Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ

 Οι Γιορτές Ρόκκας, επιστρέφουν για έκτη συνεχόμενη χρονιά, από τις 6 έως και τις 26 Αυγούστου, στη γνώριμη περιοχή της Κισάμου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, μοιρασμένο στα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς.
Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στις 21.00,στην Πλατεία της Ρόκκας, μία μεγάλη εκδήλωση θα δώσει το σήμα για την έναρξη των Γιορτών Ρόκκας 2018. Τη βραδιά θα ανοίξει η Τελετή Έναρξης των εργαστηρίων κίνησης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Φαίδρας Πισιμίση, του Γιάννη Παπατζανή και της Τζωρτζίνας Σόλο, την οποία θα ακολουθήσει η Γιώτα Νέγκα με ήχους και μουσικές από την προσωπική της δισκογραφία. Τέλος, η βραδιά θα κλείσει σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού με τον Λευτέρη Κουμή και το βιολί του.
Την Κυριακή 12 Αυγούστου, από τις 19.00 μέχρι τα μεσάνυχτα ολόκληρο το χωριό της Κεράς, θα γίνει μία τεράστια θεατρική σκηνή. Ένας πολυσυλλεκτικός θίασος καλλιτεχνών από όλη την Κρήτη, θα παρουσιάσει αποσπάσματα θεατρικών κειμένων που περιγράφουν σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από τον 17 αιώνα και μετά, με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Επόμενος μεγάλος σταθμός των Γιορτών, το Όπως λαλούν τα μαντολίνα, την Τετάρτη 22 Αυγούστου. Στις 21.00 στην Πλατεία της Ρόκκας, η Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας θα διηγηθεί την ιστορία του μαντολίνου, που ξεκίνησε από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης και πέρασε πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια, για να φτάσει μαζί με τις ιταλικές ταραντέλες στην Ελλάδα, αφήνοντας το στίγμα του σε Επτάνησα και Κρήτη.
Την Κυριακή 26 Αυγούστου, λίγο μετά τις 20.30 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, σε έργα των, Ντβόρζακ, Θεοδωράκη, Πονκιέλι και Μπραμς, υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.
Τις εκδηλώσεις των Γιορτών Ρόκκας 18 θα πλαισιώσει μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων ανοιχτών σε όλους. Έτσι φέτος, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο Κλασικού Μαντολίνου & Ορχήστρας Μεικτών Εγχόρδων, τα εργαστήρια κίνησης, κρουστών και φαναριών, και το σεμινάριο Μαντολίνου για μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων, ενώ θα επιστρέψει για μια ακόμη χρονιά το πετυχημένο εργαστήριο λιθοξοΐας της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.
Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρόκκας, Πολιτιστικού Συλλόγου Κεράς, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης Περιφερειακής Ενότητα Χανίων, Δήμου Κισάμου, Δήμου Πλατανιά, Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: