Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Για να κατανοήσουμε πολλές φορές γιατί αρκετά πράγματα δεν συμβαίνουν σε έναν τόπο, εν προκειμένω στην Κίσαμο, ή γίνονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, χρειάζεται να δούμε τον τρόπο που λειτουργεί, οργανώνει, σχεδιάζει και προγραμματίζει τα πράγματα μία Δημοτική Αρχή.
Στην εποχή που ζούμε, εποχή των σημαντικών κλιματικών μεταβολών -άλλοι κάνουν λόγο για κλιματική αλλαγή και άλλοι για κλιματική κρίση- έχουμε ήδη απτά παραδείγματα της δύναμης της φύσης. Τον Φεβρουάριο του 2019 οι δύο θεομηνίες που σημειώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στην Κίσαμο. Όλοι τις θυμόμαστε. Όπως θυμόμαστε τι συνέβη στη Θεσσαλία.
Πριν από λίγο καιρό, 92 Δήμοι της χώρας ίδρυσαν το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου.
Όπως έγινε γνωστό, η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης. Στόχος είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο έργο της για κοινωνίες ασφαλείς και ανθεκτικές.
Αναζήτησα με ενδιαφέρον τους 92 Δήμους - ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ιδρυτικά μέλη του Δικτύου . Διαπίστωσα ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Πλατανιά, όχι όμως και ο Δήμος Κισάμου.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, που δεν είναι το μοναδικό, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Δήμος μας δείχνει, δυστυχώς, εδώ και χρόνια, μια εσωστρέφεια και μία αδυναμία συμμετοχής με αξιώσεις σε αυτοδιοικητικές συνέργειες, οι οποίες έχουν στόχο την ουσιαστική προώθηση κρίσιμων θεσμικών ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία συμπεριφορά που αδικεί την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, άρα και τους δημότες, όλες και όλους εμάς.
Αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε. Κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μου.
Τσατσαρωνάκη Ελένη 
Δημοτικός σύμβουλος δήμου Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: