Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΠΕΡΒΟΛΙΑ 1950

 Μια ματιά στο παρελθόν με τις κοινότητες Αμυγδαλοκεφαλίου και Περιβολίων Εννέα Χωριών, με την ιστορική καταγραφή απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ
Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι 446 και αποτελείται απο δυο χωριά Κεραμωτή και Αμυγδαλοκεφάλι. Πρόεδρος είναι ο Μοτάκης Χαράλαμπος και κοινοτικοί σύμβουλοι οι Λαγουδάκης Ευάγγελος, Αρχολάκης Εμμανουήλ,!!! Μοτάκης Ευθύμιος και Μπατιστάκης Μιχάλης. Ιερέας της κοινότητας είναι ο παπά Νικόλας Στρατάκης.
Έχει 20.000 ελαιόδενδρα και παραγει 30.000 οκάδες λάδι 15.000 οκάδες κρασί, 20.000 οκάδες χαρούπια, κρομμύδια 100.000 οκάδες. Μνημείο αγνωστου στρατιώτη δεν υπάρχει ο΄τε κοιοτικό γραφείο. Η κοινότητα εκτέλεσε έργα ύδρευσης. 
Έχει ένα ιατρό, 2 δασκάλους, και φοιτούν στο γυμνάσιο 8 μαθητές.
Αρχηγούς και οπλαρχηγούς έχουμε τον Αναγνώστη Σκαλίδη τον Φαλδαμή, και τον Καρεκλά.
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν την οικία του Ιωάννη Μπατιστάκη και άλλων.
ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ 
Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι 254 και στην κοινότητα υπάγονται και τα Κοντοπυριανά. Πρόεδρος της είναι ο Ζαχαρίας Αντωνίου Παπαδάκης, και σύμβουλοι οι Ιωάννης Ζουριδάκης, Νικόλαος Δημητρίου Καμηλάκης, Θρ. (Θρασύβουλος;) Γεωργίου Σπερελάκης, ιερέας είναι παπά Νικόλαος Παπαδάκης τελειόφοιτος του ανώτερου Ιερατικού φροντιστηρίου Αγίας Τριάδας.
Η κοινότητα έχει 6.000 ελαιόδενδρα και παράγει 20.000 οκάδες λάδι, 15.000 οκάδες κρασί, 5.000 οκάδες στάρι, 10.000 οκ κάστανα. 
Υδρεύεται απο 5 βρύσες με υπέροχο καθαρό νερό.
Έχει σχολείο και το γραφείο του σχολείου χρησιμοποιείται και ως κοινοτικό γραφείο, αλλά και ως γραφείο του Γεωργικού πιστωτικού συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός έχει 40 συνεταίρους. Το Δημοτικό σχολείο είναι απο τα ευπρεπέστερα και απο τα πιο επιπλωμένα κατα ομολογία των επιθεωρητών.
Έχει ωραίο υδραυλικό ελαιοπιεστήριο, σκέφτεται να ηλεκτροδοτήσει τους δρόμους του χωριού χρησιμοποιώντας τα νερά του ποταμού.
Έχει επιστήμονες ένα χημικό, ένα φυσικό και ένα αριστούχο στρατιωτικό. Έχει 5 τελειόφοιτους και 5 μαθητές γυμνασίου. 
Αρχηγός της Επανάστασης είχε τον Αναγνώστη Παπαγιαννάκη (Γραμβουσιανό), τον Αναγνώστη Σκαλίδη Γενικό Αρχηγό Κισάμου, και τον Ιωάννη Παπαγιαννάκη πρόεδρο της συνελεύσεως Θερίσου.
Εις το χωριό συναντιούνται συχνά κατά τις γεωργικές εργασίες αρχαίοι τάφοι με πήλινα αγγεία, πιστεύεται οτι εδώ κάπου ήταν η αρχαία πόλης Ιναχώριο.
Δασικές εκτάσεις έχει αλλά οι περισσότερες έχουν καταστραφεί απο φωτιές, απο τους βοσκούς. 
Οι Γερμανοί δεν έκαναν καταστροφές στο χωριό αλλά εφόνευσαν κατοίκους και άρπαξαν πολλές φορές τα οικόσιτα ζώα.
*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871-1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: