Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ 1950

 Μια ματιά στο παρελθόν με τις κοινότητες Κάτω Παλαιοκάστρου και Πολυρρηνίας, με την ιστορική καταγραφή απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΚΑΤΩ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Η κοινότης έχει 600 κατοίκους και αποτελείται απο τα χωριά Γρηγοριανά Βισσιανά, Μαρηδιανά, Παππαδιανά, Προβηδιανά, Καλλεργιανά, και Βαρδιανά. Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Αντώνης Τσουρουνάκης και σύμβουλοι οι Ιωάννης Σημαντηράκης, Εμμανουήλ Καστρινάκης, Βασίλης Σκυλουράκης, και Θεόδωρος Βερυκάκης. Ιερέας ο παπά Νικόλαος Βλαστάκης.
Η κοινότητας έχει 35.000 ελαιόδενδρα και παράγει 200.000 οκάδες λάδι, 15.000 οκάδες σιτηρά, 300.000 οκάδες κρασί, 10.000 οκάδες αμύγδαλα, 2.000 οκάδες κάστανα.
Έχει βρύση και φρεάτιο νερού.
Δεν έχει μνημείο Άγνωστου στρατιώτη, ούτε κοινοτικό γραφείο.
Έχει δημοτικό σχολείο. Έχει ένα μόνο μαθητή στο γυμνάσιο!! τον Ιωάννη Βερυκάκη. Οι Γερμανοί επέφεραν μεγάλες καταστροφές στα χωριά της κοινότητας.
Έχει εκτελεστή έργο στην κοινότητα και ετοιμάζεται μελέτη για την μεταφορά νερού.
Έχει μορφωμένους και δασκάλους 7 άτομα.
ΠΟΛΥΡΡΗΝΙΑ
Η κοινότητα έχει 350 κατοίκους, και αποτελείται απο τρία χωριά (δεν τα αναφέρει) 
Πρόεδρος είναι ο Εμμανουήλ Ν. Πατεράκης και σύμβουλοι είναι Κ. Καμπουράκης, Αντώνης Τζανουδάκης, Κωνσταντίνος Φαραγγιτάκης, και Αντώνης Γιατρουδάκης. Ο ιερέας είναι προσωρινός (δεν αναφέρει τ όνομα του)
Έχει 20.000 ελαιόδενδρα και παράγει 50.000 οκάδες λάδι 15.000 οκάδες κρασι, 20.000 οκάδες δημητριακά, 5.000 οκάδες χαρούπια 15.000 οκάδες αμύγδαλα και έχει 1000 πρόβατα. Έχει πηγαίο νερό, ενώ δεν έχει μνημείο Άγνωστου στρατιώτη, ούτε κοινοτικό γραφείο.Εις τον συνεταιρισμό είναι γραμμένοι 92 και έχει ένα πολύ καλό σχολείο. Με προσωπική εργασία και κρατική βοήθεια έχει εκτελεστεί αμαξιτή οδός.
Έχει 3 επιστήμονες και στο γυμνάσιο φοιτούν 10 μαθητές.  Στην περιοχή βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ιστορικής και ισχυρής πρωτεύουσας της Κισσάμου Πολυρρηνίης !!!.

*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871-1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: