Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΑ ΚΡΗΤΗΣ

Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε την εις Κύριον εκδημία του αειμνήστου Μέγα Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Γεώργιου Τσέτση, κορυφαίου Καθηγητού και Ακαδημαϊκού. Ο π. Γεώργιος Τσέτσης, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ορθοδόξους Θεολόγους του αιώνα μας, με οικουμενική εκκλησιαστική ακτινοβολία και αναμφίβολη ακαδημαϊκή αναγνώριση, εργαζόμενος με σοφία και σωφροσύνη σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, ως στελέχους και αργότερα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως Μονίμου Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ, μεταξύ άλλων, υπήρξε και βαθύς γνώστης του λειτουργικού Τυπικού, της εκκλησιαστικής μουσικής, και ειδικότερα του «Πατριαρχικού ύφους» και της Φαναριώτικης ψαλτικής παραδόσεως.  Επί μακρά σειρά ετών, είχε στηρίξει ποικιλότροπα το έργο της κοινωνικής διακονίας της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ, είχε συμβάλει αποτελεσματικά στην μαρτυρία και προβολή του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και της όλης Ορθοδοξίας ανά την Οικουμένη. 
Με την από 6-6-1988, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), υπήρξε Εταίρος του Ιδρύματος και στήριξε παντοιοτρόπως την Ακαδημία, τόσο με τη συμμετοχή του σε Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και σε Θεολογικά Συνέδρια με σπουδαίες παρεμβάσεις σε διαχριστιανικό και διαθρησκευτικό επίπεδο. Για την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης εξέδωσε το παρακάτω Ψήφισμα.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, μετά την αναγγελία της εκδημίας του αειμνήστου Μέγα Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, π. Γεώργιου Τσέτση, Εταίρου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (1988), αποφασίζει ομόφωνα:
1.Να διοργανωθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τιμητική επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του, για την προσφορά του στον εκκλησιαστικό, οικουμενικό και ακαδημαϊκό χώρο.
2.Να τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη του κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
3.Κατά την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του να κυματίζουν οι σημαίες του Ιδρύματος μεσίστιες.
4.Να σταλεί συλλυπητήριο έγγραφο στην οικογένειά του.
Είθε ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός, στον οποίο αφιέρωσε το συνολικό έργο του, να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων. Αιωνία του η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: