Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

 Ασαφείς ακόμα οι εκτιμήσεις σε όλες τις χώρες
 Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*
Με ταχείς ρυθμούς δείχνει να εξελίσσεται η πρόωρη φετινή παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας αλλά και των άλλων Μεσογειακών χωρών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Χειμώνα και  Άνοιξης
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρημένη και μάλιστα σε αρκετές περιοχές έχει ήδη φτάσει στο κρίσιμο για δακοπροσβολές στάδιο, της πήξης του πυρήνα. 
Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας- που βέβαια σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανομοιομορφία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.
Έτσι βλέπουμε πολύ γειτονικούς ελαιώνες να διαφέρουν σημαντικά ως προς το ποσοστό της καρποφορίας, πράγμα που δείχνει ότι εκτός από το ύψος βροχής και άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό.
  Και μεταξύ αυτών οι πιθανότεροι είναι ο χρόνος και ο όγκος της συγκομιδής της περασμένης σοδειάς αλλά και η ανισορροπία μεταξύ μεγέθους της κώμης (φούντας) των δέντρων και διαθεσιμότητας  εδαφικής υγρασίας. δάκος σε ελιά
  Ελαιώνες που λόγω αμέλειας, άγνοιας η αδυναμίας, έχουν αφεθεί επι χρόνια να αυξάνουν απεριόριστα (χωρίς κλάδεμα) την κώμη τους, περιπίπτουν σε θρεπτική ανισορροπία με συνέπεια να μειώνεται  δραματικά η και να μηδενίζεται (παρενιαυτοφορία;;)  η παραγωγικότητα τους !
Προβλέψεις κατά περιοχές και χώρες
 Βεβαια, μια γενική εκτίμηση της παραγωγής μιας ευρύτερης περιοχής, π.χ. Δήμου, Περιφερειακής Ενότητας η Κράτους απαιτεί  μεθοδευμένες λεπτομερειακές τοπικές εκτιμήσεις  που μπορούν να  κάνουν  μόνο ανάλογα στελεχωμένες τοπικές υπηρεσίες.
 Ελαιονέα
 Όμως, αφού επίσημες ανακοινώσεις υπηρεσιών δεν υπάρχουν ακόμη και αφού υπάρχει εύλογη αγωνία για το ύψος της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής, βασιζόμενοι στις πληροφορίες τοπικών παραγωγών και ελαιοτριβέων, παραθέτουμε τα εξής:
Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις Δυτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και  Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές.
 Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαμηλή η και μηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές  περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και  Πελοποννήσου)  όπου οι βροχές ήταν χαμηλότερες.
 Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται  να υπάρχει στην Δυτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής  φαίνεται να είναι ακόμη η εικόνα  στην Λακωνία και Χαλκιδική.
    Για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου και ιδίως την Ισπανία, η παραγωγή της οποίας έχει αποφασιστικό ρόλο στις τιμές, αξιόπιστες πληροφορίες φορέων η υπηρεσιών για την ερχόμενη παραγωγή δεν υπάρχουν ακόμα. Ανώνυμες και επομένως όχι αξιόπιστες, αναφορές προβλέπουν την ερχόμενη παραγωγή της χώρας από 1,2 έως 1,7 εκατ. τόνους, ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στον μέσο όρο της τελευταίας 10/ετιας, ο οποίος είναι 1,4 εκ. τόνους
     Έτσι, η πιο έγκυρη προς παρόν άποψη, με την οποία και εμείς συμφωνούμε είναι ότι η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή θα είναι γενικά καλύτερη από την περσινή αλλά όχι εξαιρετική!
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: