Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Τμήμα της κεντρικής Ελληνορωμαϊκής οδού (Decumanus Maximus) που συνέδεε το λιμάνι !!!! με την πόλη της Κισάμου, τον 1ο - 2ο αιώνα μ.Χ.. Τμήματα και των άλλων οδών της πόλης που είχε ένα τέλειο πολεοδομικό σχεδιασμό έχουν βρεθεί στα τελευταία χρόνια, σχεδόν σε όλη την σημερινή πόλη με τις ανασκαφές που έχει κάνει το ΥΠ.ΠΟ. 
Στο δρόμο της φωτογραφίας, που ο προσανατολισμός του είναι Ανατολή - Δύση, βρίσκεται βόρεια της Ηρώων Πολυτεχνείου και είναι ορατός στο ύψος του ζαχαροπλαστείου Παπαδάκη. Έχει τέλειο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και κεντρικό αγωγό ύδρευσης δεξιά και αριστερά για τα σπίτια, αλλά και για τα μαγαζιά που θα υππήρχαν αφού είναι ο κεντρικός δρόμος της πόλης, μάλιστα στο σημείο αυτό υπάρχει ορατό φρεάτιο καθαρισμού του αγωγού.
Με λίγη φαντασία πως ήταν οι δρόμοι της πόλης το 365 μ.Χ λίγο πριν απο τον καταστρεπτικό σεισμό. Με κίτρινο τα κομμάτια που έχουν βρεθεί. Ο δρόμος που έχει βρεθεί στην Καμάρα (λίγο μετά το s/m Ραισάκη αλλά και στην αυλή του καταστήματος Κουτσουνάκη) είναι τελείως διαφορετικός απο θέμα κατασκευής με αυτούς του κέντρου αλλά και σε αυτόν υπάρχει δίκτυο ομβρίων, και μάλλον ήταν η έξοδος της πόλης ή ο δρόμος προς το νεκροταφείο.
Από μια έρευνα της αρχαιολογικής υπηρεσίας αυτή η πέτρα που είναι φτιαγμένοι οι δρόμοι της Ρωμαϊκής Κισάμου έχει μεταφερθεί απο τα λατομεία των Πιπεριανών Γραμβούσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: