Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΜΙΚΡΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Βάθη, τα Πλοκαμιανά και την Τζιτζιφιά, και είναι μια τεράστια ορεινή έκταση που έχει τα περισσότερα τοπωνύμια στον Δήμο μας. Πάνω απο 200 επίσημα καταγεγραμμένα και άλλα τόσα τοπικά που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Στο βιβλίο της κ. Ε. Γιακουμάκη υπάρχουν 190 περίπου, και η προσπάθεια να τοποθετηθούν ξεκίνησε με τα όποια λάθη που υπάρχουν να διορθωθούν το συντομότερο. 

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά εκτός απο αυτά που έχουν μπει... στο νοτιοδυτικό άκρο της κοινότητας Βάθης του Δήμου Κισάμου.
Στου Αράπη, Στις Αχλάδας το Λαγκο, στις Βάρκας το Λάκκο, στα Βουιδόσπηλια, στη Γαλανή Πλάκα, στα Γρυλλωνιανά, στο Καταχωνόσπηλιο, στου Καγιά το Λάκκο, στα Κυριακιανά, στου Μπαουλή το Μύλο, στις Πλοκαμιανές Αλυκές, στου Σεβέρη τους Πόρους, στου Τσαούση, στον Υψόλακκο, στου Φτιλίτη. και πολλά άλλα που θα μπουν σιγά-σιγά στον ηλεκτρονικό χάρτη.
Κάθε βοήθεια δεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: