Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

ΡΟΔΩΠΟΥ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΑ 1950

Μια ματιά στο παρελθόν με τις κοινότητες Ροδωπού και Αφράτων, με την ιστορική καταγραφή απο τον γιατρό Μιχάλη Αναστασάκη* στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του "Αι αξίαι της Κισάμου" την δεκαετία του 50'.
ΡΟΔΩΠΟΥ
Η κοινότητα αποτελείται απο τα χωριά Ροδωπού, Αστράτηγο και Άσπρα Νερά. Ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 810 κάτοικοι και πρόεδρος είναι ο Σπύρος Φουταδάκης με συμβούλους Ελευθέριο Ροσμαράκη Δημήτρη Κουκουνάκη, Ιωάννη Αρχάκη, και Αντώνη Βουτσαδάκη, γραμματέας ο Νικόλαος Κοκολογιάννης τελειόφοιτος γυμνασίου. Ιερέας ο παπά Αντώνης Κνιθάκης.
Η κοινότητα έχει 20.000 ελαιόδενδρα και παράγει 95.000 οκάδες λάδι, 200.000 κρασί 150.000 οκ σιτηρά 50.000 οκ. χαρούπια και 30.000 οκ αμύγδαλα.
Πόσιμο νερό έχει απο δεξαμενές, και φρεάτια.
Έχει κοινοτικό γραφείο, έχει διθέσιο δημοτικό σχολείο με γραφείο.
Εις τον οινοποιητικό συνεταιρισμό μετέχουν 156 μέλη και στον κτηνοτροφικό 35, έχει αποθήκη λιπασμάτων
Στο γυμνάσιο φοιτούν 10 μαθητές και πολλούς επιστήμονες.
Οπλαρχηγούς είχε τον Ιωάννη Κανίτσον, Εμμανουήλ Κανίτσον, Νικόλαο Κνιθάκη, Νικόλαο Κνιθάκη μακεδονομάχο, Ιωάννη Γεωργακάκη και Εμμανουήλ Γεωργακάκη που έπεσε ηρωικός μαχόμενο στην μάχη του Σκρά. 
Η κοινότητα κατασκεύασε μια γέφυρα, 4 υδροδεξαμενές, νεκροταφείον αμαξιτή οδό ασφαλτοστρωμένη κατα 800 μέτρα, και αποπεράτωσε το Μιχαήλ Αστράτηγο ξοδεύοντας 7.000.000 δρχ. Για τον δρόμο προς την Σπάθα διέθεσε προσωπική εργασία των κατοίκων αξίας 100.000.000 δρχ.
Η κοινότητα έχει 4.000 πρόβατα, και 200 μεγάλα (βόδια-αγελάδες;)
Εις την βόρεια παραλία υπάρχει η αρχαία πόλη Δικτύννη, και στην δυτική πλευρά του ακρωτηρίου υπάρχει η ο ναός του Αι Γιάννη του Γκιώνα απο την εποχή των Ενετών. 
Μεταλλεύματα έχει σιδηρούχα εις θέσιν Μονόλιθος, όπου έχουν γίνει έρευνες.
Οι Γερμανοί επέφεραν μεγάλες καταστροφές ειδικά στις οικίες.
ΑΦΡΑΤΑ
Η κοινότητα αποτελείται μόνο απο τα Αφράτα και έχει 300 κατοίκους. Πρόεδρος της είναι ο Δημήτρης Παπαδεράκηςκαι σύμβουλοι οι Δημήτρης Σκαράκης, Εμμανουήλ Νταγκουνάκης, Κωνσταντίνος Καλιτσάκης, και Μιχαλης Τερεζάκης. Εφημέριος ο ιερομόναχος Καλλίνικος Σιδεράκης.
Η κοινότητα έχει 15.000 ελαιόδενδρα και παράγει 40.000 οκ λάδι 60.000 οκ. κρασί, 50.000 οκ. σιτηρά 10.000 οκ. χαρούπια, 10.000 οκ. αμύγδαλα.
Υδρεύεται μόνο απο δεξαμένες και πηγάδια. Έχει σχολείο και κοινοτικό γραφείο.
Στο οινοποιητικό συνεταιρισμό έχει 30 μέλη.
Με προσωπική εργασία κατασκευάζει η κοινότητα αμαξιτή οδό 10 χιλ. απο Κολυμβάρι ως και τα Αφράτα.
Στο γυμνάσιο φοιτούν 5 μαθητές. Απο τα Αφράτα είναι και ο Επίσκοπος Αλεξάνδρειας Ιλαρίωνας Κοιβεράκης.
Οπλαρχηγούς είχε τον Ιωάννη Μαλικούτση, και τον μακεδονομάχο Γιώργο Χριστοδουλάκη.
Η κοινότητα έχει 1500 ζώα και 50 βοσκότοπους συνολικής έκτασης 2.500 στρ.
Οι Γερμανοί δεν έκαναν καταστροφές στο χωριό.

*Ο Μιχαήλ Αναστασάκης (1871-1967) απο την Σπηλιά Κισάμου, ήταν γιατρός, αγωνιστής και συγγραφέας. Υπηρέτησε ως βουλευτής Χανίων και έγραψε την "Ιστορία της Κισσάμου", "Αι Αξίαι της Κισσάμου" και το "Ημερολόγιο της Κατοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: