Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Ένα βινετάκι με τς ομιλίες των Δρ. Γκούναρ Λίστολ και Δρ. Μάικλ Μπέντον στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Ανάδειξης της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αφορά στην προσπάθεια εικονικής αναπαράστασης του ναυαγίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που βρίσκεται βυθισμένο στην έξοδο του καναλιού του αρχαίου λιμανιού της Φαλάσαρνας.
Πρόκειται για Αγγλικό αποβατικό σκάφος μήκους 50 μέτρων τα ονομαζόμενα TLC, που κατασκευάστηκαν στην Σκωτία ειδικά για χρήση στη Μεσόγειο. Απέπλευσε από την Σούδα με εντολή του Τσώρτσιλ και με προορισμό τα Σφακιά και την Αλεξάνδρεια, όταν βομβαρδίστηκε από Γερμανικά αεροπλάνα τον Μάιο του 1941.
Η παρούσα προσπάθεια μας έχει σχέση με την τρισδιάστατη αναπαράσταση του πλοίου καθώς έπλεε προς τον όρμο της Φαλάσαρνας, τον βομβαρδισμό και την ανατίναξή του από τα Στούκας, την βύθισή του και τέλος την παρούσα κατάστασή του στο βυθό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική κοινωνία στηρίζουν την προσπάθειά μας αυτή στην ανάδειξη του ιστορικού μας παρελθόντος με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους αναγνώστες, φίλους και γνωστούς σας, που τυχόν κατέχουν κάποια αντικείμενα του πλοίου, να έλθουν σε επαφή με την φωτογράφο του επιστημονικού έργου Νίκη Μάρντερ: 6937 942748, προκειμένου να τα φωτογραφίσει. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για απλή φωτογράφιση και κανένα αντικείμενο δεν θα αφαιρεθεί από τους κατόχους τους.
Σας ευχαριστώ,
Ελπίδα Χατζηδάκη
Διευθύντρια Ανασκαφών Φαλάσαρνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: