Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ "ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ" ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Με την συμμετοχή εκατοντάδων προσκυνητών, απ΄ όλο τον Νομό Χανίων και ευρύτερα, τελέστηκε Ιερά Παράκλησις, ενώπιον της Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας της «Γιάτρισσας», η Οποία, θαυμαστώ τω τρόπω, επέλεξε όπως δωριθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τεθησαυρίζεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου. Την Ιερά Παράκληση τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, μνημονεύοντας, καθ΄ όλη την διάρκεια της Ιεράς Παρακλήσεως, ενώπιον της Θαυματουργού Εικόνος, τα εκατοντάδες ονόματα (υπέρ υγείας) που κόμισαν οι ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι είχαν κατακλύσει και τους αύλειους χώρους του Μητροπολιτικού Ναού. Συγκινητική η συμμετοχή όλων των συμπροσευχομένων συμψάλλοντες την Ιερά Παράκληση, ποίημα του Πανοσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη, την οποία εξέδωσε η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, και προσφέρει σε όλους τους προσκυνητές που προσέρχονται, τόσο δια προσκύνημα, όσο και στις Ιερές Παρακλήσεις. 
Πολλά τα αιτήματα και οι ικεσίες ενώπιον της Παναγίας μορφής Της. Ευχαριστίες, δεήσεις, παρακλήσεις. Πολύς ο πόνος, αλλά και μεγάλη η ελπίδα, η χαρά, η βεβαιότητα της μυστικής παρουσίας Της. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος σημείωσε: « ‘Θεόσδοτο δώρο’, ως ψάλλαμε και στο Απολυτίκιο της Παναγίας μας της ‘Γιάτρισσας’, η επιλογή και έλευση Της στον τόπο μας. ‘Για να Την προσκυνήσει και να γιατρέψει πολύ κόσμο’, σύμφωνα με δική Της επιταγή. Δώρο Θεού η Παναγία στην ζωή της Εκκλησίας, δώρο Θεού όμως και στις ζωές του γένους των βροτών όσων, εν ελευθερία και ταπεινώσει, δέχονται την ευεργετική παρουσία Της. Δώρο Θεού, ουράνιος γλυκασμός, ιατρείον νόσων ψυχών και σώματος, ανοίγει τους κρουνούς της αγάπης Της, χαρίζοντας σε όλους μας ότι και όσα ωφελούν την ψυχή• ελευθερώνοντας την από  ‘στίγματα δεινά’, ως ψάλλουμε στον Ιερό Παρακλητικό Της Κανόνα. Για τούτο οι ικεσίες και οι παρακλήσεις μας ας μην περιορίζονται μόνο στην ίαση των νόσων του σώματος αλλά, κυρίως, στην θεραπεία των ψυχικών μας παθημάτων», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενημερώνοντας το πολυπληθές εκκλησίασμα δια «την μεγάλη ευλογία των επικείμενων ιερών Θυρανοιξίων», τα οποία θα πραγματοποιηθούν το εσπέρας της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου στο, Ιερό Προσκύνημα Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, «με την ευλογητική έλευση χαριτοβρύτου Τιμίου Σταυρού του Οσίου Ευμενίου του νέου, του Κρητός, προς προσκύνηση και αγιασμό», ως ανέφερε, ενημερώνοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες λατρευτικό Πρόγραμμα του διημέρου (24-25/6) των Ιερών Θυρανοιξίων. 
Εκ της Ι. Μητροπόλεως 

Δεν υπάρχουν σχόλια: