Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ....ΚΑΤ ΑΝΑΓΚΗ!!!

Σήμερα έχει δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη* ο δήμος μας. Ανάμεσα στα θέματα ειναι και η πρόσληψη Επιστημονικού Συνεργάτη με σύμβαση μίσθωσης έργου για την υλοποίηση του Προγράμματος "Ανάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού". 
Είναι το πρόγραμμα INTERREG V–A  ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο στο οποίο πριν απο κάμποσες μέρες είχε πάει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Χριστουλάκης στην 1η Τεχνική Συνάντηση του έργου “Aνάπτυξη Διασυνοριακού Δικτύου Προώθησης Αειφόρου Παράκτιου Τουρισμού Ακάμας-Μπάλος” που έγινε στην όμορφη Κύπρο. Όπως έχει ήδη γραφτεί οι δύο ανωτέρω ενότητες προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, με το 90% αυτών να συγκεντρώνονται άναρχα στις περιοχές αυτές, λόγω της ιδιωτικής διαφήμισης σαν περιοχές  ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει ήδη αρνητικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αντίστοιχη μείωση της ελκυστικότητας των περιοχών αυτών. Ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, και στο προγραμμα αυτό ειναι η Λιμνοθάλασσα του Μπάλου  και η Χερσόνησος Ακάμα στην Επαρχία Πάφου.

Ενδιαφέρον θέμα για λίγους, αλλά καλό ειναι ο δήμος μας αφού δεν δίνει την δυνατότητα της παρακολούθησης των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου να δίνει τουλάχιστον δελτία τύπου... ειναι πολύ δύσκολο να θέλει η περιοχή να προκόψει και απο την άλλη να κρατά το κάθε τι που αφορά το μέλλον της περιοχής μας σαν εφτασφράγιστο μυστικό...Είναι δύσκολο να βρει νέους να ασχοληθούν με τα κοινά την ώρα που οι περισσότεροι αγνοούν τα πάντα.  Φυσικά θα περιμέναμε να ακούσουμε και τα συμπεράσματα της 1ης τεχνικής συνάντησης αλλά αυτά αμα θες να τα μάθεις ψάχνεις να τα βρεις σε σελίδες της Κύπρου.

Άλλος ένας ειδικός συνεργάτης λοιπόν για τον δήμο μας, όχι επειδή στα αλήθεια μας χρειάζεται αλλά επειδή το απαιτεί το πρόγραμμα, γιατί αν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα που ειναι του Επιμελητηρίου Χανίων και επιλέχτηκε η συγκεκριμένη περιοχή (Μπάλος) για τα προβλήματα της αλλά και λόγω του ότι ο πρόεδρος του Επιμελητήριου ειναι γνώστης και ντόπιος. 
Αυτές οι ευαισθησίες που κάθε τόσο λοιπόν πιάνουν τους εισπράκτορες της Νatura ειναι για γέλια και για κλάματα. Αυτόν τον ειδικό συνεργάτη λοιπόν που καλώς θα προσλάβουμε το 2022 έπρεπε να τον είχαμε προσλάβει το 1990 μιας και η καταστροφή της περιοχής απο τότε άρχισε να συντελείτε. Μάλιστα δεν ειναι λίγοι αυτοί που κατα καιρούς έχουν γράψει για μια μη αναστρέψιμη περίπτωση.
Όμως "κατανοούμε" πόσο δύσκολο ειναι για ένα δήμο σαν και τον δικό μας που "τρυγά" αυτές τις περιοχές, να κάνει ταυτόχρονα και τον σωτήρα... είναι δυο διαφορετικά πράγματα που δεν συμβαδίζουν απο την στιγμή που όλοι ξέρουμε που πάει το χρήμα αλλά και το σπουδαιότερο δεν υπάρχει ίχνος ανταποδοτικό στις περιοχές αυτές μετά Κ.Κ (Κωστή Κουκουράκη)

Ευχή όλων να δούμε επιτέλους τα ανταποδοτικά αλλά και κάποια προγράμματα προστασίας και ανάδειξης των περιοχών αυτών που να πηγάζουν απο τον δήμο μας και όχι να μας βάζουν σαν "τσόντες" ιδιώτες και άλλοι δήμοι. Αυτές οι περιοχές αν ήταν σε άλλα χέρια θα ήταν δακτυλοδεικτούμενες όχι μόνο στην προστασία αλλά και στην ήπια αξιοποίηση και εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών... αντί για αυτό το μόνο που σκεφτόμαστε ειναι πόσο θα βάλουμε τις ομπρέλες και πόσο θα πουλάμε το Νες καφέ.

*Η τηλεδιάσκεψη βόλεψε πολλούς και ιδιαίτερα αυτούς που μένουν εκτός Κισάμου... 
Που να τρέχουν τώρα κάθε τόσο και λιγάκι απο τα Χανιά στην Κίσαμο για κάτι θεματάκια.... λένε ακόμα και οι ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: