Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ....

 Άγνωστος στην πλειοψηφία των Κρητικών παραμένει ο Γεώργιος Ανυφαντάκης (Ανυφαντής) ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικούς φωτογράφους του νησιού που με έδρα την Κίσαμο κατέγραψε πτυχές της παραδοσιακής ζωής και της καθημερινότητας...γράφει ο Αγώνας της Κρήτης σε ένα μικρό αφιέρωμα για τον καλλιτέχνη.
Για μας ο Γεώργιος Ανυφαντάκης δεν είναι άγνωστος, είναι γνώριμος μας και βρίσκεται σε κάθε σπίτι  γιατί με τον φακό του μας αποθανάτισε όλους τους γεννημένους από το 1950 και μετά, σε στιγμές ευτυχίας χαράς και λύπης.
Δεν θα αναφερθώ για την ανάγκη ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να τιμηθεί για την προσφορά του αλλά κάνω έγκληση στους φορείς αυτής της πόλης να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ώστε να στεγαστεί το φωτογραφικό του αρχείου. 
Δημοτικές εκλογές 1982
Αν και η πλειοψηφία του υλικού του έχει χαθεί και η όποια προσπάθεια συλλογής του είναι πολύ δύσκολη, εντούτοις υπάρχουν ακόμα στα άλμπουμ μας φωτογραφίες με την σφραγίδα του. 
Μόνο η φωτογραφία είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορίας μας και ο Ανυφαντής το είχε καταφέρει, δίνοντας μας υπέροχες στιγμής και εικόνες από την εξέλιξη της πόλης, τα τοπία του χθες και των ανθρώπων που δεν ξεχνάμε.
Μια αίθουσα για να μπουν τα σπάνια έργα όσα διασώθηκαν δεν είναι δύσκολο και αυτό πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.  
Δεν μπορεί να σκορπάμε τα χρήματα για οτιδήποτε και να αφήνουμε την φωτογραφική ιστορία της πόλης του Δήμου να την τρώνε οι σκόροι.
Δήμαρχε τι λες;
Κύριε αντιδήμαρχε υπεύθυνε για τα πολιτιστικά του Δήμου μας τι λες;
Φορείς της πόλης έχετε αντίρρηση στην πρόταση; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: