Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΕΡΓΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ...

 Και τα Χανιώτικα Νέα σε χθεσινό τους δημοσίευμα, του Γ. Κώνστα, λένε οτι τα "Έργα (είναι) σε αδιέξοδο στο λιμάνι της Κισάμου..."
Γράφει λοιπόν  το ρεπορτάζ... αυτό που λέμε τόσο καιρό....
-Ο χαρακτηρισμός ενός τμήματος του λιμανιού ως δασική έκταση, η αρχική χωροθέτηση της μαρίνας σε χώρο τμήμα του οποίου εμπίπτει της αρχαιολογικής νομοθεσίας, αλλά και η ανάγκη τροποποίησης της μελέτης “Ρογκάν” που είχε εκπονηθεί πριν από 15 χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωράνε αναγκαία έργα για το λιμάνι της Κισσάμου.
Τα ζητήματα αυτά απασχολούν το Λιμενικό Ταμείο του Νομού που εργάζεται στην κατεύθυνση της τροποποίησης της μελέτης “Ρογκάν” για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα στην περιοχή, για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Δ. Βιριράκης και ο μελετητής είχαν επισκεφθεί προς ημερών την περιοχή.
Τα προβλήματα που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι της Κισσάμου έχουν να κάνουν με:
• Το γεγονός ότι ένα τμήμα της χερσαίας λιμενικής ζώνης είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό, καθώς την κατασκευή του λιμανιού τη δεκαετία του ΄60 δεν είχαν γίνει οι αναγκαίοι αποχαρακτηρισμοί! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις στο τμήμα αυτό αν πρώτα δεν λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
• Η μαρίνα είχε χωροθετηθεί από το 2012 στα νοτιοανατολικά του λιμανιού (ανάμεσα στο λιμάνι και στη θέση “Ντάμιαλης”). Ωστόσο ενστάσεις υπήρξαν από την αρχαιολογική υπηρεσία καθώς ένα τμήμα της μαρίνας εμπίπτει στην αρχαιολογική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι όταν είχε χωροθετηθεί η μαρίνα στο συγκεκριμένο σημείο από το δημοτικό συμβούλιο Κισάμου είχαν κατατεθεί πολλοί προβληματισμοί και αντιρρήσεις από δημοτικούς συμβούλους για την επιλογή της συγκεκριμένης θέσης και είχαν προταθεί άλλα σημεία πχ. Μώλος Παλιού Τελωνείου, παλιό λιμάνι. Πλέον το Λιμενικό Ταμείο αναζητεί άλλους χώρους για την χωροθέτηση της μαρίνας.
• Για το λιμάνι δεν έχουν εγκριθεί οι αναγκαίοι περιβαλλοντικοί όροι με αποτέλεσμα να έχει παγώσει η διαδικασία του υδατοδρομίου αλλά και άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: