Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΡΑΤΗΡΗΜΑΤΑ

Τα παρατηρήματα είναι οι συνήθειες, οι προλήψεις που είχανε στην Κρήτη οι παλαιότεροι μας, αλλά να λέμε και την αλήθεια ίσως επικρατούν κάποιες και μέχρι σήμερα. Ο δάσκαλος Παντελής Βαβουλές* είχε εκδώσει ένα τέτοιο βιβλίο το 1957 το οποίο είναι δυσεύρετο και σπάνιο, μάλιστα ούτε στα παλαιοπωλεία της Αθήνας μπόρεσα να το βρω. Φυσικά ένα μικρό μέρος απο τα γραφόμενα του βιβλίου του, βρήκα σε τεύχος της Κρητικής Εστιάς του 1962 και σας το αναρτώ...με τον τίτλο συστάσεις και απαγορεύσεις που μάζεψε ο δάσκαλος.  
Διατηρώ και την γραφή του.
- Όντε ξεκινάς από το σπίτι σου για δουλειά, για να πετύχεις, να ξεκινάς πάντα με το δεξιό σου πόδα!!
- Για να μη μαδιούνε τα μαλλιά σου, βρέξε τα με νερό από τα πρωτοβρόχια!!
- Για να μη σε πιάνη κανένα κακό τρώγε σκόρδα το Μάη.
- Όντε κορνιάση ο πόδας σου, να τόν-ε χτυπάς με τη χέρα σου στο γόνατο και να λέεις «ξεκόρνια, κόρνια, πόδα μου κι άμες τση γαστρωμένης κι ά δέ σου δώση γάλα, σπάσε τση την κουτάλα»,
- Μην αφήνεις να πίνουν τ’ αποπίδι σου γιατί θα μάθουν ούλα τα μυστικά σου και να μην αφήνεις να τρώνε τ’ αποφάϊ σου γιατί θα πάρουνε τη δύναμή σου.
- Μην κάθεσαι από πίσω άλλου γιατί θα πάρει τα κρίματά σου.
- Μην κάθεσαι μπροστά απ' άλλον γιατί κιαμιά φορά μπορεί να γενήτε σύν
τεκνοι.
- Το καρβέλι δεν πρέπει να είναι ανάποδα στη τάβλα, έρχονται αναποδιές.
- Άμα θες να παντρευτείς το Φλεβάρη μη διαλέξεις!!
- Αν βουίζει το αυτί σου, θα ακούσης καλό χαμπέρι

 * Ο Παντελής Π. Βαβουλές (1885-1970) ήταν δάσκαλος, με πλούσιο λαογραφικό και συγγραφικό έργο. Γεννήθηκε στις Στροβλές και σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Τριάδος, στη συνέχεια, στο Διδασκαλείο Ηρακλείου, από όπου έλαβε το πτυχίο του δασκάλου. Έργα του: "Ο ομιλητής" (συλλογή ομιλιών, εκδ. οίκος Δ. Δημητράκου, 1939), "Θέματα εκθέσεων", "Το λεξικάκι του μαθητή", "Παλαιά" και "Καινή Διαθήκη", "Ελληνική ιστορία" και "Γραμματική" όλων των τάξεων του δημοτικού (σε συνεργασία με τον επιθεωρητή Ι. Σταυρακάκη), "Γεωγραφία Γ΄ τάξης Δημοτικού", "Ο Κρητικός τραγουδιστής" (συλλογή κρητικών μαντινάδων και δημοτικών τραγουδιών τάβλας, στράτας, κλπ., 1950), "Του γάμου" (μαντινάδες, τραγούδια, παροιμίες, παιχνίδια, 1955), "Παρατηρήματα" (Ηράκλειο, 1957), "Μαζώχτρα" (ανέκδοτο αφήγημα), "Κρητικός παροιμιαστής" (ανέκδοτη συλλογή παροιμιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: