Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΠΡΟΛΗΨΗ ....Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Χθες άκουγα σε ένα βορθοκάναλο που δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κατηγορεί άλλους για τις καταστροφές στην Ελλάδα, και έκρινε (σιγανά και δίχως να αναφέρει το όνομα του) τον δήμαρχο Κυθήρων ότι συνέχεια ζητάει περισσότερα μέσα για κατάσβεση των πυρκαγιών...στο νησί του.
Τα Κύθηρα ήταν καταπράσινα και παραμένουν...παρά τις μεγάλες φωτιές του Αυγούστου του 2017 που είχε σαν αποτέλεσμα να καούν πάνω από 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης. 
Μάλιστα αρχές του 2018 σε συμβούλιο για την νέα πυροπροστασία του νησιού είχε πει ο αγαπητός Δήμαρχος Κυθήρων Στρατής Χαρχαλάκης τα εξής...(είναι γραμμένα στα πρακτικά του Δήμου).
 "Κρίνουμε ότι απαιτείται η ριζική αλλαγή του συστήματος και των διαδικασιών πολιτικής προστασίας σε εθνικό και περιφερειακό – τοπικό επίπεδο, μέσα από την αναζήτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών που εφαρμόζονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού. Η έκδοση εγκυκλίων δεκάδων σελίδων, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και η εμπλοκή πολλών φορέων δημιουργούν σύγχυση, συντονιστικό χάος και εν τέλει κοστίζουν σε περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές, καθώς η αποτελεσματικότητα του συστήματος δεν μπορεί πλέον να υπηρετηθεί εάν αυτό δεν αλλάξει ριζικά. Η ευθύνη για αυτό ανήκει στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. Κλασικό παράδειγμα αυτού του συντονιστικού χάους είναι ότι κατά την μεγάλη φωτιά των Κυθήρων του 2017, αστυνομικά όργανα ζητούσαν από το Δήμαρχο να μάθουν τη συχνότητα ραδιοεπικοινωνίας με την Πυροσβεστική! 
Κρίνουμε ότι η πρόληψη θα πρέπει να είναι η πρώτη μέριμνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία σχεδόν το 95-97% των πυρκαγιών στη Χώρα μας προκαλούνται από ανθρωπογενή και όχι φυσικά αίτια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι 9 στις 10 πυρκαγιές θα μπορούσαν να μην έχουν καν ξεκινήσει αν υπήρχε η απαραίτητη προσοχή, αν όλοι οι πολίτες ήταν ευαισθητοποιημένοι και αντιλαμβάνονταν τις συνέπειες των πράξεών τους. Θυμίζω πόσες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στο νησί μας από δήθεν ελεγχόμενες καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων, σε ημέρες με πολύ αέρα και παρά τις διαρκείς ανακοινώσεις και οχλήσεις μας για την πλήρη απαγόρευση των καύσεων. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή και καλώ κάθε αρμόδια αρχή και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμβάλει στον περιορισμό των συμπεριφορών αυτών και τελικά στην τιμωρία όσων προτάσσουν το προσωπικό έναντι του συλλογικού συμφέροντος. Όσο το σύστημα παιδείας δεν διδάσκει και κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, αναγκαστικά η παραδειγματική τιμωρία όσων επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές αποτελεί μονόδρομο και η ευθύνη για αυτό ανήκει στις αρμόδιες Αρχές.
Τέλος, δηλώνουμε ξεκάθαρα, απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί να αποτελέσει τον εύκολο στόχο ή το εξιλαστήριο θύμα ή το σάκο του μποξ για τις ανεπάρκειες, τα λάθη και τις παραλείψεις άλλων δημοσίων αρχών και υπηρεσιών, ούτε θεωρεί ότι είναι τιμητική η εικόνα αυτοδιοικητικών και αιρετών που σε μείζονα συμβάντα πολιτικής προστασίας πασχίζουν πέρα και έξω από τις αρμοδιότητες και τις πραγματικές δυνατότητές τους, να καλύψουν συντονιστικά, επιχειρησιακά ή άλλα κενά που συνιστούν αποκλειστική ευθύνη του Κεντρικού Κράτους που είναι και το μόνο που έχει τη δυνατότητα να δράσει με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να μην επαναλάβει τραγικά και ολέθρια λάθη του παρελθόντος, αφετέρου να εισακούσει επιτέλους τα αιτήματα των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών τους.
Κάποιοι τα λένε, τα λέγανε και θα συνεχίσουν να ενοχλούν γιατί μόνο έτσι μπορεί να πάρουμε μπρος....

Δεν υπάρχουν σχόλια: