Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Κίσαμος από την αρχή»
Στο πλαίσιο των εκ του νόμου τυπικών υποχρεώσεών του ο Δήμος Κισάμου φέρνει θέμα «Συγκρότησης επιτροπής τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Δήμου Κισάμου». 
Ως παράταξη. αλλά και προσωπικά ο ίδιος, επισημαίνουμε εν συντομία τα παρακάτω : 
- Αν και δεν μου αρέσει να ομιλώ για λογαριασμό άλλων, είναι τυχαίο άραγε ότι οι τρεις τρανταχτές αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από την προηγούμενη δημοτική αρχή ( 2019-2023) είχαν να κάνουν με ζητήματα παιδείας, καθημερινότητας- ηλεκτροφωτισμού (η δική μου), πολιτισμού και τουρισμού ;
- Γνωρίζοντας πράγματα νοοτροπίας και αντίληψης από τα μέσα, θα παρομοίαζα την φιλοσοφία και το όραμα της σημερινής δημοτικής αρχής Μυλωνάκη για τον τουρισμό, με την οδηγική συμπεριφορά ενός αρχάριου οδηγού που του δίνουνε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο αγώνων της φόρμουλα 1 .
- Εάν υπήρχε οίκος αξιολογήσεων των επιδόσεων σχεδιασμού, οργάνωσης και εργασίας  στο κομμάτι του τουρισμού, την παράταξη του κ. Δημάρχου θα την βαθμολογούσε ασφαλώς με τρία (3) Α : ΑΓΝΟΙΑ , ΑΠΡΑΞΙΑ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι η επίδοση αυτή «οξυγονώνεται» δυστυχώς  από τα αντίστοιχα τρία (3) Α , με τα οποία συμπεριφέρονται  και ορισμένοι  συνδημότες μας: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΑΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ, ΑΠΛΗΣΤΙΑ !!!
Ευχόμαστε ειλικρινά, ο συμπαθής κ. αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες τουρισμού να μην αποδειχθεί ένα ακόμη «υποζύγιο» αχθοφορίας της αποτυχίας της ομάδας διοίκησης του Δήμου μας. 
Παρακάτω, ορισμένες προτάσεις μας, ώστε ο κ. αντιδήμαρχος και η επιτροπή που θα συσταθεί να τις επεξεργαστούν (οψέποτε και εάν θα υπάρξει σύγκληση και εργασία της επιτροπής ) :  
1. Σύσταση ειδικού κέντρου στο δήμο (που θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη υπηρεσία σε δικό του χώρο ) με στελέχωση  από εξειδικευμένα άτομα( τα οποία θα έχουν παρακολουθήσει πιστοποιημένα σεμινάρια) για πλήρη τουριστική ενημέρωση και πληροφόρηση για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών- τουριστών στην περιοχή. 
2. Εμπλουτισμός και διαμόρφωση της ιστοσελίδας του δήμου, συνεχής ενημέρωση και ανανέωση με τις δράσεις του δήμου και των φορέων της περιοχής( λ.χ. ΕΠΟΦΕΚ) . Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού (βλ. φωτογραφικό αρχείο Ανυφαντάκη) . 
3. Διαφημιστικές καταχωρήσεις περιοχών του Δήμου μας πέραν των ήδη προβεβλημένων ( ακόμη και του ίδιου του κέντρου της πόλης). 
4.Συνεργασία του δήμου με τα τοπικά τουριστικά γραφεία για δημιουργία τουριστικών πακέτων διαφόρων μορφών τουρισμού .
5.Συμμετοχή του δήμου μας σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με ΕΟΤ και υπουργείο τουρισμού.
6.Συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής για προβολή των προϊόντων τους.
7.Έχοντας σαν μοχλό  ανάπτυξης το φυσικό περιβάλλον που διαθέτει η ενδοχώρα της  περιοχή μας το οποίο προσφέρει  τοπία μοναδικής ομορφιάς και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο άνθρωπος είναι αλληλένδετος με το περιβάλλον, μπορούν να προβληθούν  δραστηριότητες στη φύση, άμεσα  να λειτουργήσει  η ήδη επιχειρούμενη καταγραφή-αποτύπωση των μονοπατιών της περιοχής και σηματοδότηση τους με απλά σημάδια και ταμπέλες .
8.Πρόγραμμα εκπαιδευτικού τουρισμού (μοντέλο  Ritchie) : οικολογικός τουρισμός (ecotourism) και  πολιτιστικός τουρισμός, Εκπαιδευτικός Τουρισμός ενηλίκων και ηλικιωμένων, Μαθητικός/σχολικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος), Φοιτητικός τουρισμός (εγχώριος και εισερχόμενος). Θρησκευτικός τουρισμός (σε συνεργασία με την Ι.Μ. Κ.Σ.
9.Εμβάθυνση, κατανόηση και διάχυση ενημέρωσης του Γ.Π.Σ. για καθορισμό τουριστικών περιοχών. 
10.Στοχευμένο πρόγραμμα εύρεσης  χορηγιών που θα στηρίζει οικονομικά και επικοινωνιακά το πλάνο  τουριστικής ανάπτυξης.
Με εκτίμηση 
ΜΙΧΑΗΛ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: