Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ "ΝΤΑΜΙΑΛΗΣ"

Συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς, οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης, εξωραϊσμού και καλωπισμού του Ιερού Προσκυνήματος, Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, γνωστού ως «Ντάμιαλης», της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, σύμφωνα με τις, υπό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων, εγκεκριμένες μελέτες, καθώς κατά την παράδοση ο σπηλαιώδης Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου μαρτυρείται ως κτίσμα του Οσίου Κυρ-Ιωάννου του Ξένου, (10ος αιω). Προσκύνημα, το οποίο ευρίσκεται λίγο πριν το λιμάνι της Κισάμου, επί της κεντρικής οδού, όπου τους θερινούς ιδιαίτερα μήνες, διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες, κατευθυνόμενοι προς Φαλάσαρνα, Μπάλο ως και προς άλλους τόπους ιδιαιτέρου κάλλους και παγκοσμίου επισκεψιμότητας. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου διαζώματος και συνεχίζονται οι εργασίες στους υπόλοιπους χώρους, καμπαναριά, κλπ. 
Όπως δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος «Μας αξιώνει ο Τίμιος Πρόδρομος, 77 χρόνια μετά τα εγκαίνια του σπηλαιώδους και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους αυτού Ιερού Ναού του, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο των κατοίκων της Κισάμου, αλλά και πλήθους εκ των επισκεπτών που διέρχονται, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, μας αξιώνει να προβαίνουμε σε ριζική ανακαίνιση, καλωπισμό και εξωραϊσμό, τόσο του σπηλαιώδους Ιερού Ναού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Χανίων, την οποία ευχαριστιακά μνημονεύουμε. Δοξάζουμε τον Θεό που μας χαρίζει και αυτή την μεγάλη πνευματική χαρά και ευλογία, καθώς πολιτισμός ενός τόπου δεν είναι μόνον οι παραλίες και οι φυσικές ομορφιές του αλλά, κυρίως, τα σημεία, οι τόποι αναφοράς του που σφραγίζουν τον τόπο, προβάλλουν και αναδεικνύουν την τατυτότητα και ιδιοπροσωπεία του και φωτίζουν το μέλλον του. Θεού θέλοντος προγραμματίσαμε τα θυρανοίξια του Ιερού αυτού Προσκυνήματος το εσπέρας της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου, όπου και θα έχουμε την μεγάλη ευλογία και χαρά να υποδεχθούμε Σταυρό ευλογίας του Οσίου πατρός ημών Ευμενίου του νέου, του Κρητός, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ευωδιάζει και επιτελεί θαυμαστά γεγονότα. Ο Τίμιος Σταυρός θα παραμείνει κοντά μας κατά το διήμερο των Θυρανοιξίων. Το αναλυτικό Πρόγραμμα του διημέρου των Ιερών Θυρανοιξίων θα ανακοινωθεί σύντομα», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. 
 Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: