Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

ΠΗΔΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το γερμανικό βιβλίο "Sprung über Kreta " (πήδημα πάνω απο την Κρήτη) των G. MÜLLER U. F. SCHEUERING του 1941 και πως περιγράφει ένας αλεξιπτωτιστής που σώθηκε (ένας απο τους δυο ή και οι δυο) την Μάχη του κάμπου του Καστελλιού.

Γράφει λοιπόν για την πρώτη μάχη των αλεξιπτωτιστών στην Κρήτη και στην Κίσαμο.  
«Το πρωί που έπεσαν οι αλεξιπτωτιστές, ολόκληρη διμοιρία, τους περίμενε θανατηφόρος βροχή σφαιρών, μέσα από τα αμπέλια και τα σπαρμένα όπου προσγειώνονται.
Μερικοί απ’ αυτούς έπεσαν στο μέσον των εχθρικών θέσεων. Απ’ όλες τις πλευρές, από τους λόφους, από την ακρογιαλιά, από δεξιά και αριστερά έρχονται οι σφαίρες. Ο διμοιρίτης σκοτώνεται, λίγο αργότερα και ο αντικαταστάτης του. Ο καθένας επαφίεται μόνον εις τον εαυτόν του. Μικρά τμήματα μαζεύονται έρποντας ανάμεσα στα αμπέλια και τους τοίχους προς το χωρίο που πρέπει να εξερευνηθεί. Τρομερή ζέστη, 53 βαθμούς και κανένα δροσιστικό αεράκι. Ο καθένας πολεμά τώρα τώρα μόνο για τη ζωή του. Είναι κυκλωμένοι από Βρετανούς, Έλληνες και ένα σωρό οπλισμένους πολίτες. Κατά τις 2 ώρα και η τελευταία μας σφαίρα είχε διατεθεί. 13 άνδρες και 6 τραυματίες όφειλαν να παραδοθούν».
Αυτή είναι η περιγραφή ενός αλεξιπτωτιστή, απο τους 48 που έπεσαν και γλύτωσαν μόλις 13.


Δεν υπάρχουν σχόλια: