Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Απριλίου 2022

ΜΕ 4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΙΟΥ

Όνειρο που έγινε πραγματικότητα σε εποχές δύσκολες. Το όραμα μιας ομάδας δημοτών του Εμπορικού συλλόγου τότε δημιούργησε το πρώτο "λιμάνι" στην πόλη μας....την προβλήτα του Τελωνείου, στην μοναδική φωτογραφία που φαίνεται ολόκληρη......δεκαετία 30', ακόμα καλουπωμένη.

Πέντε Καστελλιανοί στέκονται δίπλα στην τελειωμένη πλέον προβλήτα του Τελωνείου το 1937. 10 χρόνια έκανε να κατασκευαστεί και τα πρόσωπα στην φωτογραφία ειναι άγνωστα. Πάντως φαίνεται καθαρά πως ήταν η προβλήτα. Ευχαριστώ τον Ανδρέα Χατζηπολάκη για την φωτο αυτή.

Ο Άγγλος κατάσκοπος της πόλης έδωσε την πληροφορία στις συμμαχικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, ότι στις 19 Μαΐου θα ξεφορτώσουν στην προβλήτα του Τελωνείου πολεμικό υλικό, 2 Γερμανικά πλοία. Τα πλοία πράγματι έφτασαν στις 19 το πρωί, ξεφόρτωσαν και έφυγαν .... μετά από αυτά έδεσαν στην προβλήτα 2 φορτηγά Ελληνικά και μια τράτα... όπως καταλαβαίνετε τα συμμαχικά αεροπλάνα 2 στον αριθμό ήρθαν την επομένη και κτύπησαν τα Ελληνικά φορτηγά και την τράτα σκοτώνοντας 1 ναύτη από τα φορτηγά (Γεώργιος Λαηβεράς), 5 λιμενεργάτες ( Κυριακάκη Δ. Πετράκη Στ. Τζαμουτζόγλου Κ. Λυκάκη Βασ. Μουντάκη Κων.), 1 μεταφορέα (Βασμαρής Στ.) και τον ιδιοκτήτη της τράτας Αναστασάκη Αρτ. τραυματίστηκαν ακόμα 7 άτομα που βρισκόταν εκεί κοντά. Όλοι σκοτώθηκαν όχι από τις βόμβες  αλλά από τα πυρά των αεροπλάνων .. που πέρασαν μάλιστα 2 φορές πάνω από την προβλήτα. Ήταν το τέλος όπως και το τέλος αυτών των αθώων που στήθηκε αργότερα το μνημείο για να μα θυμίζει την άδικη θυσία τους.
Παραλία τελωνείου 1948.... η προβλήτα είναι κατεστραμμένη οπότε τα κρασιά με τον μαρουβά φορτώνονται απο την άμμο, στα καίκια της εποχής για Πειραιά. Στην φωτο αυτή αναγνωρίζεται ο δάσκαλος Κουνελάκης.

Υ.Σ Κάνω άλλη μια προσπάθεια μιας και ξέρω οτι θα με διαβάσει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος κ. Χαχλάκη να δει και να καταλάβει τι ειναι αυτό το υλικό που έχω στα χέρια μου και να σκεφτεί αν χρειάζεται να παραμείνει και να αξιοποιηθεί. Είναι φωτογραφίες που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα μιας και έχουν μαζευτεί ..απο τα σκουπίδια αλλά δεν παύει να λένε την ιστορία της πόλης που υπηρετεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: