Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΚΑΡΙ 1950

 Μια ματιά στο παρελθόν με τις κοινότητες Καλαθενών και Συρικαρίου, με την ιστορική καταγραφή απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΚΑΛΑΘΕΝΕΣ
Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι 360 και αποτελείται απο τους οικισμούς Αγίου Ιωάννη, Αγίου Αθανασίου Ρετόντας και Πάνω Χωριού. Πρόεδρος της κοινότητας ο Χρήστος Σγουρομάλλης και σύμβουλοι οι Μιχάλης Λεφάκης, Μιχάλης Σγουρομάλλης, Δημήτρης Καρκομυτάκης!!!, και Στέλιος Κυνηγάκης, ιερεά έχει τον παπά Δημήτρη Σγουρομάλλη προερχόμενος απ'ο τη Ιερατική σχολή.
Έχει 30.000 ελαιόδενδρα και παράγει 130.000 οκάδες λάδι, 300.000 οκάδες κρασί, 80.000 οκ σιτηρά, 5.000 οκάδες αμύγδαλα.
Στον οινοπ. συνεταιρισμό έχει 100 συνεταίρους. Διαθέτει δημοτικό σχολείο.
Δια προσωπικής εργασίας έφτιαξαν αμαξιτό δρόμο και 3 βρύσες
Οπλαρχηγός στην Ήπειρο είχαμε τον συμβολαιογράφο Νικόλαο Σγουρομάλλη που ήταν και πρόεδρος αγωνιστών νομού Χανίων. αρχηγούς τον Εμμανουήλ Καμπούρη και οπλαρχηγούς τον Λαινάκη Αρτέμη, Σγουρομάλλη Μανώλη και Μανινάκη Εμμανουήλ.
Υδρεύεται απο 4 πηγές.
Εις το γυμνάσιο φοιτούν 10 μαθητές.
Έχουμε αρχαία, την αρχαία πόλη "Θεναί" (που είναι άραγε;) πλησίον αυτής ενταφιάστηκε το 1866 ο ταγματάρχης Φρουδάκης απο την Σπηλιά κατά τον θάνατο του στην πολιορκία του φρουρίου του Καστελλιού. (ενδιαφέρουσα πληροφορία)
ΣΗΡΙΚΑΡΙ ή ΣΥΡΙΚΑΡΙ
Πρόεδρος της κοινότητας είναι ο Γεώργιος Βεστάκης, και κοινοτικοί σύμβουλοι οι Κατσικανδαράκης Μιχάλης, Αποστολάκης Θεόδωρος, Αποστολάκης Κωνσταντίνος, Δασκαλάκης Γιάννης. Ιερέας της κοινότητας ο παπά Δημήτρης Παπαδάκης. Η κοινότητα έχει 300 κατοίκους 
Έχει 10.000 ελαιόδενδρα και παράγει 40.000 οκάδες λάδι, 15.000 οκάδες κρασί, 150.000 οκάδες κάστανα, 10.000 οκάδες χαρούπια, 40.000 οκάδες πατάτες.
Δεν έχει κοινοτικό γραφείο, ούτε μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.
Έχει δημοτικό σχολείο που έκαμαν οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και κρατική αρωγή.
Οι Γερμανοί βομβάρδισαν το Συρικάρι στις 29 Αυγούστου 1944 και κατά στις επιδρομές των σκότωσαν 7 άτομα που συνάντησαν και έκλεψαν πολλά μικρά και μεγάλα ζώα.
Οπλαρχηγοί ήταν ο Αναστασάκης Γεώργιος, Αναστασάκης Βασίλης, Κωστογιαννάκης Αρτέμης, Βεστάκης Γιάννης, και Στρατάκης Βασίλης.
Αμαξιτή συγκοινωνία υπάρχει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες διακόπτεται τον χειμώνα. 
*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871-1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: