Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ

Η φώτο του 1923 στην πλατεία Τζανακάκη είχε μια ευχάριστη έκπληξη για όσους ασχολούνται με την ιστορία του τόπου μας αφού στο μέσον της της φώτο φαίνεται καθαρά μια επαναστατική σημαία μαζί με κάδρα Ηρώων. Η σημαία αυτή είναι του Μπαλαντίνου με ενημέρωσε ο ειδικός του είδους, ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης διατηρείται σε καλή κατάσταση απο τα εγγόνια του Μπαλαντίνου.

Μου έγραψε ακόμα οτι ο Μπαλαντίνος το 1912 μαζί με το Νικ. Μαλανδράκη συγκροτούν την «ΦΑΛΑΓΓΑ ΚΙΣΑΜΟΥ», η οποία εξοπλίζεται στην Αθήνα και οδεύει προς το Μέτσοβο μέσω Κατάρας. Με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των εθελοντών αλλά και των δυνάμεων του τακτικού στρατού επιτυγχάνεται η απελευθέρωση του Μετσόβου στις 31 Οκτωβρίου 1912. Πανηγυρισμοί, πατριωτικός ενθουσιασμός και Εθνική έξαρση πλημμυρίζουν όλη την περιοχή. Είχε την τύχη να μπει από τους πρώτους ελευθερωτές στο Μέτσοβο που ύψωσαν την Ελληνική Σημαία στο Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Η Φάλαγγα Κισάμου θα παραμείνει στο Μέτσοβο και στη γύρω περιοχή, μέχρι και τον Ιανουάριο του 1913.
Η σημαία αυτή γύρισε στο Μέτσοβο το 2013 και μερικές φώτο απο την εκδήλωση στην προτομή του Μπαλαντίνου όπου φαίνεται και η σημαία της Φάλαγγας Κισάμου μαζί με το παράσημο του Ήρωα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: