Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΓΡΑΝΑΔΑ"

Αν και στερώ γρίφους από το επόμενο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, απο την Νεολαία Κισάμου και τον Φιλολογικό, εντούτοις μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το ΣΙΝΕ ΑΣΤΟΡ του Σταματάκη και πως λεγόταν ο κινηματόγραφος πριν ακόμα αποκτήσει αυτό το όνομα. Βρήκα λοιπόν την παρακάτω ανακοίνωση σε κάποιο περιοδικό της εποχής (1962) !!!  όπου ο συλλογος Καστελίου Κισάμου ο "Κισσαμικός" έκανε μια εκδήλωση με θέμα "Την Μάνα της Κρήτης" με ομιλητή τον λογοτέχνη Βελίσσαριο Μουστάκα στο κινηματοθέατρο "Γρανάδα" της πόλης. Στην αρχή δεν μου πήγε η σκέψη να ήταν το γνωστό σινεμά του Καστελιού και προσπάθησαν να το συνδυάσω με τους κάποιον άλλο. Ένας ήταν εκείνα τα χρόνια το κινηματοθέατρο του Εμμ. Ξηρουχάκη και ένας λειτουργούσε καλοκαιρινός λίγο πριν το Δημαρχείο.   
Με την βοήθεια της Ευτυχίας Δεσποτάκη, μου είπε οτι ο Σινε- Γρανάδα ήταν το πρώτο όνομα του Σίνε Άστορ. (Έχω μια αμφιβολία αν εξ αρχής λειτουργούσε στο ίδιο κτήριο που τον μάθαμε εμείς οι νεώτεροι) Οπότε η πρώτη φώτο είναι απο τα δεύτερα βαφτίσια του σινεμά όπου διακρίνονται ο Δημήτρης Γιαννακάκης και ο Γιάννης Σταματάκης να βάζουν την νέα ταμπέλα του σινεμά ΣΙΝΕ ΑΣΤΟΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: