Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΤΝΧ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Βιριράκης αναφέρει τα εξής.
Θεωρώ υποχρέωση μου ως πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής του Λ.Τ.Ν. Χανίων να ευχαριστήσω δημοσία την πρώην Υπουργό και νυν βουλευτή Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την σημαντική παρέμβαση και συμβολή της στην επίλυση ενός σημαντικού θέματος που απασχολούσε την τωρινή αλλά και αρκετές προηγούμενες διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και ουσιαστικά απέκλειε κάθε παρέμβαση μας η έργο, σε 19 υφιστάμενα λιμάνια του Νομού Χανίων και πολλά άλλα ανά την Κρήτη και την Ελλάδα. 
Το πρόβλημα είχε προκύψει μετά την ψήφιση των Νόμων 4014/2011 και της υπ αριθμ 48963 /2012  Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ που ανέφεραν οτι "προκειμένου να εγκριθούν Περιβαντολογικοί όροι (Α.Ε.Π.Ο) για οποιοδήποτε έργο, οι περιβαντολογικοί όροι πρέπει να ειναι συμβατοί με το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό"
Στο ήδη όμως εγκριθέν Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Κρήτης (ενδεικτικά στον νομό Χανίων, επί συνόλου 33 λιμενικών υποδομών οι 14 μόνο ειναι ενταγμένες και εγγεγραμμένες στο Χωροταξικό Πλαίσιο, ενώ οι υπόλοιπες 19 ειναι εκτός Πλαισίου). Μεταξύ των μη ενταγμένων και μερικές ιδιαίτερης σημασίας όπως πχ οι λιμενικές υποδομές στο Λουτρό Σφακίων οι οποίες βάσει των παραπάνω νόμων και της σκληρής ερμηνείας υπάλληλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (έδρα Ηράκλειο) απεκλείοντο απο οποιαδήποτε παρέμβαση η έργο συντήρησης η βελτίωσης δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα .
Σχετικά ερωτήματα στο πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το μέγιστο αυτό θέμα (που δεν αφορά μόνο τις λιμενικές υποδομές) είχαν τεθεί προς το ΥΠΕΝ απο τις προηγούμενες διοικήσεις μας εδώ και καιρό, χωρίς καμιά απάντηση. 
Χρειάστηκε να αναλάβει καθήκοντα ο νέος υφυπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Ταγάρας και η προσωπική παρέμβασή της Ντόρας Μπακογιάννη για να εκδοθεί μόλις χθες αποσαφηνιστική εγκύκλιος που λύνει το μέγα αυτό πρόβλημα θετικά ως προς τις  μη εντεταγμένες υποδομές των Χανίων, λιμενικές και άλλες...
Ανάλογες παρεμβάσεις είχαν κάνει κατά το παρελθόν και άλλα πολιτικά πρόσωπα του νομού Χανίων αλλά προσέκρουσαν σε τείχος άρνησης και αδιαλλαξίας, ενώ το αίτημα μας ήταν προφανές δίκαιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: