω να σχολιάζω τι λένε οι διάφοροι εκλεγμένοι μας αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το προφανές.. τι γίνεται με τα δικά μας σχολεία κ. Διγαλάκη; 
- Θα μου πεις τώρα δεν είσαι ικανοποιημένος με τα προκάτ και τόσα πολλά που έγιναν ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά της Κισάμου στα ετοιμόρροπα παλιά Λύκεια; Η αλήθεια ειναι οτι δεν είμαι γιατί αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πάμε για μονιμοποίηση και των προκάτ στην Κίσαμο, όχι οτι δεν μου είχε περάσει απο το μυαλό, αλλά όσο δεν γίνεται και κάτι απο τα ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ τόσο αντιλαμβάνομαι οτι εκεί πάμε.
Έχω και ένα ερώτημα... αν βγάζατε για μας 2.000.000 Ε για συντήρηση σχολείων και τα ρίχναμε όλα στο παλιό ΕΠΑΛ-ΓΕΛ θα χρειαζόμαστε να φτάναμε ως εδώ; Φυσικά όχι... 

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΠΡΩΝΙΩΤΗ

Συνάντηση σχετικά με τα «Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης» είχε σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, με τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη και τον Δήμαρχο Κισάμου κ. Γιώργο Μυλωνάκη, παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νεκτάριου Κουμάκη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η αξιολόγηση της πορείας του μεγάλου αυτού έργου (το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή του δίδυμου διασυνδεδεμένου φράγματος Σεμπρωνιώτη και Ντεριανού και τα συνοδά έργα τους), καθώς μετά την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ που έλαβε χώρα στις 22/6/2022, αναμένεται η εκκίνηση του διαγωνισμού εντός του τρέχοντος καλοκαιριού.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής, από την ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαιώνεται πως το εγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 215,4 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) περιλαμβάνει – χωρίς καμία περικοπή – το σύνολο των προτάσεων για ύδρευση και άρδευση που υπέβαλε η Αντιπεριφέρεια Χανίων σε συνεργασία με τους δύο δήμους.
Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε εθνικό επίπεδο, το οποίο θα καθορίσει την μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Είναι σαφές πως βαίνει προς υλοποίηση με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ένα μεγάλο όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το σημαντικότερο έργο του «Γενικού Σχεδίου Αξιοποίησης Υδατικού Δυναμικού Δυτικής Κρήτης» του μελετητή Παύλου Παυλάκη.
Για την εξαιρετική εξέλιξη του έργου, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι, ευχαριστούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που σχεδιάζουν και θα υλοποιήσουν το έργο, την Βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τις συνεχείς και καθοριστικές παρεμβάσεις της και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη που έπειτα από δική του πρόταση δρομολογείται η υλοποίηση του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ

 Από την παρουσίαση της ποιητική συλλογής «οινοχόος» 
Της Φωτεινής Σεγρεδάκη
Ένα περιβόλι έμορφο, όπως λέει και το ριζίτικο τραγούδι μας ειναι η πολιτισμένη κοινωνία μας.
Και όσα πουλιά έστειλεν ο θιός μέσα, ναι φωλεμένα. Είναι φωλεμένα και κελαηδούν καθένα με το δικό του σκοπό και ομορφαίνει και πλουτίζει αυτή την κοινωνία με την οποιαδήποτε εργασία και προσφορά καταθέτει.
Στην αποψινή μας εκδήλωση απο το περιβόλι της δικής κοινωνίας, ένα πουλί μας κελαηδεί ένα ολόκληρο βιβλίο που έγραψε με ποιήματα κι ένας Οινοχόος μας τα κερνά ένα ένα.
Είναι η Φωτεινή Κουτσαυτάκη- Σεγρεδάκη. Εγώ έχω την τιμή μα και τη τη χαρά να καταθέσω τη σκέψη μου και να παρουσιάσω τον τρόπο σκέψης και γραφής της Φωτεινής, στοιχεία πολύ γνώριμα σε μένα, που για τριάντα και πλέον χρόνια καταθέτει με τον όποιο τρόπο στην πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας.                              
Αυτό που θα παρουσιάσω είναι το γιατί και το πώς η Φωτεινή γράφει, γι΄ αυτό και ο τίτλος της μικρής παρουσίασης μου είναι «ο ποιητικός λόγος» της φίλης Φωτεινής. 
Τα όσα για τη σχέση μεταξύ μας θα αναφερθούν παρακάτω αιτιολογούν και την συμμετοχή μου στην αποψινή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου της.
Μέσα απο την αναφορά μου, όμως αυτή ήθελα να διαφανεί και το είδος εκείνο, της φιλίας απο τα εφηβικά χρόνια, που πολλοί και απο σας μπορεί να το έχετε ζήσει, που είναι πάνω απο σκοπιμότητες και αντέχει στο χρόνο. Είναι αυτό το είδος απο τα τρία που προσδιορίζει ο φιλόσοφος Αριστοτέλης και θεωρεί το ωραιότερο και καλύτερο γιατί βασίζεται στη κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών ανάμεσα στα δυο μέρη. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες που αντιπροσωπεύουν και οι οποίες αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών. Συνήθως αυτή η φιλία κρατά μέχρι τέλους της ζωής, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού πεδίου καλοσύνης στο καθένα απο τα δύο άτομα, πράγματα που απαιτούν χρόνο και εμπιστοσύνη για να σφυρηλατηθούν. Οι αγαθοί συνυπάρχουν για το αγαθό. Για όλα τα παραπάνω η αληθινή φιλία αποτελεί ένα κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου.
Καλή φίλη λοιπόν, η Φωτεινή, έμπιστη και συνεπής  έτοιμη να κουβεντιάσεις μαζί της και τα εύκολα και τα δύσκολα, δίκαιη και με διακριτική χιουμοριστική διάθεση που για τον εαυτό της φτάνει τα όρια του αυτοσαρκασμού....
Η Φωτεινή, λοιπόν, Κουτσαυτάκη είναι παιδί, γέννημα θρέμμα της Κισάμου, είναι Καστελιανή. Το όψιμο παιδί του Μιχάλη Κουτσαυτάκη και της Μαρίας Χάρχαλη.
Ζει και μεγαλώνει στο Καστέλι μέχρι τα πρώτα γυμνασιακά χρόνια, που έχομε και τις πρώτες επαφές μας που αποτελούν και τη βάση της φιλίας μας. Ύστερα φεύγει στην Ελευσίνα, όπου ζουν και εργάζονται τα μεγάλα αδέρφια της. Εκεί συνεχίζει τις Γυμνασιακές της σπουδές. Την Ελευσίνα δεν την ξέχασε ποτέ και συχνά αναφέρεται τρυφερά σε αυτήν στα γραπτά της ή στην κουβέντα της. Άσκησε επίδραση και στον ψυχισμό των όσων εφηβικών χρόνων έζησε εκεί. Την Ελευσίνα των μυστηρίων, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, την Ελευσίνα των τσιμέντων και των ναυπηγείων, την Ελευσίνα της Φεύγουσας κόρης, που πριν λίγο μας παρουσίασε σε έργο της η συνάδελφος φιλόλογος Ανδρομάχη Χουρδάκη. Φεύγουσα κόρη της Ελευσίνας και η Φωτεινή, μετά  από επιτυχία της σε διαγωνισμό προσλαμβάνεται στον οργανισμό του Ο.Τ.Ε. και διορίζεται στην αντίστοιχη υπηρεσία στην Κίσαμο, ως τηλεφωνήτρια. Επιλέγει συνειδητά να παραμείνει στην Κίσαμο όπου και το πατρικό της σπίτι με τους γονείς της όπου και εγκαθίσταται. Οι γονείς είναι μεγάλοι κι ένα παιδί και μάλιστα θυγατέρα να μείνει κοντά είναι χαρά και απαντοχή και για την κ. Μαρία, και για τον κ. Μιχάλη. Δυστυχώς η κ. Μαρία έφυγε νωρίς πρόλαβε όμως κι εισέπραξε την επιτυχία της Φωτεινής και πολύ στοργή και τρυφερότητα απο αυτήν. 
Δε θα ξεχάσω ποτέ το γράμμα που μου έστειλε, στην Αθήνα, φοιτήτρια εγώ ακόμη και μου εξέφραζε τη χαρά της για την επιτυχία της, και που θα επιανε δουλειά και πως ενιωθε τα καλώδια να ζωντανεύουν και να συνομιλούν με τους ανθρώπους και να τραγουδούν....μου έγραφε.
Η Φωτεινή για πολλά χρόνια ήταν η πιο ευγενική και ικανή παρουσία, ως τηλεφωνήτρια στον Ο.Τ.Ε. της Κισσάμου και η ζεστή φωνή της σου διασφάλιζε την τηλεφωνική συνομιλία σου με αγαπημένα πρόσωπα μακρινά, όσο δύσκολες και αν ήταν οι τηλεφωνικές γραμμές, στα χρόνια, που δεν υπήρχε ο αυτοματισμός και, που δεν είχαμε καν τηλέφωνα οι περισσότεροι στο σπίτι μας και έπρεπε να καταφύγομε στο τηλεφωνικό κέντρο, όταν υπήρχε ανάγκη και φυσικά με οχι ευκαταφρόνητο κόστος.
Η εγκατάσταση της πλέον μόνιμη στην Κίσαμο και εδώ θα δημιουργήσει και τη δική της οικογένεια, ύστερα απο λιγο. Πέρα απο την επαγγελματική εργασία της συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες και συμβούλια, στον οδηγισμό, στο Φιλολογικό σύλλογο, στο Ανουσσάκειο θεραπευτήριο, όπου επιμελείται και της έκδοσης ενός φωτογραφικού άλμπουμ του ιδρύματος με τον τίτλο «ενδιαίτημα Ναζωραίου» αλλά και όπου της ζητηθεί συνεργασία σε θέματα πολιτισμού
Η Φωτεινή έχει περίσσεια ψυχής και κατά την Ευαγγελική ρήση «εκ γαρ περισσείας ψυχής το στόμα λαλεί. Έτσι δειλά –δειλά αρχίζει να γράφει κάποιες κριτικές για όμορφα πράγματα που γίνονται στον τόπο στις τοπικές εφημερίδες, στον Αγώνα της Κρήτης και στα Χανιώτικα Νέα, οπου και τελικά, ύστερα απο εκτίμηση των εκδοτών Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη της δίδεται μόνιμη στήλη κάθε Δευτέρα με τον τίτλο.. Επίσης μόνιμη στήλη έχε και στην καταδική μας εφημερίδα Νέους Ορίζοντες του Αντώνη και Ελένης Μουντάκη με τον τίτλο «Αφορμές»
Είναι παντρεμένη με τον επί χρόνια δάσκαλο στην Κίσαμο, ευγενέστατο και αγαπητό σε μαθητές και γονείς και όχι μόνο, Μανόλη Σεγρεδάκη και έχουν δύο γιους το Νικόλα και το Γιάννη, με ένα σπίτι πάντα ανοιχτό για φίλους και συγγενείς, κυρίως στα χρόνια της νιότης.
 Δεν μοιάζομε απόλυτα στο χαρακτήρα, ούτε είμασταν συνέχεια μαζί. Κατά καιρούς χανόμασταν, άλλους δρόμους τραβούσε κάθε μια. Όταν, όμως, ξαναβρισκόμασταν ήταν σαν να μην είχε περάσει ούτε μέρα  και πιάναμε το νήμα απο την αρχή. Έχομε πάντα τόσα να πούμε και όλα περιεκτικά, γύρω από τη ζωή μας, τις εμπειρίες μας και γύρω από τον κόσμο. Από το ελάχιστο ως το μέγιστο. Τη χαρά μας, τη στενοχώρια μας, το θυμό μας, την εικόνα που είδαμε και μας άρεσε, τη κουβέντα που ακούσαμε και μας άρεσε ή όχι. Η κουβέντα μας έχει απ΄ όλα, έχει ένα πλούτο ανακουφίζει, διδάσκει ψυχαγωγεί. Τέλος τη χρόνια αυτή φιλία μας την σφράγισε και ο ιερός δεσμός της συντεκνιάς.
Φύση ευγενική, ευαίσθητη, πληθωρική σε συναισθήματα, με βαθύτατη εσωτερική καλλιέργεια αποκτημένη από τη δίψα της για μάθηση και από τη δια βίου αναζήτηση του ωραίου και του αγαθού. Δίκαιη και συνεπής, δίδει περισσότερα από τα ζητούμενα, όταν πρέπει, στους άλλους και αφιλοκερδώς.
Μια συνολική εικόνα της δίδεται απο την οικογένεια της δια γραφής του γιού της του Νικόλα, ανεβασμένη σήμερα που παρουσιάζεται το βιβλίο, στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης όλο αγάπη και τρυφερότητα και σας τη μεταφέρω. Το τιμώμενο πρόσωπο εκτός απο μια πνευματώδης γυναίκα ανήσυχη, ευαίσθητη, ζωόφιλη, ακούραστη εργάτρια της τέχνης και του ανθρωπισμού στοιχεία που τα παραδίδει στον περίγυρο της και τα γνωρίζετε, ειναι και μια θαυμάσια σύζυγος και μάνα που θυσιάζεται και μοχθεί υπηρετώντας το διπλό της ρόλο, την καταγωγή και το ιδιαίτερα αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και προσήλωσης στον κάθε της στόχο. Αυτά όλα τα πετυχαίνει ταυτόχρονα με οδηγούς την αντοχή, το πείσμα και τα πηγαία χαρίσματα της. Θέλω να πω ότι είναι σπουδαία γυναίκα και άνθρωπος η μάνα μας και θα το λέμε με κάθε σπίθα και αφορμή, καθώς της αξίζει όλη η αγάπη κι η καθολική αναγνώριση για όσα έχει προσφέρει». Ο,τι ωραιότερο και τιμητικότερο για μια μάνα, τέτοια λόγια να ακούει απο το παιδί της κι τα καταδικά της αγαπημένα πρόσωπα..
Η ζωή δεν ήταν πάντα εύκολη για τη Φωτεινή. Όπως καθένας και κάθε μια μας έχει περάσει και αυτή τις δυσκολίες της, που, όμως πάντα βγήκε ακέραια, χωρίς μνησικακίες και μεμψιμοιρίες, όχι ξεχνώντας αλλά συγχωρώντας, πράγμα που δεν το επιτυγχάνομε όλοι μας.
 Αγαπά τη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της και θέλει να κάνει κοινωνούς και τους άλλους σε όποια ομορφιά αυτή  βλέπει και θαυμάζει, γύρω, απο την όμορφη πέτρα, μέχρι το χαμολούλουδο, το ζώο, την όμορφη θάλασσα, τον όμορφο ουρανό, το γέλιο και το δάκρυ, αυτό τον κόσμο τον μικρό και το μέγα κατά Ελύτη. Γι ΄αυτό και (κυρίως μετά την αποδέσμευση της από την υπηρεσία της βρίσκει τον τρόπο και καταγράφει όμορφα με μια δική της τεχνική τη σκέψη της σε ελεύθερο στίχο.
Από μικρό παιδί ήταν εκφραστική και οι εκθέσεις της στο σχολείο, θυμάμαι για το λίγο χρόνο που συμμαθητεύσαμε στο Γυμνάσιο  πάντα αξιοπρόσεκτες, με αποτέλεσμα πάντα να έχει και την παρότρυνση των δασκάλων της να γράφει. 
Χωρίς εξειδικευμένες σπουδές σε Φιλολογία, Ιστορία ή Φιλοσοφία, (άλλωστε εργάσθηκε σε καθαρά τεχνικό τομέα), αλλά με τη θυμοσοφία της και την δική της φιλοσοφία ζωής, καταγράφει το χρόνο και ό,τι αυτός από τα ανθρώπινα περιέχει. 
Αποδεικνύει, ότι η τέχνη του λόγου είναι άσχετη από περγαμηνές και ιδιαίτερους τίτλους αλλά και ότι, όταν κάτι θέλομε και αγαπούμε βρίσκομε τον τρόπο να το πραγματοποιήσομε.
Η αποκτημένη πείρα της από διαβάσματα και ακούσματα, κυρίως μέσα από το ραδιόφωνο, γιατί η Φωτεινή είναι λάτρης των ερτζιανών κυμάτων και ο κρυμμένος καημός για εξωτερίκευση, δίδουν στην ευαισθησία της μια φυσική διέξοδο και στις γλωσσικές της ιδέες μια ευκαιρία. 
Έτσι τη Φωτεινή τώρα και χρόνια τη γνωρίζομε περισσότερο μέσα από άρθρα της που στην ουσία είναι χρονογραφήματα, γραμμένα με το δικό της προσωπικό στυλ, και δημοσιευμένα στις τοπικές μας εφημερίδες, «Χανιώτικα Νέα» μέσα από τη στήλη «Αφορμές» και «Νέους Ορίζοντες», μέσα από τη στήλη «Εν συντομία». 
Επηρεασμένη βαθύτατα από τη δημοτική μας ποίηση, την Κρητική μας μουσική  και ρίμα και τον ευρύτερο λαϊκό  μας πολιτισμό, μέσα από τη δική της λογοτεχνική δουλειά, αδιόρατα μεταδίδει και στους άλλους τη λανθάνουσα κληρονομική παρακαταθήκη. Θέτει τον ενθουσιασμό της στην υπηρεσία των δημοτικών θησαυρών του τόπου μας, διαβάζει θρύλους παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μύθους και με τη γυναικεία συγκίνηση που προσφέρεται με συναισθηματικό πλούτο υμνεί τη ζωή σε κάθε μορφή της: τη φύση, τη ζωή, τον έρωτα. Συγχαίρει ειλικρινά στις επιτυχίες στα αρραβωνιάσματα, στα στεφανώματα και στα γεννητούρια, στα βαφτίσια της κοινωνίας μας, και συλλυπείται ειλικρινά και παρηγορεί, όταν έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού για πρόσωπα αγαπητά, που δίκαια ή άδικα αφήνουν το μάταιο τούτο κόσμο.
Γεννημένη σε μια οικογένεια, που που πολλά μέλη είχαν σχέση με τη κρητική μουσική και ρίμα δε μπορούσε να ξεφύγει και η ίδια από αυτό το ταλέντο. Έχει μια καταπληκτική ευχέρεια στο να συνθέσει σε ελάχιστο χρόνο μαντινάδα. Δώστε της τυχαία δυο λέξεις, αμέσως λυρικότατη η μαντινάδα θα χαϊδέψει τα αυτιά σας και τρυφερά θα μιλήσει στην ψυχή σας. Έτσι που έκανα μια φορά και τις έδωσα δυο άσχετες λέξεις: μάτια και πλοίο. Δεν είχα τελειώσει τη δεύτερη λέξη και μου απαντά:
«Μέσα στα μάθια σου θωρώ
Τα πέλαγα του κόσμου
Και πλοία να πηγενόρχουνται
Σε μια μαθιά σου φως μου»
Η μαντινάδα κατά τη Φωτεινή είναι η «γ΄εμιλιά τσι Κρήτης» 
Έχει αρκετές φορές βραβευθεί σε διαγωνισμούς για τις μαντινάδες της.
Η Φωτεινή αγαπά το στίχο και τη μουσική, τόσο στη λαϊκή δημιουργία, όσο και στην έντεχνη. Έτσι πολλές είναι οι παρουσιάσεις, που έχει κάνει στο κοινό, ταξιδεύοντας το στον κόσμο της ποίησης και της μουσικής μέσα από πράγματα, που παίρνουν συμβολική διαχρονική σημασία στη ζωή μας.  
Αναφέρω τις παρουσιάσεις πραγματειών της με τα  θέματα: (Το ρόδο στη νεοελληνική ποίηση. Ο παιδικός λόγος, υπόθεση αγάπης.  
Η μαντινάδα η γ’ εμιλιά τσι Κρήτης. Εν χορδαίς και οργάνοις. Παινέματα του μαντηλιού), παρουσιάσεις υποστηριζόμενες από την ίδια σε συνεργασία πάντα με μουσικά σχήματα νέων του τόπου.
Πολλές, πάρα πολλές είναι οι ομιλίες, που έχει κάνει καλεσμένη από συλλόγους κατά καιρούς, τόσο μέσα στην Κίσαμο, αλλά και εκτός.
Τα χρονογραφήματα της είναι κατάθεση ψυχής, προβληματισμού και καταγγελίας γύρω από τον άνθρωπο και τα αδιέξοδα του. Με λέξεις ιδιαίτερα φορτισμένες νεολογισμούς (ποιητική αδεία) και δυσνόητους συνειρμούς διατηρεί ανοιχτό το δρόμο για εύκολη ή δύσκολη επικοινωνία με το πολύ κοινό
Προσκεκλημένη πάντα παρακολουθεί εκδηλώσεις, κοινωνικές και σχολικές, θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικών και επαγγελματικών θιάσων, εκθέσεις. Πάντα θα καταθέσει τον καλό της λόγο. Η κριτική της καλοπροαίρετη πάντα, γιατί από στάση ζωής η Φωτεινή ξεκινά από το θετικό που υπάρχει σε ανθρώπους και καταστάσεις και από το ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να ενθαρρύνεται και ο ελάχιστος κόπος να αμείβεται έστω με ένα καλό λόγο.
Τέλος η έντονη συναισθηματική φόρτιση της αρκετές φορές βρίσκει διέξοδο στην δική της ποίηση, όχι τόσο γνωστή  στους πολλούς, μέσα από ελεύθερους υπερρεαλιστικούς στίχους, όπως οι παρακάτω:

« Κλείσε τα μάτια σου 
να αναβλύσει  ο αγιασμός της καρδιάς από τις άκρες τους.
Να πιούν οι έκπτωτοι άγγελοι
και οι παλιές αμαρτωλές που γυμνώθηκαν σκληρά
κι έμειναν δίχως το νερό και το χώμα τους…

Κλείσε τα μάτια σου
Να ξεχυλίσουν τα ρυάκια, των αισθητηρίων σου
Να γίνουν λαμπερά λημνία
Σε σιωπηλή ερημιά….»

Αυτή την ποίηση της η Φωτεινή την έκλεισε σε χρυσό κροντήρι και απόψε, ευθύς αμέσως θα κεραστούμε απο τον Οινοχόο της.
Η Φωτεινή Σεγρεδάκη με τη λογοτεχνική παρουσία της, μαζί με άλλους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας προστίθεται στην εξ αδιαιρέτου πνευματική περιουσία της κοινωνίας μας, η οποία αυτή περιουσία ομορφαίνει και ανεβάζει λίγο ψηλότερα τον τόπο, γιατί, στο κάτω- κάτω, ουκ επ΄άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος.
Φωτεινή, Φωτεινή μας: πάνω από είκοσι χρόνια μας κανακεύεις και ακούμε τα καλά σου λόγια.
Δικαιούσαι πια να σε κανακέψομε κι εμείς απόψε. Να είσαι καλά με όσους αγαπάς, να ζεις και να έχεις την ευτυχία να χαίρεσαι και να αξιολογείς το μέγιστο και το ελάχιστο και να το επισημαίνεις σε μας.
 Δεσποτάκη –Πευκιανάκη Ευτυχία
        φιλόλογος

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ;

Αν και την έχω ξαναναρτήσει την ιδέα του Νίκου Δαράκη (πέρυσι τον Αύγουστο) την ξαναναρτώ μπας και τώρα που θα πέσουν τα πολλά λεφτά (λόγω εκλογών) κάνουμε και το όνειρο των νέων της πόλης πραγματικότητα.
Γεια σε όλους
Αυτή η δημοσίευση απευθύνεται κυρίως στη δημοτική αρχή (σε κάθε δημοτική αρχή γενικότερα) και σε άτομα-οργανισμούς που έχουν τη δύναμη και τη δικαιοδοσία να κινήσουν τα νήματα για να δημιουργηθεί οτιδήποτε στην πόλη μας. Από την ηλικία των 13 ετών είχα την τύχη να ζήσω στα Χανιά όποτε όσο κι αν ακούγεται περίεργο αυτό έπαιξε ένα μεγάλο ρόλο για να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, και τι θέλω να πω με αυτό? ΤΕΧΝΗ. Όχι πολύ για τα τότε χρόνια και εκεί αλλά αρκετή για να συνεχίσω το ερέθισμα που είχα από 4 ετών (ζωγραφική) και είχε σχεδόν χαθεί με το να μεγαλώνω στο Καστέλι που ως τότε ήταν πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι.
Όσο μεγάλωνα και γύριζα πίσω στο Καστέλι τόσο καταλάβαινα περισσότερο ότι σε θέματα υποδομών της τέχνης και κουλτούρας υπήρχε κενό και πάντα με έθλιβε γιατί έβλεπα και ήξερα ποσό πολύ ταλέντο έχει αυτός ο τόπος σε πόλους αν όχι όλους τους κλάδους (μουσικοί, ζωγράφοι, αθλητές, ηθοποιοί κ.α) και πάντα ένιωθα ότι δεν είχα ένα σπρώξιμο από θέμα υποδομής για να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος.
Στα Χανιά είδα νέα πράγματα που μου άνοιξαν τους εγκεφαλικούς ορίζοντες όπως το γκράφιτι φυσικά που ως τότε δεν είχαμε ούτε ένα στο Καστέλι, και αμέσως άρχισα να δραστηριοποιούμαι ξανά στον τομέα της τέχνης, αλλά ακόμα και εκεί ήταν δύσκολα τα πράγματα γιατί το γκράφιτι ήταν κατακριτέο και παράνομο οπότε δύσκολα εξασκούμουν. Πλέον έχουμε 2021 και νωχελικά ακόμα και τα πιο οπισθοδρομικά μυαλά έχουν αρχίσει και σκέφτονται διαφορετικά.
Αυτό που θέλω να πω εδώ είναι ότι νιώθω θλίψη που δεν υπάρχει στην Κίσαμο ένας χώρος που θα μπορεί ένα νέο παιδί να αποκτήσει νέες ιδέες και ερεθίσματα, να παίξει και να ψυχαγωγηθεί!
Για να μπω στο κυρίως θέμα, τις τελευταίες μέρες έκανα μια τοιχογραφία στον παλιό αγροτικό συνεταιρισμό και όσο έβλεπα γύρω μου ένα τόσο μεγάλο και ανεκμετάλλευτο χώρο να κοντεύει να γίνει σκουπιδότοπος, σκέφτηκα ποσό κρίμα είναι να μην είναι ένα ωραίο πάρκο δραστηριοτήτων εκεί!

Ένα πάρκο που θα έχει τοίχους ελεύθερους για όλους να ζωγραφίσουν, πίστα για skateboard και bmx που πλέον τα νέα παιδιά θέλουν τόσο πολύ και έχετε παρατηρήσει ότι κάνουν όπου βρουν (στη ράμπα του μουσείου και στους δρόμους), κλειστό κτήριο πινγκ - πονγκ, κλειστό κτήριο που θα μπορούν να γίνουν εκθέσεις ζωγραφικής και χώρο για σκάκι...
Αυτός ο χώρος είναι ιδανικός για αυτό γιατί έχει έτοιμη την υποδομή!
Όποτε αυτό σημαίνει ότι το κόστος για να γίνει θα είναι πολύ λιγότερο!
Και τέλος να πω ότι έκατσα και έφτιαξα ένα πολύ απλό σχέδιο για να πάρετε μια γεύση.
Σας παρακαλώ δείτε την πρόταση μου και εύχομαι να το διπλό σκεφτείτε και να δείτε ποσό πολύ ανάγκη το έχει ο τόπος!
Γιατί, ωραία και τα παινέματα, αλλά να βοηθάμε και λιγο έμπρακτα.
Τόσο ταλέντο που έχει η πόλη μας, και άλλο τόσο που είναι στα σκαριά είναι κρίμα να μένει με ένα κινητό στο χέρι!
Ευχαριστώ.
Δαράκης Νικος
Αποδέκτες
Δήμος Κισάμου
Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου
Ιερά Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου

Υ.Σ  Και φυσικά δεν ειναι μόνο οι εγκαταστάσεις της Ένωσης που θρουλλούν αλλά και πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την νεολαία μας.

ΤΖΟΝ ΣΤΑΝΛΕΙ Ο ΑΓΓΛΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΑΤΟΧΗ

Ύστερα από το σχετικό σημείωμα του Σαββάτου (25/6/2022) στην σελίδα του blog, με την αναφορά στο όνομα του *Άγγλου κατασκόπου Τζον* στο Καστέλλι, συνδεόμενου με τον μοιραίο λανθασμένο διαδοχικό πολυβολισμό από συμμαχικά αεροπλάνα στο Τελωνείο Καστελλίου με τις 5 άδικες απώλειες παρευρισκόμενων εκεί για παραλαβή φορτίου 4  Καστελλιανών και ενός ναυτικού από το καΐκι που ξεφόρτωνε στην αποβάθρα όπως και ισάριθμους τραυματισμούς, παρουσιάζουμε σήμερα τρείς φωτογραφίες τού  αξιωματικού τής αγγλικής κατασκοπείας Τζον Στάνλεϊ (John Stanley) όπως ήταν το ονοματεπώνυμό του. Ο Τζον Στάνλεϊ κινήθηκε στην περιοχή τής Κισάμου κατά τη διάρκεια της κατοχής πλαισιωμένος και από Έλληνες αντιστασιακούς πού αποτελούσαν τα μέλη τού επονομαζόμενου "Αγγλικού φυλακίου", αποτελούμενα κυρίως από Ελληνες αξιωματικούς όπως ο πατριώτης αντιστασιακός υπολοχαγός Μανόλης Πιμπλής από τα Θεοδωριανά Κισάμου, που δολοφονήθηκε στα Χανιά από άνδρες τού Τάγματος Χωροφυλακής Χανίων στις 17 Ioυλίου 1944. Οι φωτογραφίες έχουν διαδοχικά τις ακόλουθες υποσημειώσεις (λεζάντες): 
1)  Ο Τζον Στάνλεϊ αριστερά, ο Μανόλης Πιμπλής και ο Μανόλης Σειραδάκης (πίσω)  "σε Κισαμίτικο λημέρι το 1944". 
2) *Από το μνημόσυνο για τα τρίμηνα του Μ. Πιμπλή στο Βουλγάρω Κισάμου στις 15-10-1944. Ο λοχαγός Στάνλεϊ και δεξιά του στη σειρά: Μανόλης Σειραδάκης και Μανόλης Μαριάνος, μέλη του "Αγγλικού φυλακίου" και 
3) * Ο Τζον Στάνλεϊ εκφωνεί σύντομο επιμνημόσυνο λόγο. Είχε ξενυχτήσει για να μάθει απέξω το ελληνικό κείμενο γιατί δεν ήξερε καλά ελληνικά..* 

Ο JOHN STANLEY KAI O  ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ ΣTO ΒΙΒΛΙΟ-ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΒΛΟΝΤΑΚΗ
 Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στο  δυσεύρετο μέχρι πέρυσι (2021)  βιβλίο-χρονικό τού Χανιώτη αντιστασιακού φιλόλογου Σταύρου Γ. Βλοντάκη υπό τον τίτλο: * Η *ΟΧΥΡΑ ΘΕΣΙΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ*. Χρονικό τής Γερμανικής κατοχής στα Χανιά απ' τον Οχτώβρη τού 1944 ως τόν Μάη τού 1945 και της αγγλογερμανικής απο τον Μάη ως τον Ιούλη τού 1945.*  (1η έκδοση Αθήνα 1976 εξαντλημένη. 2η έκδοση  Εκδόσεις ΑΝΤΙΓΟΝΗ Θεσσαλονίκη 2021 με πρόλογο τής Χανιώτισσας συγγραφέως Μάρως Δούκα,)  Σημειώνεται, ότι όπως βεβαιώνει και η ίδια η κορυφαία Χανιώτισσα συγγραφέας, το γνωστό πεζογράφημα της Μάρως Δούκα "Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ" (Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2011) που αποτελεί λογοτεχνική απόδοση της παραπάνω μοναδικής κρητικής περίπτωσης στα χρονικά του Πολέμου, έχει αντλήσει πληροφορίες και πρώτη ύλη από το πολύτιμο βιβλίο-χρονικό του Σταύρου Βλοντάκη.
 Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Βλοντάκης (που έζησε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του ως συνταξιούχος μέχρι το 2011 στην Σπηλιά Κισάμου με την σύζυγό του), νεαρός Επονίτης κατά την κατοχή, έχει στηριχτεί σε αυθεντικά ντοκουμέντα και πηγές, έχει δε εκτιμηθεί πολύ η αντικειμενικότητά του. Όπως έγραφε και στα "Χ. Ν" ο Σήφης Μιχελογιάννης:  ("Σταύρος Βλοντάκης ο χρονικογράφος της πρόσφατης ιστορίας μας." Χ.Ν. 26/2/2011)  *Πάνω απ' όλα ο Σταύρος Βλοντάκης πέρα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, πάντοτε έκανε τη βασική διάκριση, μεταξύ αυτών που αγωνίστηκαν κατά του ξένου κατακτητή, κάτω από οποιαδήποτε σημαία και αυτών που συνεργάστηκαν μαζί του.  Για τον Μανόλη Πιμπλή π.χ. ο Στ. Βλοντάκης γράφει στο βιβλίο του. Ο Μανόλης Πιμπλής ήταν ένας φλογερός πατριώτης, απόφοιτος τής Σχολής Ευελπίδων, της τάξης 40 β... Όταν άρχισαν να 'ρχονται στην Κρήτη τα πρώτα κλιμάκια της Advance Force 133 του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής για οργάνωση δικτύων πληροφοριών, βρήκε το στοιχείο του...Ο Πιμπλής δεν ανακατεύθηκε σέ καμμιά απο τις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ ή ΕΟΚ. Πίστευε ίσως, πώς σαν αξιωματικός, μπορούσε να προσφέρει περισσότερα πράγματα στο συμμαχικό αγώνα, δουλεύοντας στον τομέα τής κατασκοπίας. Σιγά σιγά όμως η δράση του είχε γίνει γνωστή..* Μιλώντας για τον συγκλονισμό των ανδρών του "Αγγλικού φυλακίου" "μόλις έμαθαν το φόνο τού Μανιού" ο συγγραφέας σημειώνει: : "Ο ίδιος ο προϊστάμενος του κλιμακίου, Άγγλος λοχαγός Τζον Στάνλεϊ έβαλε τα κλάματα. Τόσο πολύ τον αγαπούσε." 
Κατά την απαρίθμηση εξάλλου των Άγγλων αξιωματικών που έδρασαν στην Κρήτη κατά την περίοδο που εξιστορεί, ο Βλοντάκης γράφει για τον Τζον: Τζον: Λοχαγός Τζον Στάνλεϊ (John Stanley) Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε τη Χανιώτισσα Λίλη Μαλανδράκη, πρωτεξαδέρφη του Μανόλη Πιμπλή." 

ΑΝΑΦΟΡΑ JOHN STANLEY  ΑΠΟ TON ΙΣΤΟΡΙΚΟ ANTONY BEEVOR
H μυστική εξάλλου 
α) αποβίβαση του John Stanley στην Κρήτη (στην θέση Σίση έξω από το Ηράκλειο) πλέοντας από την Μέση Ανατολή με το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ  
β) η περιπετειώδης συνάντησή του εν μέσω Γερμανικών ναρκοπεδίων με τους συνδέσμους που τον περίμεναν 
γ) η αρχική του ένταξη στο κλιμάκιο τής περιοχής Ηρακλείου συνεργαζόμενου με τις εκεί ελληνικές αντιστασιακές ομάδες, κυρίως του Μανόλη Μπαντουβά και 
δ) η τελική προώθησή του στην Κίσαμο ως επί κεφαλής του κλιμακίου της περιοχής παρουσιάζονται από τον Άγγλο ιστορικό Αntony Βeevor που γράφει για θέματα στρατιωτικού κυρίως περιεχομένου ( όπως ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ-, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ κ.ά.) στο βιβλίο του υπό τον τίτλο: *ΚΡΗΤΗ. Η ΜΑΧΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ* (Μετάφραση Γιώργος Καλλίνης. Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηράκλειο 1999). Ο Βeevor παρουσιάζει σέ κάποιο σημείο την ταραγμένη και στα πρόθυρα της σύγκρουσης ατμόσφαιρα για μερικές μέρες στο Καστέλλι (δεν αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία) μεταξύ των ομάδων του Denis Ciclitira της Αγγλικής Υπηρεσίας SΟΕ, του John Stanley της Yπηρεσίας ISLD, καθώς και της ομάδας ΕΟΚ του Σελίνου από τη μια πλευρά και της ισχυρότερης και πολυαριθμότερης ομάδας του ΕΛΑΣ τής περιοχής από την άλλη.. Όπως διηγήθηκε μεταγενέστερα στον Βeevor ο ίδιος ο John Stanley ο οποίος είχε προσπαθήσει πάντα να διατηρεί ειρηνικές σχέσεις, με τον ΕΛΑΣ, όπως είχε πει στον συγγραφέα ,*ο Τζον  έψαξε τον πατέρα Σπύρου ένα διακεκριμένο φίλο του ΕΛΑΣ, για να βρει ένα τρόπο να εμποδίσει την, μάταια αιματοχυσία. Οι δύο τους χρειάστηκε να πάνε στη βάση του ΕΛΑΣ για να συζητήσουν τούς όρους.* Πρόκειται προφανώς για τον ονομαστό Παπά-Σπύρο ο οποίος μίλησε στον ΕΛΑΣ.. Απο τις διηγήσεις των δικών μας, πάντως, γνωρίζουμε ότι μεσολαβούσαν πάντα και δικοί μας εντόπιοι σώφρονες, ψύχραιμοι και σεβαστοί και από τις δύο πλευρές  όπως π.χ, ο γιατρός Ηλίας Μαργαρίτης, για την αποτροπή αιματηρών συγκρούσεων  σέ παρόμοιες εκρηκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο οργανώσεων στο απελευθερωμένο Καστέλλι. Και οι δύο οργανώσεις ήταν *φιλτραρισμένες* βέβαια από Άγγλους αξιωματικούς. Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μας τα γεμάτα νόημα σχόλια των Καστελλιανών της εποχής, για τον ΕΟΚΙΤΗ Άγγλο που μιλούσε απο το ένα Καστελλιανό μπαλκόνι και τον ΕΛΑΣΙΤΗ Άγγλο πού μιλούσε από το απέναντι Καστελλιανό μπαλκόνι την ίδια μέρα. Έχομε υπόψη πάντως, αναφορές των Άγγλων τής Κρήτης προς τους προϊσταμένους τους, με τις οποίες επιχειρούν να πιστωθούν το γεγονός, πώς με την τακτική τους αυτή συνετέλεσαν στην ομαλότερη συμβίωση των δύο βασικότερων οργανώσεων στην Κρήτη, σέ αντίθεση με τίς ακραιφνώς *στρατιωτικές* μεθόδους των συναδέλφων τους στην άλλη Ελλάδα με τα αιματηρά αποτελέσματα στην Πελοπόννησο και Κεντρική Ελλάδα (τίς οποίες περιγράφουν και συγκρίνουν με τις δικές τους στην Κρήτη, πού ήταν κατά τίς αναφορές τους, πιο πολιτικές, διπλωματικές και πιο αποτελεσματικές) .   
 Αν πάντως ο Βeevor (ο οποίος με βάση το βιογραφικό του έχει γεννηθεί το 1946, άρα  είναι 76 ετών σήμερα) θα μπορούσε να ανευρεθεί και να μάς δώσει την μαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον John Stanley, ασφαλώς θα μαθαίναμε ενδιαφέροντα πράγματα για τα γεγονότα τής εποχής και περιοχής, κάτω από το πρίσμα  βέβαια της αγγλικής πλευράς.
KAΣΤΕΛΛΙΑΝΕΣ ΔIHΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ JOHN STANLEY
Ανεξάρτητα από τα αναφερόμενα πάντως στις γραπτές πηγές, κατά τα μεταπολεμικά παιδικά χρόνια, στις κατοχικές διηγήσεις των παλαιότερων Καστελλιανών, ο υπογράφων θυμάται τουλάχιστον, ότι μιλούσαν για τον γάμο του Άγγλου Τζον με μία *όμορφη νέα, την Λίλη Μαλανδράκη απο το Βουλγάρω,*. Στις διηγήσεις τής εποχής αναφερόταν ότι η οικογένεια Μαλανδράκη (που διατηρούσε και μετακατοχικά  κατάστημα στρωμάτων στα Χανιά) είχε μείνει στο Βουλγάρω και στο Καστέλλι κατά την κατοχή. Το γεγονός της παρουσίας τής οικογένειας Μαλανδράκη, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και παρέες τού κατοχικού Καστελλιού, όπως π.χ. σε ορισμένες αποσπερίδες της οικογένειας Χριστοδουλάκη στην οδό Καμπούρη, κοντά στον Άγιο Σπυρίδωνα, περιλαμβανόταν στις Καστελλιανές κατοχικές αναμνήσεις συχνά, λόγω και της παρουσίας ασφαλώς της νεαρής Λίλης, της οποίας   η καλλονή κατά τίς διηγήσεις ήταν, φαίνεται πράγματι εντυπωσιακή
ΜΝΗΜΗ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ
Όσο για τα τραγικά γεγονότα στο Τελωνείο, στα μέν παραπάνω βιβλία δεν αναφέρεται κάτι, αλλά ασφαλώς την μοιραία πληροφορία θα την είχε δώσει ο Τζον στην αγγλική Aεροπορία ως επί κεφαλής τού κλιμακίου, όπως είπαν και  οι αγαπητοί Αντώνης Κατσικανδαράκης που έχει διηγηθεί επανειλημμένα, γραπτά και προφορικά τα γεγονότα αυτά της εποχής, καθώς και ο αξέχαστος Αχιλλέας Δεσποτάκης, μόνο πού τα γερμανικά πλοία είχαν φύγει αμέσως το πρωί τής 14ης Μαίου 1944 και αμέσως μετά ήρθαν τα δύο ελληνικά φορτηγά και η τράτα του άτυχου επίσης Αρτέμη Αναστασάκη. Οι  διηγήσεις τής οικογένειας του υπογράφοντος, αναφέρονταν πολλές φορές και στο συγκλονιστικό  γεγονός τού Τελωνείου, ιδιαίτερα στο θάνατο του Κυριάκου Τζαμουτζόγλου, ο οποίος άφησε αρφανεμένη την οικογένειά του, που έμενε δίπλα στην αυλή των νιόπαντρων τότε γονέων μας, στο σπίτι της οικογένειας Τριανταφυλλάκη, μεταξύ των σπιτιών του οδοντίατρου Αντ. Καστρινάκη και τού γιατρού Γιάννη Λυγιδάκη. Μια διαρκής υπόμνηση επίσης των γεγονότων τού Τελωνείου, ήταν και ο αγαπητός στην οικογένεια μας, αδελφός τού νονού του υπογράφοντος, Δημήτρης Μπαξεβάνης που είχε χάσει το ένα του πόδι κατά τον τραυματισμό του το τραγικό εκείνο πρωινό στην αποβάθρα τού Τελωνείου.
Κυριάκος Ροδουσάκης 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων, στις 30 Ιουνίου στις δέκα το βράδυ, στο Μεγάλο Αρσενάλι, θα γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Γιώργο Βλοντάκη, τη Μάρω Δούκα , την Νίκη Τρουλινού και τον Σπύρο Νταουντάκη, πάνω στο βιβλίο "Η οχυρά θέσις Κρήτης" το οποίο πρόσφατα επανεκδόθηκε. Επειδή η Ιστορία έχει και τις ζόρικες σελίδες της. 

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΕΞΠΡΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΙΣΑΜΟ

 Επιστολή προς το ΚΤΕΛ Χανίων Ρεθύμνου έστειλε ο ΝΕΣΚ επισημαίνοντας την ανάγκη αυξήσεως των εξπρές δρομολογίων απο και προς την Κίσαμο.


 Με δεδομένο ότι βαδίζουμε σιγά σιγά στην καρδιά της τουριστικής σεζόν και η κίνηση ξεκινάει να κορυφώνεται, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου, επισημαίνει προς το ΚΤΕΛ Χανιών, ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό να υπάρχουν μόνο 2 δρομολόγια εξπρές (από την εθνική οδό) την ημέρα, από Κίσαμο προς Χανιά και όλα τα υπόλοιπα να γίνονται από την παλιά εθνική, τεράστιας διάρκειας και με ατέλειωτες στάσεις στα χωριά.
Ενδεικτικό είναι ότι το μέσο ταξίδι Κίσσαμος - Χανιά είναι διάρκειας 1 ώρα και 40 λεπτά. Η Κίσαμος είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για ευνόητους λόγους, οι ανάγκες για μετακίνηση από και προς την Κίσαμο είναι μεγάλες κατά την καλοκαιρινή σεζόν και ζητάμε τα εξπρές δρομολόγια μέσω νέας εθνικής οδού να γίνουν ημερησίως 3 ή 4.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
 Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας
 Χουδαλάκης Ευάγγελος          Καστανοπουλάκης Κωνσταντίνος

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

Ο Λεβαδειακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Αντώνη Ντεντάκη, ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνίζονταν με τη φανέλα του Απόλλωνα Σμύρνη.
Στον Λεβαδειακό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Αντώνης Ντεντάκης. Οι νεοφώτιστοι της Σούπερ Λιγκ ανακοίνωσαν επίσημα την απόκτηση του 27χρονου δεξιού μπακ, ο οποίος πέρσι αγωνίζονταν στον Απόλλωνα Σμύρνης.
Η ανακοίνωση του Λεβαδειακού:
Η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Αντώνη Ντεντάκη.
Ο 27χρονος δεξιός οπισθοφύλακας τη σεζόν που μας πέρασε αγωνίστηκε στη Super League με τη φανέλα του Απόλλων Σμύρνης 27 φορές, έχοντας δώσει και μία ασίστ, ενώ είχε ακόμη μία συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας αγωνιστεί σε σύνολο 28 αγώνων 2.147 λεπτά.
Στη Super League έχει παίξει επίσης με τη φανέλα του ΝΠΣ Βόλου έχοντας 17 συμμετοχές τη σεζόν 2020-2021 και 24 τη σεζόν 2019-2020, ενώ το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία το έκανε τη σεζόν 2013-2014 με τη φανέλα του Πλατανιά.
Ο Χανιώτης ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στον Κισσαμικό, έχοντας παίξει ακόμη και στην ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ, βρέθηκε σήμερα στα γραφεία της ομάδας, υπέγραψε το συμβόλαιό του με τον ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ και ενσωματώθηκε στην ομάδα.
Photo Credit: levadiakosfc.gr

ΚΟΥΚΟΥ..... ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ.

 Την Δευτέρα (27/6) το απόγευμα και ενώ το ζευγάρι που είχε μαζί και το μωρό τους κινούνταν με το ενοικιαστικό του αυτοκίνητο σε απομακρυσμένο χωριό της Κισάμου, στα δυτικά, ξαφνικά στον δρόμο τους εμφανίστηκε ένα κοπάδι προβάτων. Φυσιολογικά, ο Γάλλος οδηγός σταμάτησε το ΙΧ μέχρι να διανύσει το κοπάδι τον δρόμο.
Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, ξαφνικά, ο βοσκός του κοπαδιού, 30 ετών, έβαλε το πρόσωπό του στο τζάμι του αυτοκινήτου, αρχίζοντας να κάνει άσεμνες χειρονομίες στο ζευγάρι. Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά αμέσως μετά κατέβασε το παντελόνι του, δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα!!
Το θέαμα ήταν σοκαριστικό για το ζευγάρι που αμέσως μετά, φεύγοντας από το σημείο πήγαν και κατήγγειλα το περιστατικό στο Α.Τ. Κισάμου.
Αμέσως και κατόπιν των περιγραφών του ζευγαριού, η αστυνομία από το ΑΤ Κισάμου ξεκίνησε έρευνα για την εύρεση του 30χρονου δράστη κάτι που έγινε πράξη μετά από μερικές ώρες και αφού επιβεβαιώθηκαν οι περιγραφές των τουριστών.
Ο 30χρονος βοσκός, συνελήφθη για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και θα δικαστεί με την αυτόφωρο διαδικασία.
Φωτο αρχείου

Ο "ΑΣΘΕΝΗΣ" ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ.... ΣΗΜΕΡΑ

Πάνω σε περιστατικό "τίναξε" τα πέταλα για άλλη μια φορά το ασθενικό ασθενοφόρο μας... 

Φορτωμένο πέρασε απο τους δρόμους της Κισάμου με πορεία προ τα Χανιά, με το όχημα της Οδικής Βοήθειας να έχει ανάψει τους φάρους του μεταφέροντας σε συνεργείο τον "ασθενή". Τελικά ότι κι αν λέμε, ότι κι αν λένε, ότι κι αν μας λένε, το αποτέλεσμα ειναι γνωστό...  μας κοροϊδεύουν και όχι μόνο το ξέρουμε αλλά όπως φαίνεται αρχίζει και να μας αρέσει.

Τελικά δεν μάθαμε πως μετέφεραν το περιστατικό που κλήθηκε να πάρει το ασθενοφόρο... μάλλον σε καρότσα... την ίδια ώρα βέβαια εμείς ασχολούμαστε με άλλα σοβαρότερα θέματα.

Κέντρο Υγείας Κισάμου δίχως ασθενοφόρο πάλι κατακαλόκαιρο με 10.000 τουρίστες καθημερινά στις παραλίες του Δήμου. Άντε αγοράστε ένα μιας και το κράτος όπως φαίνεται φαλίρισε ... 
Φώτο αρχείου

ΜΕ ΛΙΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Με συνοπτικές διαδικασίες υψώθηκαν χθες 27 Ιουνίου, οι τρεις γαλάζιες σημαίες σε ακτές του Δήμου Κισάμου, πιστοποιώντας με τον πιο επίσημο τρόπο την καταλληλόλητα των υδάτων κολύμβησης και κυρίως την ασφάλεια των λουόμενων.

Στις παραλίες της Παχειά Άμμου που βρίσκονται στη Φαλάσαρνα υψώθηκαν δυο σημαίες που βραβεύονται για 11η  και 9η συνεχόμενη χρονιά, καθώς και στην παραλία Μαύρο Μώλος-Πλάκα που βραβεύεται για 9η συνεχόμενη χρονιά επίσης.

Και στις τρεις λιτές τελετές παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι, κ. Κελαιδής και κ. Χαχλάκης, με την ακούραστη υπάλληλο του Δήμου Κισάμου και υπεύθυνη των γαλάζιων σημαιών στην περιοχή μας, Βίκυ Μαρακάκη.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δεν μας φτάνουν τα χάλια που έχει καθημερινά η Ηρώων Πολυτεχνείου που ορισμένες ώρες της ημέρας ειναι τρέλα... δεν μας φτάνουν τα δικά μας τα καμώματα, τώρα και κάποιοι επαγγελματίες του είδους την κάνουν ακόμα χειρότερη. Οδηγός τουριστικού λεωφορείου έχει σταματήσει στην μέση του δρόμου κόβοντας στην κυριολεξία τον δρόμο αλλά και τον κάθετο προς Άγιο Σπυρίδωνα γιατί κάποιος επιβάτης είχε ξεχάσει να πάρει χρήματα και πήγε στο εκεί ΑΤΜ.
Ι.Ρ
 

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

- Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας αιώνας από τότε που δημιουργήθηκαν τα πρώτα μέτρα ασφάλτου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, αλλάζοντας μια για πάντα την εικόνα της πρωτεύουσας.
Οι αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν μια περίοδος σημαντικών αλλαγών στην ρυμοτομία της Αθήνας, με την Λεωφόρο Συγγρού για παράδειγμα να χαράσσεται το 1901 και να ενώνει άμεσα το παραλιακό μέτωπο με το κέντρο της πρωτεύουσας.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1905, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης (παππούς της Μελίνας Μερκούρη), αποφάσισε μαζί με το επιτελείο του να προχωρήσουν στην πρώτη ασφαλτόστρωση. Οι λόγοι ήταν προφανείς, μιας και η άσφαλτος θα “έδιωχνε” από το κέντρο της πόλης την σκόνη και την λασπουριά των βροχερών ημερών
.
- Στην Κίσαμο γενικά την πρώτη άσφαλτο λένε οτι την έριξαν οι Γερμανοί 43-44 σε κάποια κομμάτια που χρησιμοποιούσαν πολύ αυτοί, ως και τότε οι δρόμοι ήταν όλοι χωμάτινοι.... μέσα στην πόλη όμως και βάση της ιστορικής όσο και επίκαιρης φωτογραφίας του Ανυφαντή, η πρώτη άσφαλτος έπεσε επί δημαρχίας κ. Φουρναράκη (πριν απο το 60) που με το επιτελείο του όπως βλέπουμε, πιστοί και θρησκευόμενοι, κάνουν και αγιασμό να πάει καλά τη ασφαλτόστρωση.
- Μάλλον ήταν ο πρώτος και τελευταίος αγιασμός δημόσιου δρόμου στην πόλη μας, αφού απο τότε και μετά τα πράγματα δεν πάνε καλά ειδικά σε αυτό το κομμάτι. Δρόμοι για τα πανηγύρια που μπαλώνονται για τα μάτια του κόσμου και κάθε δεκαετία. 
Όπως έμαθα ο επόμενος αγιασμός θα γίνει όταν θα πέσουν τα υπόλοιπα κομμάτια τη διακεκομμένης ασφάλτου ....

ΛΙΓΗ ΑΣΦΑΛΤΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

Έτοιμο και παραδομένο το πλακόστρωτο (κόκκινο χρώμα) στο ψαρολίμανο μας που ομόρφυνε μετά απο πολλά χρόνια αδιαφορίας...Φυσικά για να μην καταστραφεί γρήγορα πρέπει να πέσει και άσφαλτος στο υπόλοιπο κομμάτι (με κίτρινο). Ως το χειμώνα θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην έχουμε χωμάτινες επιφάνειες, αλλά και το σπουδαιότερο να βρεθεί και χώρος για τα τρέιλερ των διαφορών ερασιτεχνών που σήμερα αράζουν ανεξέλεγκτα. Πινακίδες απαγόρευσης  σταθμευσης αλλά και παγκάκια για τους επισκέπτες θα βάλει το ΛΤΝ Χανίων, όπως μας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κ Βιριράκης.  
Σίγουρα χρειάζονται περισσότερα και μια συνεργασία ΛΤΝ Χανίων και Δήμου ειναι εφικτή για να λύσει και τα όποια θέμα  έχουν παρουσιαστεί....αρκεί να μην το αφήσουμε για μετά... όπως συμβαίνει στην περιοχή μας. Στην βράση κολλά το σίδερο και ας κάνουν αυτό που πρέπει για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Λίμνη μας.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΛΙΓΟ

Δύσκολα θα δούμε και φέτος στις παραλίες του Δήμου Κισάμου ράμπες αναπήρων... μάλλον η μελέτη κάπου θα κόλλησε και δεν θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα, όχι μόνο των δικών μας παιδιών με κινητικά προβλήματα αλλά και των επισκεπτών μας.  
Πάντως ο Κώστας προλαβαίνει όταν θα γυρίσει απο την Γαλλία με το καλό νικητής, να τρέξει άλλο ένα αγώνα και να βάλει στόχο την τοποθέτηση δυο τριών τέτοιων μηχανισμών στις *καλύτερες παραλίες της Ελλάδος. 

* Σήμερα θα σηκώσουμε και τις Γαλάζιες σημαίες μας για να δείξουμε πόσο νοιαζόμαστε για τις παραλίες μας και τους (υγιείς) επισκέπτες τους.

ΣΤΟ ΣΦΗΝΑΡΙ...

Παράπονα απο την περιοχή του Σφηναρίου υπάρχουν με τον ελλιπή, όπως χαρακτηρίζουν ντόπιοι και καλοκαιρινοί κάτοικοι του χωριού, δημοτικό φωτισμό.
Είμαι σίγουρος οτι ο Δήμος Κισάμου θα κοιτάξει το πρόβλημα και θα αναβαθμίσει τον δημοτικό φωτισμό του όμορφου Κισαμίτικου προορισμού. 

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ τ.μ. ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Ο Δήμος Κισάμου ανακοινώνει στους πολίτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κισσάμου, ότι είναι ξανά διαθέσιμη η Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τετραγωνικών,  βάσει του Ν.4830/2021 (ΦΕΚ 169-18/09/2021 και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Άρθρο 18 Ν. 4915/2022, ΦΕΚ 63/Α-24/03/2022).
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν. 4830/2021 και όπως αυτό τροποποιήθηκε με το Άρθρο 18 του Ν. 4915/2022, οι υπόχρεοι σε Δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι τέλη και εισφορές προς τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία, το αργότερο μέχρι τις 30.06.2022. Οι υποβάλλοντες την παραπάνω Δήλωση, υποχρεούνται να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.
Η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά, με την πρόσβαση να πραγματοποιείται μέσω του ιστοτόπου https://tetragonika.govapp.gr/, χρησιμοποιώντας τους Κωδικούς Taxisnet. Η διαδικασία της υποβολής και της παρακολούθησης της δήλωσης παραμένει η ίδια με την προηγούμενη φορά και δεν απαιτείται η υποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού από τον πολίτη. Η διαφορά ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που είναι δηλωμένα στο Ε9 και σε εκείνα βάσει των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών, προκύπτει αυτόματα ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των διορθώσεων ορίζεται η 30-06-2022.
Εκ του Δήμου.