Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

ΜΠΑΛΟΣ 2021

I understand that people want/need to make money to live. But what I don't understand is how people think parking this load of junk in the middle of Balos beach, and I mean in the middle of it, is a good idea. It ruins every picture any tourist might want to make, irrespective of the angle they take it from. Like here, which is one of the favourite pictures for people to take, looking back over the bay at Imeri Gramvousa, now obscured by huge plastic junk and a rack of surfboards... 
Some basic advice for the owner of this rubbish, don't piss off your tourists if you want them to spend some money with you...Ε.ΜcΜ.
Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι θέλουν/πρέπει να βγάλουν χρήματα για να ζήσουν. Αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το πώς ο κόσμος σκέφτεται να παρκάρει αυτό το φορτίο σαβούρας στη μέση της παραλίας του Μπάλου, και εννοώ στη μέση του, είναι μια καλή ιδέα; Καταστρέφει κάθε εικόνα που μπορεί να θέλει να έχει ο τουρίστας, ανεξάρτητα από την οπτική γωνία που την παίρνει. Όπως εδώ, που είναι μία από τις αγαπημένες φωτογραφίες που θα τραβήξουν οι άνθρωποι, κοιτάζοντας πίσω από τον κόλπο της Ήμερης Γραμβούσας, που τώρα αφανισμένος από τεράστια πλαστικά σκουπίδια και ένα ράφι από σανίδες σερφ...
Μερικές βασικές συμβουλές για τον ιδιοκτήτη αυτών των σκουπιδιών, μην νευριάζετε τους τουρίστες σας αν θέλετε να ξοδέψουν κάποια χρήματα μαζί σας... ΠΗΓΗ

Αυτή είναι η ανάρτηση που έπαιξε στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες απο αλλοδαπό μόνιμο κάτοικο της Κρήτης και την ανέβασε και στην σελίδα του ο πρώην δήμαρχος Κισάμου κ. Θ. Σταθάκης, γράφοντας Όσο πάει και "ομορφαίνει " η περιοχή, για να δούμε τι άλλο θα ακολουθήσει; Μάλλον, πως πρέπει να ξαναδούμε το θέμα διαχείρισης και λειτουργίας της περιοχής. Ο φορέας Διαχείρισης περιοχών Νατούρα, ο δήμος Κισσάμου και η τοπική κοινωνία, πρέπει να πάρουν θέση ξεκάθαρη."
Η αλήθεια είναι οτι σε ένα προορισμό σαν τον Μπάλο που πάνε χιλιάδες επισκέπτες κάθε μέρα δεν μπορείς να απαγορεύσεις την ιδιωτική επένδυση εφόσον υπάρχει χρόνια τώρα .. όμως μπορείς να επιβάλεις το σωστό ειδικά στον τρόπο που θα στηθεί και εφόσον το έχεις επιτρέψει που να μην αλλοιώνει το περιβάλλον και όσο το δυνατόν ποιο ήπια να κτυπά στα μάτια των επισκεπτών μας. Ο Μπάλος βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών και αυτό θα πρέπει όχι να μας ανησυχήσει αλλά να μας κάνει να δούμε πως θα μπορέσουμε να τα ταιριάξουμε όλα αυτά στην Natura, μιας και στο μέλλον θα έρχονται με γρηγορότερους ρυθμούς...τέτοιες επενδύσεις και ίσως ισχυρότερες. (τελεφερίκ-καραβάκια - θαλάσσια ταξί- παιχνίδια κλπ) 
Είναι καταστάσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε..μπορούμε όμως να μειώσουμε την μουρμούρα... εφόσον βέβαια οι αποφάσεις αυτές θα παίρνονται απο ένα ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης και όχι όπως συμβαίνει τώρα.
Και η αλήθεια είναι οτι εμείς δεν το βλέπουμε απο την οπτική γωνία που το βλέπει ο κάθε ξένος επισκέπτης μας, αλλά απο μια διαφορετική γωνία..της οικονόμας.
Πάντως ο επισκέπτης έκανε καταγγελία!


Δεν υπάρχουν σχόλια: