Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

ΝΗΣΟΣ ΗΜΕΡΗ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΠΟ

Μια απάντηση του Μιχάλη Ανδριανάκη επίτιμου έφορου Βυζαντινών αρχαιοτήτων Χανίων με προβλημάτισε αν και η ιστορία ειναι γνωστή σε αρκετούς εδώ δημοτικούς συμβούλους εκείνης της εποχής. Η ερώτηση που του έγινε ήταν γιατί μένει αναξιοποίητη η ήμερη Γραμβούσα και το κάστρο της και γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί. Δείτε την απάντηση που αμφιβάλλω αν κάποιος απο την τότε δημοτική μπορεί να την διαψεύσει ...

 - Τα σπίτια είχαν κατασκευαστεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για το προσωπικό φύλαξης, το επιστημονικό και εργατικό προσωπικό, που θα εργαζόταν και ένα απλό κυλικείο δίπλα στην εκκλησία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Έγινε και δίκτυο ηλεκτροδότησης με φωτοβολταϊκά, αποχέτευσης και ύδρευσης του. Έγιναν και ορισμένες στερεωτικές επεμβάσεις (γινόταν κατά καιρούς). Δυστυχώς ο Δήμος δεν συνεργάστηκε, λέγοντας ότι είναι δική του ιδιοκτησία και πήγε και στα Δικαστήρια, αν και ποτέ δεν είχε κάνει το παραμικρό. Έτσι το σχέδιο ανάδειξης έμεινε πίσω- δεν ξέρω τι γίνεται τα τελευταία χρόνια-και το μνημείο παραμένει σχεδόν στην ιδιωτική εκμετάλλευση. Κάποιες φορές στο παρελθόν είχαμε φροντίσει και για φύλακες κατά τη θερινή περίοδο. Θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου ενδιαφέρον και ενεργοποίηση και του Δήμου και του ΥΠΠΟΑ, χωρίς να μπαίνουν θέματα "τίνος είναι το νησί", γιατί τελικά μόνος ωφελούμενος είναι ο ιδιώτης.... Ας το αφήσουν να οργανωθεί σαν αρχαιολογικός χώρος που έτσι κι αλλιώς είναι....

Καιρός λοιπόν να κάτσει ο δήμος και να κουβεντιάσει με το ΥΠΠΟ μιας και ειναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να αναδειχτεί σε τουριστικό προορισμό άσχετα αν υπάρχει εκμετάλλευση του χρόνια τώρα απο ιδιώτη. Είναι απο τις περιπτώσεις που μια καλή συνεργασία με το ΥΠΠΟ θα φέρει όφελος εκτός απο την προβολή του Δήμου, αλλά με το ανταποδοτικό κέρδος απο το εισιτήριο, ανάδειξη και προστασία του νησιού και του κάστρου της Γραμβούσας. Σοβαρές κινήσεις λοιπόν όχι προς είσπραξη (ούτε να διορίσουμε πάλι 5-6 αντιπροέδρους για να τρώνε) αλλά για προστασία και ανάδειξη με πολλαπλές συνεργασίες. Κινήσεις που θα έπρεπε  ο δήμος να είχε ξεκινήσει μιας και δεν ειναι πρωτάρης στην διοίκηση. 
Καλό ειναι βέβαια να καταλάβουμε οτι δεν ειναι τα πάντα χρήμα, αλλά πολλές φορές πρέπει να πληρώνουμε ένα αντίτιμο αν θέλουμε να λέμε οτι έχουμε και να υπάρχει μετά και η προοπτική να διεκδικήσουμε. 
λυπηρό βέβαια ειναι, και απο τις λίγες περιπτώσεις τέτοιων ιστορικών τόπων, που δεν υπάρχει ούτε ένα φυλλάδιο, ούτε ένα βιβλίο, ούτε μια δημοτική ενημέρωση που να αναφέρει την χιλιόχρονη ιστορία του νησιού και του κάστρου, αλλά μόνο σκόρπια ιδιωτικά δημοσιεύματα δίχως αρχή και τέλος.
Συνεργασίες λοιπόν για όφελος της τουριστική ανάπτυξης του τόπου... πράγμα δύσκολο βέβαια άμα βλέπω τι ενδιαφέρον υπάρχει για την πρωτεύουσα του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: