Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΟΩΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

 Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος
Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Ι. Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση Πτέρυγας της γυναικείας, Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος, υπεγράφη ανάμεσα στον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Λόγω των ισχυόντων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας η σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία των προαναφερομένων, άνευ φυσικής παρουσίας προσώπων. Πρόκειται περί χρηματοδότησης αποκατάστασης Πτέρυγας της Ι.Μονής Παρθενώνος, προϋπολογισμού 200.000,00€. Όπως δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος: «Η ιστορική γυναικεία Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος, ευρισκόμενη στον λόφο του Καστελίου, αφιερωμένη εις την Θεοτόκο Μαρία, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου ανακαινίζεται εκ θεμελίων και εξωραΐζεται.
Ήδη έχουν ανακαινιστεί 2 Πτέρυγες, οι οποίες περιλαμβάνουν κελιά των Αδελφών, το Αρχονταρίκι, την επίσημη Τράπεζα της Μονής και το Εκθετήριο. Η Πτέρυγα που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης θα στεγάσει τα εργαστήρια της Ι. Μονής: (Αγιογραφείο, Ιεροραφείο, Κέντημα, Κηροπλαστείο, Λιβάνι, κ.α.), δίδοντας εις την Αδελφότητα την δυνατότητα να μπορεί να αναπτύξει ακόμα περισσότερο τα διακονήματα της. Θερμά ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος έτεινε ευήκοο ους εις το αίτημα μας αυτό και, κατόπιν εγκρίσεως των προβλεπομένων μελετών και των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, προέβει εις την χρηματοδότηση του έργου. 
Ευχαριστίες αρμόζουν εις τον εξαίρετο Αρχιτέκτονα – Μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τους συνεργάτες του δια την έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών, ως και εις τις τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά, την κατά πάντα άξια Προϊσταμένη κα Ελένη Δοξάκη  ως και την υπεύθυνη οικονομικού ελέγχου κα Μαρία Μορέ, δια την πολύτιμη συμβολή των. Οι πρεσβείες της Παναγίας Μητέρας μας, της επικαλουμένης Παραμυθίας, την Οποία η Ιερά Μονή Παρθενώνος ως πολύτιμο κειμήλιο φιλοξενεί από το 1999, ευλογία της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, να σκέπουν πάντας τους συνεργούντας εις την ευόδωση της προσπάθειας μας αυτής και τον κόσμο όλο. Στους χαλεπούς και δύστηνους καιρούς των ποικίλων κρίσεων και ανατροπών, οι ακοίμητες προσευχές των μοναχών και το κομποσκοίνι τους κρατούν αναμμένο το καντήλι της ελπίδας και της πίστης. Καλούμε όλους να αγκαλιάζουν τις όπου γης Ιερές Μονές και να στηρίζουν τις Αδελφότητες, καθώς αποτελούν ασφαλή και υγιή προπύργια και φυλάκια της πίστεως μας», κατέληξε  ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: