Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

«Κίσαμος … από την Αρχή»: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Κίσαμος 12 /6/ 2024 
Χρειάστηκε να συμβεί ένας τραυματισμός σε τροχαίο νεαρού συμπολίτη μας και η πρωτοβουλία ενός ενεργού συμπολίτη μας, για να αναδειχθεί για μία ακόμη φορά η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η απρονοησία μας στα ζητήματα υγείας στον Δήμο μας. 
Το ερώτημα εύλογο : 
Την επόμενη φορά που, ο μοι γένοιτο, παραστεί ανάγκη διακομιδής περιστατικού από περιοχή του Δήμου μας που απαιτεί γνώσεις διασώστη (λ.χ. κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.λ.π.) ΠΟΙΟΣ θα αναλάβει τη ευθύνη να απολογηθεί στον άνθρωπο αυτό ή τους συγγενείς του για το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας Κισάμου αυτήν την στιγμή έχει ουσιαστικά μείνει χωρίς οδηγό ασθενοφόρου;
Οι δικαιολογίες μπροστά στις κάμερες δεν αφαιρούν την ευθύνη από τις πλάτες κανενός υπηρεσιακού και υπεύθυνου παράγοντα .  
Η επίσημη Πολιτεία, διά στόματος του κ. Υφυπουργού Υποδομών αναγνώρισε πρόσφατα πως η Κρήτη είναι ένα νησί το οποίο προσφέρει πολύ σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ της χώρας, κατά συνέπεια πολύ σωστά διεκδικεί και την αντίστοιχη ανταπόδοση από τη μεριά της πολιτείας. 
Ο Δήμος μας οφείλει να απαιτεί και όχι να επαιτεί, γιατί το ελληνικό δημόσιο ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ από την περιοχή μας και από τον τουρισμό και από την αγροτική οικονομία. Το κάνει άραγε με αποτελεσματικό τρόπο; 
Οι προτάσεις μας :
ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση Επιτροπής Υγείας του Δήμου μας, οργάνου που θα παρακολουθεί και θα προλαμβάνει δυσλειτουργίες πριν αυτές εκδηλωθούν, όπως στην προκείμενη περίπτωση , με σκοπό να βελτιωθούν οι υπηρεσίες φροντίδας της υγείας  προς τον κάθε  συμπολίτη και επισκέπτη  μας και μάλιστα σε αιφνίδια-σοβαρά  περιστατικά υγείας. 
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ για διάθεση επικουρικού οδηγού ή οδηγών στο Κέντρο Υγείας, κατά περίπτωση και κατά «τας ανάγκας» του, έτσι ώστε να υπάρχει  λειτουργικό ασθενοφόρο απρόσκοπτα σε 24ωρη βάση. Απόσπαση πληρώματος τουλάχιστον 2 οδηγών και 2 ατόμων από το  ΕΚΑΒ, λόγω υψηλής προτεραιότητας ως προς την επισκεψιμότητα.
Το άμεσο της εφαρμογής, το αυτονόητο της υποχρέωσης της πολιτείας να καλύψει την συγκεκριμένη υπηρεσία των οδηγών, δεν οδηγεί στην μονιμοποίηση της κατάστασης, αλλά  αντίθετα επιτρέπει την δρομολόγηση μονιμότερων λύσεων και μάλιστα λύσεων με περισσότερες δυνατότητες .
Προτείνουμε ως περαιτέρω λύσεις:
1. Την πρόσληψη -με μπλοκάκι- οδηγού ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Κισάμου, όπως έπραξε πέρσι σε ανάλογη περίπτωση η 5η ΥΠΕ Κρήτης.
2.Την συνεργασία του Κέντρου Υγείας με του ιδιώτες ιατρούς της περιοχής, όπως προβλέπει η πρόσθετη νομοθεσία για την κάλυψη αναγκών ( λ.χ. ακτινοδιαγνώστη ) σε ειδικότητες, σε συνεργασία και με τον Δήμο και τους φορείς του τουρισμού . Ειδικά όσοι βαυκαλίζονται για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις καλό είναι στις «ιδιαίτερες» συνομιλίες τους να θέσουν και ζητήματα τέτοια που σήμερα απασχολούν έναν σοβαρό επενδυτή.     
Προσδοκάμε να στοιχηθούν οι κοινωνικές δυνάμεις και οι  θεσμοί στην διεκδίκηση αυτών των απλών και εύστοχων λύσεων, και να υπερνικηθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να γίνει πραγματικότητα το πρώτο βήμα για την ανάπλαση και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον Δήμο μας τώρα, σήμερα, αυτόν τον μήνα… 
Με εκτίμηση
Μιχαήλ Θ. Θεοδωρογλάκης 
Δημοτικός Σύμβουλος Κισάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: