Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Και στον πάγκο των ιχθυοπωλείων σύντομα. Το συγκεκριμένο εισαγόμενο είδος ψαριού, το γνωστό λεοντόψαρο, είναι πλέον αλιεύσιμο και στην Κρήτη. Μάλιστα όπως έμαθα τα ψάρια αυτά ψαρεύτηκαν ανοικτά του Κολυμβαρίου...που απλά σημαίνει οτι μέσα σε 3 χρόνια έχουν φτάσει σχεδόν στην μισή Μεσόγειο. Μάλιστα η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών επιχειρούν να συστήσουν στο κοινό της Ιεράπετρας το λεοντόψαρο, (εκεί θα υπάρχουν μπόλικα). 
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Γουλιδάκης, με τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, τον διευθυντή ερευνών, κ. Γεώργιο Τσερπέ, και την βιολόγο – ιχθυολόγο, κ. Παναγιώτα Περιστεράκη.
Ο κ. Τσερπές αναφέρει πως είναι καλό να μάθουμε στην Κρήτη να καταναλώνουμε λεοντόψαρα γιατί συναντώνται σε μεγάλες ποσότητες στη θάλασσά μας, όπως και στο Ιόνιο. Δεν τα συγκρίνει με το λαγοκέφαλο, που είναι ένα δηλητηριώδες ψάρι και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Τα λεοντόψαρα, για να τα καταναλώσει κανείς, πρέπει να αφαιρέσει τα αγκάθια, κάτι που γίνεται εύκολα. Καθαρίζεται όπως και η σκορπίνα, καταλήγοντας οτι θα εκπλαγούμε απο την νοστιμιά του....
Άντε λοιπόν ποιος θα κάνει την αρχή να το δοκιμάσουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: