Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΜΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΦΩΤΟ

Η μόνη φωτογραφία που έχει σωθεί απο τον μιναρέ του φρουρίου Καστελίου είναι η παραπάνω απο την συλλογή Μανούσακα αν δεν κάνω λάθος, και η μόνη αναφορά που έχει γίνει γνωστή ως και σήμερα για το τζαμί με τον μιναρέ του φρουρίου έγινε το 1930 περίπου απο τον Μιχάλη Αναστασάκη. Στο βιβλίο του Ιστορία της Κισάμου γράφει οτι υπήρχε μιναρές και τέμενος δίχως να διευκρινίζει που ήταν ή πότε καταστράφηκε. "Εντός του φρουρίου ήτο επίσης τέμενος με μηναρέν όχι μεγάλου ύψους 16-20 μέτρ. αφ' ού ανερχόμενος ο Μουεζίνης προσεκάλει τους τούρκους εις προσευχάς. Το εμβαδόν του φρουρίου μετά των οικιών και λοιπων εγκαταστάσεων και αποθηκών πολεμικού υλικού δεν θα ήτο μεγαλύτερον των 8 στρεμμάτων."
 Αν και δεν υπάρχει καμιά άλλη αναφορά και η μοναδική φώτο του Μανούσακα είναι μεταξύ 1890-1900 προκαλεί εντύπωση πότε έπεσε  μιναρές και το τζαμί και γιατί δεν υπάρχει έστω άλλη μια φωτογραφία του, αφού είναι γνωστό οτι οι Ιταλοί που βρέθηκαν τα πρώτα χρόνια στην Κίσαμο θα είχαν οπωσδήποτε τραβήξει φωτογραφίες. Άρα ο μιναρές έπεσε πολύ πριν απο το 1866 αφού και ο Josef Guiseppe Berinda που πέρασε το 1870 απο την Κίσαμο και πήρε την πρώτη φωτογραφία της πόλης δεν έχει τον μιναρέ μέσα.
Με βάση λοιπόν την κάτω φώτο η πάνω φωτογραφία με τον μιναρέ είναι ψεύτικη και μάλλον ο μιναρές σχεδιάστηκε εξ των υστέρων, που φαίνεται και λίγο αν την παρατηρήσουμε οτι ο μιναρές δεν είναι και τόσο ...ίσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: